BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Zonnebloempitten oogsten

Wanneer je naar de zonnebloem kijkt, weet je meteen waar deze plant zijn naam aan te danken heeft: de zon lijkt haast concurrentie te hebben van deze stralende bloem met zijn gele bloembladeren. Daarnaast beweegt de knop van de bloem de hele dag mee met de zon, waarna deze ‘s nachts op het oosten gericht blijft. Wanneer de knop eenmaal open is, zal de bloem naar het oosten gericht blijven.


> Bestel hier onze zonnebloemzaden


De herkomst van de zonnebloem

Van origine komt de eenjarige, grote bloem uit Noord- en Midden-Amerika. De oorspronkelijke bewoners van deze gebieden gebruikten de zaden van de bloem al duizenden jaren voordat de bloem in de zestiende eeuw naar Europa gebracht werd. De zonnebloem werd vanaf dat moment voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Nog altijd wordt er olie gewonnen uit de pitten en worden zowel zaden als bladgroen gebruikt als veevoer. 


Het gebruik van zonnebloemzaden in je moestuin

Zonnebloemen kun je zaaien vanwege hun vrolijke uiterlijk. We hebben dan ook een aantal soorten uitstekende bloemen voor bijen en vlinders zijn, of die uiterst geschikt zijn om als snijbloemen te kweken. Maar natuurlijk kun je zonnebloemzaden ook zaaien, om de zonnebloempitten te oogsten en voor consumptie te gebruiken. Gebruik hiervoor de soort Zonnebloem, grootbloemig. Deze grote bloem kan met gemak twee meter hoog worden en krijgt de kenmerkende gele bloem, met een bruin hart. 


Wanneer kun je zonnebloempitten oogsten?

Je zaait de grootbloemige zonnebloem in mei en juni, waarna je in juli tot en met september de zonnebloempitten kunt oogsten. Hou er wel rekening mee dat ook vogels dol zijn op zonnebloempitten. Oogsten doe je dus zo snel dat kan, tenzij je de vogels ook wat gunt. Zie je vogels aan de bloemknoppen van je zonnebloemen pikken? Dan is het absoluut tijd om je zonnebloempitten te oogsten. De zonnebloempitten kun je oogsten zo gauw de gele bloembladeren verschrompelen en van de bloem afvallen. Daarnaast moet de achterkant van de bloem langzaam maar zeker van groen naar geel verkleurd zijn. Je kunt ook stevig over het midden van de bloem wrijven. Als je de zonnebloempitten kunt oogsten, zullen deze gemakkelijk loslaten.


Hoe moet je zonnebloempitten oogsten?

Om je zonnebloempitten te oogsten, moet je natuurlijk wel weten hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kunt de zonnebloempitten niet direct oogsten, omdat deze eerst goed droog moeten zijn. Je snijdt daarom de knop van de bloem af met een schoon, scherp mes, op zo’n vijf centimeter van de bloemknop. Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden. De zonnebloempitten zouden nu gemakkelijk los moeten komen. Dit doe je natuurlijk boven een bak, zodat je de pitten makkelijk kunt opvangen. 


Zonnebloempitten bewaren en gebruiken

Je kunt de zonnebloempitten na het oogsten gelijk gebruiken of bewaar ze op een koele en droge plaats. Zorg ervoor dat er geen vocht bij de pitten kan komen. Je kunt je zonnebloempitten roosteren of pellen en gebruiken in bijvoorbeeld brood, als toppings op salades of eet ze uit het vuistje. Wanneer je je gepelde zonnebloempitten extra goed droogt, kun je er ook voor kiezen ze te vermalen in bijvoorbeeld een koffiemolen en te gebruiken als een gezond en smakelijk alternatief voor meel. 


Zonnebloemzaden bestellen bij De Bolster

De Bolster biedt verschillende varianten zonnebloemzaden, maar om zonnebloempitten voor consumptie te oogsten moet je natuurlijk de zaden van onze grootbloemige zonnebloem hebben. Ook vind je de grootbloemige zonnebloem terug in een aantal zadenpakketten, waaronder ons zadenpakket ‘Makkelijke moestuin voor kinderen’. Bestel je biologische zonnebloemzaden vandaag nog en kijk rustig wat ons uitgebreide assortiment jou verder nog te bieden heeft. Heb je vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen. 

 

zonnebloem     Zonnebloempitten oogsten
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh