BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

De eigenschappen van verschillende soorten grond

De grond van je moestuin, oftewel de bodem, is de basis van je moestuin. Dit is namelijk de grond waarin je gaat telen, dus dit is bepalend voor hoe je planten zullen groeien. De grond dient allerlei goede eigenschappen te hebben, aangezien de plant die via zijn wortels opneemt. Kortom: de grond is van essentieel belang voor een succesvolle teelt van de gewassen in jouw moestuin.


> Bestel nu onze biologische zaden
 

De grondsoorten in Nederland

Iedere grondsoort heeft zo zijn eigenschappen, waardoor deze elk hun eigen aanpak nodig hebben. De verschillende grondsoorten in Nederland met hun eigenschappen lichten we hieronder graag voor je uit.
 

Zand

Zandgrond is een lichte en droge grondsoort die snel opwarmt en eenvoudig te bewerken is. Met deze grondsoort zul je niet snel last hebben van teveel water in je moestuin, omdat zandgrond makkelijk water doorlaat. Wel is er in de zomer meer kans op droogte dan bij een kleigrond, omdat zandgrond weinig vast vasthoudt. Breng daarom voor het planten een flinke hoeveelheid organisch materiaal, zoals compost, door de grond en geef tijdens een droge periode regelmatig water. Voedingsstoffen spoelen snel weg uit deze bodem, dus doe dit voorzichtig.

Klei

Kleigrond heeft een vochtige en vaste, zware structuur. Dit betekent dat tuinieren op kleigrond fysiek zwaarder is dan op zandgrond. Je dient kleigrond vooral luchtig te houden. Om dit voor elkaar te krijgen spit je de grond elk najaar en voorzie je deze van organisch materiaal. In de zomer schoffel je het bovenste deel van de grond regelmatig. Kleigrond houdt veel vocht vast, dus water geven hoeft meestal niet. In tegenstelling tot zandgrond bevat kleigrond relatief veel voedingsstoffen.

Veen

Veengrond is voornamelijk geschikt voor de teelt van bladgroenten en peulvruchten. Je herkent deze grond aan de bijna zwarte kleur. Het is een mengsel van aarde met verteerde en halfverteerde plantenresten, die zijn geconserveerd door zuurstofarme omstandigheden. Hierdoor voelt het sponsachtig aan. Technisch gezien is het eigenlijk dus geen grond. Veen houdt water goed vast en is tevens goed te bewerken. De voedingsstoffen worden goed vastgehouden, omdat veengrond goed doorlatend is. Het nadeel van veengrond is dat de grondwaterstand onder deze grondsoort vaak vrij hoog is. Hierdoor is veen soms erg nat.

Leem

Leem is minder zwaar dan klei en plakt een beetje als het nat is. Het is rijker dan zand, maar plakt niet zo erg als klei. In tegenstelling tot zand houdt het goed vocht vast.

Zavel

Zavel is een grondsoort die tussen klei en zand zit. De voordelen van zavel zijn de lichte eigenschappen van zand en de rijkheid van mineralen van klei.

Löss

Löss is een grondsoort die alleen in Limburg te vinden is. Het is een leemachtige grond die veel kalk en weinig organische stof bevat. Zorg er daarom voor dat je deze grondsoort voldoende voorziet van organische stof.
 

Bepaal de grondsoort in jouw tuin

Voor een basisbepaling van de grondsoort in je tuin, neem je vanuit verschillende plekken een handvol aarde om de textuur te beoordelen: klei is fijn en kneedbaar, zand korrelig en los, en leem iets ertussenin. Voer een simpele mengtest uit met water om de reactie van de grond te observeren: klei blijft plakkerig en vormvast, terwijl zand los blijft. Voor meer inzicht, gebruik een bodemtestkit van een tuincentrum die de pH en voedingsstoffengehalte meet, essentieel voor het selecteren van geschikte planten en meststoffen. Een uitgebreide analyse is mogelijk door een bodemmonster naar een lab te sturen, waar men gedetailleerd advies kan geven over de grondsoort en hoe deze te verbeteren. Deze methoden helpen je de tuincondities te begrijpen en effectieve stappen te nemen voor een weelderige tuin.
 

Bestel onze biologische zaden

Nu ben je helemaal op de hoogte van de verschillende grondsoorten en hun eigenschappen. Tijd om eenvoudig onze biologische zaden online te bestellen. Bij bestellingen van boven de € 30,- nemen wij de verzendkosten zelfs voor onze rekening. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden al in huis, en kun je gaan beginnen met zaaien! Mocht je nog vragen hebben over ons assortiment, neem dan gerust contact met ons op.
 

De eigenschappen van soorten grond     droge grond

 

    
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh