Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Watermeloen telen: onze tips

Watermeloen behoort echt tot het zomerfruit. Ze zijn dan ook het lekkerst als je ze midden in de zomer gekoeld eet. Een interessant feit over de watermeloen, die met name heel bekend is in Noord- en Zuid-Amerika, is dat deze officieel geen familie is van de meloen. In het assortiment van De Bolster vind je zaden voor watermeloen ‘Sugar Baby’. Wij geven je graag tips voor het telen van deze frisse traktatie.


Zaaien

Watermeloen zaai je vanaf half april tot eind mei binnen in een tray of pot, maar je kunt ze ook direct in de kas zaaien. De grond moet niet te nat zijn als je gaat zaaien.

Planten

Je kunt de zaailingen van watermeloen vanaf half mei tot eind juni planten. Zorg ervoor dat de plantjes voldoende ruimte krijgen, gezien watermeloenen uiteraard vrij groot kunnen worden. Een plantafstand van 150x100 cm is aan te raden.

Standplaats

Voor watermeloenen kies je een zonnige, maar beschutte standplaats. De grond waarin je zaait moet vochtvasthoudend zijn, maar zeker niet te nat. Als het overtollige water niet weg kan, is er meer risico op schimmels en rottende wortels.

Voeding

Bemesten is prima, maar zorg dat je niet te veel bemest: een teveel aan stikstof zorgt ervoor dat er veel bladeren en stengels worden gevormd, en dit is niet gunstig voor de vorming van de vruchten.

Verzorging

Watermeloenen maken kleinere planten dan de meeste standaard meloenen, waardoor je ze niet hoeft te snoeien. Als je water geeft, giet het water dan bij de wortels en niet op de bladeren. Zo voorkom je schimmels. Als de watermeloenen groot genoeg zijn, geef ze dan minder (vaak) water. Ze hoeven nu alleen nog maar te rijpen.

Ziektes en plagen

Te veel vocht zorgt bij watermeloenen al snel voor schimmelziekten, daar moet je dus voor waken.

Oogsten

In tegenstelling tot bij gewone meloenen, is het bij watermeloenen lastiger te zien wanneer ze nu eigenlijk rijp zijn. Bij de ‘Sugar Baby’ kunnen de vruchten 35 dagen na vruchtzetting rijp zijn. Je ziet een ingedroogd steeltje als het tijd is om de watermeloen te oogsten. Oogst ze kort voordat je ze wil eten: meloenen blijven lang goed aan de plant, waardoor je zonder haast kunt oogsten.

Heerlijke recepten

Met watermeloen hoef je eigenlijk niets meer te doen om er een voor-, bij- of nagerecht van te maken. Ook als tussendoortje is watermeloen heel geschikt. Wil je er toch iets meer mee doen? Bekijk dan eens de volgende recepten: Watermeloen slush puppy en Meloen-barbecue.

Watermeloen zaden bestellen

Kun je niet wachten om te beginnen met het zaaien van watermeloen? Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.

Watermeloen
Watermeloen drinkglas