BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Vogels verjagen uit je moestuin

Vogels zijn prachtige dieren, die een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Ze kunnen echter ook tot last zijn als ze jouw moestuin ontdekken als makkelijke bron van voedsel. Bepaalde vogels eten de zaden, hebben het voorzien op zaaigoed of stelen rijpe vruchten. Genoeg redenen dus om deze gevederde vriend uit je moestuin te willen weren. In dit artikel bespreken we wat vogels kunnen aanrichten in je moestuin en vooral hoe je op een diervriendelijke manier vogels uit je moestuin kunt verjagen.
 

> Bekijk ons volledige assortiment biologische zaden


Vogels houden van zaden

Je zult het altijd zien: heb je net gezaaid, komen vogels je zaden uit je tuin pikken. De zaden worden op een presenteerblaadje aangeboden, waardoor je het de vogels bijna niet kwalijk kan nemen dat ze deze makkelijke versnapering opeten. Maar ondertussen zit jij met zaaigoed dat niet opkomt. Naast zaden zijn ook sommige jonge planten niet veilig; deze kunnen makkelijk door vogels uit de grond getrokken worden.


Je oogst is aantrekkelijk

Niet alleen jij geniet van een mooie oogst, ook vogels houden van rijpe groenten en vruchten. Zeker vruchtgewassen kunnen heel aantrekkelijk zijn voor vogels, waardoor jouw oogst behoorlijk kan verminderen. Tomaten, aardbeien en bessen zijn een geliefd doelwit, maar kool, maïs en peulgewassen zijn voor sommige vogels ook niet te versmaden.


Verspreiding van ziekten en schimmels

Een andere reden waarom je geen vogels in je moestuin wilt, is het feit dat ze in sommige gevallen ziektes en schimmels kunnen verspreiden. Dit kan gebeuren door hun uitwerpselen, die op de planten terecht kunnen komen, maar ook doordat vogels in je tuin van de ene plant naar de andere gaan. Op die manier kunnen ze ziekteverwekkers overbrengen naar gezonde planten.


Welke vogels zorgen voor problemen?

Niet alle vogels zorgen voor evenveel problemen in je moestuin, maar andere soorten zijn berucht om hun neiging gewassen te beschadigen. Zo staan spreeuwen bekend als grote fruitliefhebbers. Ze kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan bijvoorbeeld de vruchten van fruitbomen en flink toeslaan in bessenstruiken. Ook merels genieten van een stukje fruit, waarbij ze ook graag tomaten opsmullen. Duiven en kauwen hebben weer een voorkeur voor jonge planten en trekken zaailingen uit te grond, daarnaast eten duiven graag zaden. En mocht je denken dat kleinere vogels je moestuin niet aantasten, dan moeten we je teleurstellen: vergis je niet in hoeveel overlast mussen kunnen geven door aan jonge planten te pikken en hapjes uit rijpe vruchten te nemen.


Hoe kun je vogels verjagen in je tuin?

Nu je weet hoeveel schade vogels kunnen toebrengen aan zowel de zaden, de jonge planten als aan de oogst, is het belangrijk om te bekijken op welke manier je vogels kunt verjagen uit je moestuin. Vogels zijn vaak prooidieren, waardoor ze snel schrikken. Deze eigenschap komt goed van pas als je je gevleugelde gasten wilt weren uit je moestuin:
 

Vogelverschrikker

Een van de meest bekende en tot de verbeelding sprekende manieren om vogels te verjagen uit je moestuin, is het gebruik van een vogelverschrikker. Je kunt deze zelf maken door een kruis te maken en dit aan te kleden met oude kleren en een hoed. Verplaats de vogelverschrikker regelmatig, zodat de vogels niet aan hem wennen.
 

Reflecterende objecten

Vogels zijn van nature op hun hoede voor plotselinge bewegingen en felle lichtflitsen. Reflecterende objecten zijn daardoor een ideale manier om vogels op een diervriendelijke manier te verjagen. Gebruik oude cd's of stroken aluminiumfolie, die je op verschillende hoogtes ophangt. Hiermee schrik je zowel hoog vliegende vogels als laag vliegende vogels af.
 

Vogelnetten

Vogelnetten kunnen lang meegaan en houden niet alleen vogels tegen, maar ook andere dieren die het voorzien hebben op je gewassen. Zorg er bij het gebruik van deze netten wel voor dat ze strak gespannen zijn, zodat vogels er niet verstrikt in kunnen raken. Het is dus belangrijk je netten zeker een keer per dag te controleren.
 

Kruiden

Kruiden zijn natuurlijk een welkome aanvulling op je moestuin, maar sommige kruiden kunnen vogels afschrikken door hun geur. Denk dan aan kruiden als lavendel, tijm, munt en rozemarijn. Tijm heeft daarbij als extra voordeel dat het ook insecten afweert, waardoor er minder voedsel is voor de vogels.
 

Kattenhaar

Sommige mensen zweren erbij, andere mensen zeggen dat het niet werkt. Het kan in elk geval geen kwaad in je strijd tegen de vogels: het plaatsen van kattenhaar. Het idee is dat de geur van deze natuurlijke vijand van de vogels ze zou afschrikken. Een bijkomend voordeel is dat de geur ongewenste katten in je tuin zou kunnen weren.
 

Nep roofvogels

Net zoals de vogelverschrikker en de reflecterende objecten, speelt het plaatsen van nep roofvogels in op de natuurlijke vluchtreactie van vogels. Levensechte replica's van bijvoorbeeld haviken of uilen wekken de suggestie dat er gevaar dreigt in je tuin, waardoor vogels zich minder snel laten zien. Zorg ervoor dat je de replica's regelmatig verplaatst, zodat de vogels niet aan de nepvarianten wennen.
 

Vogels weglokken

Een zeer diervriendelijke manier om te voorkomen dat vogels je moestuin vernielen, is ervoor te zorgen dat ze ergens anders beter voedsel kunnen vinden. Zet bijvoorbeeld een vogelvoederstation op afstand van je moestuin neer, met daarin niet te versmaden hapjes. Zorg ervoor dat je het voederstation regelmatig schoonmaakt en voorziet van nieuwe lekkernijen. Ook kun je zonnebloemen planten, waar je vogels naar hartenlust aan kunnen pikken.


De voordelen van vogels

Vogels kunnen flink wat schade aanrichten aan je gewassen, ervoor zorgen dat je oogst minder goed is of ziektes overbrengen. Je zou haast denken dat vogels per definitie een slechte invloed hebben op je moestuin. Toch is dat niet waar. Vogels hebben hun eigen plek in het ecosysteem, dus hebben ook voordelen voor jouw tuin. Zo lusten veel vogels graag insecten. Mezen voeden zich bijvoorbeeld graag met rupsen, luizen en kevers, die schadelijk kunnen zijn voor je gewassen. Andere soorten, zoals spreeuwen, eksters en merels, helpen jou met slakken bestrijden in je moestuin. Vogels zijn dus nodig voor een gezond ecologisch evenwicht.


Vogels verjagen in je moestuin doe je met beleid

Hoewel de aanwezigheid van vogels soms uitdagingen kan vormen in de moestuin, is het belangrijk om te erkennen dat ze ook een positieve rol kunnen spelen bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige omgeving. Met de juiste balans en beheersmaatregelen kunnen vogels en moestuinieren hand in hand gaan. Kies daarom voor het natuurlijk verjagen van vogels in je moestuin én start met onze biologische zaden. Dat zijn kleine, maar nuttige stappen in de richting van een gezonde leefomgeving voor iedereen. Wil je meer weten over biologisch moestuinieren, neem gerust contact met ons op.

 

Vogels verjagen met vogelverschrikker
Vogels verjagen uit je moestuin
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh