Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Bonen soorten

Er zijn veel verschillende soorten bonen. Stam- en stokbonen, sla- en snijbonen, droogbonen, pronk- en sperziebonen.........

Het verschil tussen een stam-boon en stok-boon zal vast wel lukken. Tussen een sla- en snijboon vast ook wel. Maar weet u ook het verschil tussen een sperzieboon en spekboon?

Hoe kiest u nu het juiste bonenras voor uw moestuin?

Hulp nodig? Kies het bonenras?

1.            Kies eerst tussen een hoge of lage plant  (stok of stam)
2.            Kies dan voor het formaat boon (bv. ronde boon, dikke boon, platte boon, lange dunne boon enz.) die uw voorkeur heeft 
3.            Kies eventueel voor een groene of gele (zoetere) boon
4.            Evt. kunt u nu nog kiezen voor argumenten als: ‘geschikt om in te vriezen’,  kleurtint van de boon, opbrengst per struik enz.

 

Hoe wilt u plukken?

Grofweg kunt u zeggen dat er lage bonen zijn en klimbonen. Lage bonen worden ook wel stamslabonen (en minder bekend polbonen of struikbonen genoemd) Deze bonen zijn verkrijgbaar als  groene, maar ook als gele boon. Om deze bonen te plukken moet u toch echt door uw knieën zakken.
Klimbonen worden ook wel stokslabonen genoemd (andere benamingen zijn spekboon, pronkboon of snijboon) Deze bonen kunt u rechtopstaand plukken. Lekker makkelijk dus.


Sperziebonen, spekbonen, pronkbonen

Weet u het verschil tussen sperziebonen, spekbonen en pronkbonen? Bonen kunt u grofweg indelen in twee groepen, de Phaseolus vulgaris en de Phaseolus coccineus. Hierbij hebben wij geen rekening gehouden met tuinbonen (Vicia faba)

 

Sperzieboon

Sperziebonen zijn de ‘gewone’ bonen uit de familiegroep Phaseolus Vulgaris. Ze worden ook wel de prinsessenboon genoemd. Oorspronkelijk waren sperziebonen alleen verkrijgbaar als klimmende boon, maar inmiddels kunt u de sperzieboon ook verkrijgen als stamvariant (de stamslaboon) 

Onze (stam) sperziebonen rassen zijn:
1081 Compass, 1217 Valdor (gele boon). 1083 Faraday, 1082 Domino (vervanger van de Saxa) en 1080 Dubbele Witte zonder draad, 

Onze (stok) sperziebonen rassen zijn:
1172 Cobra en 1160 Mechelse Tros 

Spekbonen

Dit zijn bonen die klimmen, die vleziger zijn dan de sperzieboon en die steun nodig hebben. Ze hebben lange peulen en zijn rond in doorsnede. Wanneer een sperzieboon plat is, is het geen spekboon maar een snijboon.  Spekbonen kunt u ook goed gebruiken voor de teelt van droge bonen. 

Onze spekbonen zijn 1171 Neckargold (gele boon), 1170 Neckarköningin 

Pronkbonen

De pronkboon is een klimmer, maar wel één van een andere familie dan de sperzieboon, namelijk een Phaseolus coccineus. Ze lijken veel op snijbonen, maar zijn beter bestand tegen slecht weer, ziekten en plagen. Ook zijn ze robuuster en is de oogst beter gespreid dan bij snijbonen. Pronkbonen hebben verdikte wortels. De kiemlobben blijven bij de pronkboon onder de grond zitten. In een jong stadium kan de pronkboon gegeten worden als een snijboon. Pronkbonen hebben een forse groei en vragen daarom ruimte.

Onze pronkbonen rassen zijn: 1200 Emergo en 1205 Lady Di 

Snijbonen

Snijbonen zijn bonen met een grote platte peul en echte klimmers. Omdat de rassen van oudsher een scherp draadje hadden, was het noodzakelijk om de snijboon door een snijboonmachine te halen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Hedendaagse rassen zijn veelal draadloos. Snijbonen zijn zeer productief.

Onze (stam)snijbonen rassen zijn:
1215 Capitano (gele boon) en 1195 Nassau, 

Onze (stok)snijbonen rassen zijn:
1176 Vitalis, 1174 Golden gate (gele boon) en  1190 Helda 

Bemesting

Bonen krijgen graag compost en beperkte bemesting.

 

Meer weten over peulvruchten? Bekijk ons aanbod peulvruchten.

Wilt u teelttips over peulvruchten? Bekijk onze teelttips voor peulvruchten