Wortel oogsten

We hebben een aantal nieuwe wortelrassen in ons assortiment, die alle vier zomerwortelen zijn: ‘Napoli F1’, ‘Negovia F1’, ‘White Satin F1’ en ‘Yellowstone’. Deze rassen zijn veredeld voor de professionele teelt van bospeen en winterpeen. Aangezien de eerste drie genoemde hybride rassen zijn, presteren ze qua uniformiteit en weerbaarheid tegen ziekten en plagen nog wat beter dan andere zaadvaste rassen in ons aanbod.

> Bestel nu biologische wortel zaden

Hoe en wanneer oogst je wortel?

Wanneer de wortels dik genoeg zijn, kun je beginnen met oogsten. Laat ze dus niet te lang in de tuin staan, want dan stopt de groei, splijten ze en zul je last hebben van de wortelvlieg. Je oogst de wortelen door een spade of riek op circa 15 cm naast de wortelen in de grond te plaatsen en de aarde op te lichten. Trek de wortelen met de hand aan hun loof uit grond. Zomerwortelen oogst je in de periode van juli tot oktober, en winterwortelen oogst je in oktober en november.

Bewaren

Wortelen kun je het beste zo snel mogelijk eten. Mocht je ze willen bewaren, dan is het handig om de aarde aan de wortelen te laten, zodat ze minder snel uitdrogen. In dat geval bewaar je ze in de koelkast. Bovendien is het mogelijk om de winterwortelen (oftewel winterpeen) in te kuilen.

Recepten

Met wortelen kun je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld eens zelf een wortelspread voor op brood of een cracker of bak een bananenbrood met wortel. Of zet in een handomdraai een lekker (bij)gerecht op tafel, zoals een wortelovenschotel of gestoofde wortelen met honing.

Wortel zaden bestellen

Wil je zelf wortel kweken in jouw moestuin? Bestel dan de biologische wortel zaden van De Bolster. Als je vragen hebt over het zaaien of oogsten van wortel, dan kun je gerust contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.''

Zomerwortel 'Napoli F1'
Zomerwortel Yellowstone
9,4