BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bonensoorten

Er zijn veel verschillende soorten bonen. Zo heb je de stam- en stokbonen, sla- en snijbonen, droogbonen en pronk- en sperziebonen. Weet jij het verschil tussen de verschillende type bonen? Het verschil tussen een stamboon en stokboon zal misschien nog wel lukken. Tussen een sla- en snijboon vast ook wel, maar weet je ook het verschil tussen een sperzieboon en spekboon? Hoe kies je nu het juiste bonenras voor jouw moestuin? Wij leggen het je uit!

Hulp nodig? Kies eerst het bonenras

  • Stap 1: Kies eerst tussen een hoge of lage plant: een stokboon klimt langs een stok of touw omhoog. Een stamboon blijft relatief laag bij de grond en houdt zichzelf overeind.
  • Stap 2: Kies dan voor het formaat boon (een ronde, een dikke, een platte of een lange dunne boon) die jouw voorkeur heeft.
  • Stap 3: Kies eventueel voor een groene of een gele boon.
  • Stap 4: Je kunt daarnaast nog kiezen voor argumenten als: ‘geschikt om in te vriezen’, de kleurtint van de boon of de opbrengsten per struik.

Hoe wil je plukken?

Grofweg zijn er laagblijvende bonen en klimmende bonen. Lage bonen worden ook wel stamslabonen (en minder bekend polbonen of struikbonen) genoemd. Deze bonen zijn verkrijgbaar als groene, maar ook als gele boon. Om deze bonen te plukken moet je toch echt door je knieën zakken. Van de lage bonen zijn er zowel stamslabonen als stamsnijbonen, en die zijn weer verkrijgbaar in verschillende kleuren (groen, geel en sommige zaadbedrijven bieden ook bonen aan met paarse peulen).

Klimbonen worden ook wel stokbonen genoemd. Deze bonen kun je rechtopstaand plukken. Heerlijk makkelijk dus. Ook stokbonen komen er in verschillende varianten: stokslabonen (sperzieboon, spekbonen) en stoksnijbonen. Deze varianten zijn ook allemaal in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Sperziebonen, spekbonen en pronkbonen

Weet je het verschil tussen sperziebonen, spekbonen en pronkbonen? Bonen kun je grofweg indelen in twee groepen, namelijk de Phaseolus vulgaris (slabonen, snijbonen) en de Phaseolus coccineus (pronkbonen). Hierbij hebben wij geen rekening gehouden met tuinbonen (Vicia faba). Erwten (pisum sativum) zoals doperwten, peulen, kapucijners behoren ook niet tot deze categorie bonen.

Sperziebonen

Sperziebonen zijn de ‘gewone’ bonen uit de familiegroep Phaseolus Vulgaris. Ze worden ook wel de prinsessenboon genoemd. Oorspronkelijk waren sperziebonen alleen verkrijgbaar als klimmende boon, maar inmiddels kun je de sperzieboon ook verkrijgen als stamvariant (de stamslaboon)

Onze (stam) sperziebonen rassen zijn:

De stokslaboon 'Cobra' en de stokslaboon 'Mechelse Tros' zijn onze (stok)sperziebonen rassen.

Spekbonen

Spekbonen zijn bonen die klimmen, die vleziger zijn dan de sperzieboon en die steun nodig hebben. Ze hebben lange peulen en zijn rond in doorsnede. Wanneer een sperzieboon plat is, dan is het geen spekboon maar een snijboon. Spekbonen kun je ook goed gebruiken voor de teelt van droge bonen.

Onze spekbonen rassen:

Pronkbonen

De pronkboon is een klimmer, maar wel een andere familie dan die van de sperzieboon, namelijk een Phaseolus coccineus. Ze lijken veel op snijbonen, maar zijn beter bestand tegen slecht weer, ziekten en plagen. Daarnaast zijn ze robuuster en is de oogst beter gespreid dan bij snijbonen. Pronkbonen hebben verdikte wortels. In een jong stadium kan de pronkboon gegeten worden als een snijboon. Pronkbonen hebben een forse groei en vragen daarom meer ruimte.

Onze pronkbonen rassen:

Snijbonen

Snijbonen zijn bonen met een grote platte peul. De rassen hadden altijd al een scherp draadje, waardoor het noodzakelijk was om de snijboon door een snijboonmachine te halen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, omdat hedendaagse rassen veelal draadloos zijn. Snijbonen zijn bovendien zeer productief.

Onze stamsnijbonen rassen:

Onze stoksnijbonen rassen:

Droogbonen

Droogbonen worden geteeld voor de bonen, met als doel deze droog te bewaren. De peul is niet eetbaar. De stokdroogboon ‘Stokkievitsboon’ is ons droogboonras.

Bemesting

Bonen krijgen graag compost en beperkte bemesting.

Bonen zaden bestellen bij De Bolster

Heb je na het lezen van al deze informatie zin om zelf aan de slag te gaan met bonen in je moestuin? Bekijk dan hier ons aanbod peulvruchten. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvang je de zaden al in huis. Wil je meer tips over het telen van peulvruchten? Bekijk onze uitgebreide teelttips voor peulvruchten.

Heb je nog vragen over onze biologische zaden? Neem dan gerust contact met ons op.

stamslaboon 'Dior'
sperziebonen
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh