BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

De gezondste groenten

De bekende campagne van het Voedingscentrum heeft het ons zeker duidelijk gemaakt: als we gezond willen eten, zullen we elke dag minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit moeten eten. Voor volwassenen is het advies zelfs 250 gram groenten. Maar we komen daar met z’n allen maar moeilijk aan. Het is dus helemaal niet gek wanneer je jezelf afvraagt of er misschien groenten zijn die gezonder zijn dan andere. Want laten we eerlijk zijn: het zou toch ideaal zijn als er een lijstje van extra gezonde groentesoorten zou bestaan. Je zou dan door het eten van maar een paar groenten, aan je algehele welzijn kunnen werken.
 

7 groenten die passen in een gezond menu

Hoe graag we het ook zouden willen: een handig overzicht van de gezondste groenten is onmogelijk te geven. Wil je nou toch graag een beetje houvast, dan hebben we voor jou een korte opgave gemaakt van zeven heerlijke groenten en hun gezonde kenmerken.


1. Broccoli
Broccoli is een veelzijdige groente, die goed vult, maar weinig calorieën bevat. De groente behoort bij de kruisbloemenfamilie, net als bijvoorbeeld boerenkool en bloemkool. Doordat broccoli veel vezels bevat, houdt het je maag en darmen gezond. Het blijkt zelfs dat broccoli goed is voor je lever, omdat deze minder vet opslaat wanneer je broccoli regelmatig op je menu zet.
 

2. Wortels
Misschien heb je vroeger wel te horen gekregen dat het eten van wortels goed is voor je ogen. Nou heeft wortels verorberen weinig zin wanneer je bij- of verziend bent, maar nachtblindheid is gelinkt aan een vitamine A-tekort. En laat dat nou net de vitamine zijn die wortels veel bevatten. Wortelen heb je in verschillende soorten, je kunt ze op veel verschillende manieren klaarmaken en ze zijn een goede bron van vezels. Regelmatig een worteltje wegknagen kan dus zeker geen kwaad.
 

3. Paprika
Misschien pel je een lekkere sinaasappel als je extra vitamine C binnen wilt krijgen. Heerlijk, maar kies liever voor een paprika! Paprika, en met name de rode paprika, bevat namelijk wel twee keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Vitamine C helpt je lichaam met de opname van ijzer, ondersteunt je weerstand en houdt je bindweefsel gezond. Paprika hoort bij de peperfamilie en bevat daarom de stof capsanthine. Deze stof heeft ontstekingsremmende en pijnstillende kenmerken.
 

4. Ui
De tijd dat we alleen de gele ui kenden ligt lang achter ons. Tegenwoordig hebben we de keuze uit veel verschillende kleuren, vormen en natuurlijk smaken. Gelukkig maar, want uien zijn enorm gezond. We weten allemaal wel dat uien een bepaald effect op onze darmen kunnen hebben en dat is precies waarom ze zo gezond zijn: door de vezel inuline worden de goede darmbacteriën gevoed. Deze bacteriën dragen bij aan een gezonde spijsvertering.
 

5. Spinazie
In combinatie met vis kon je beter niet te veel spinazie eten, omdat je dan teveel nitraat zou binnenkrijgen. Gelukkig geldt dat advies niet meer. Sterker nog, nitraat kan zorgen voor een lagere bloeddruk. Spinazie bevat verder veel vitamine K, dat je nodig hebt om je bloed te laten stollen. En natuurlijk is spinazie een bekende bron van ijzer, dat zorgt voor zuurstofrijk bloed. Goede redenen regelmatig spinazie te eten dus.
 

6. Boerenkool
Een superfood. Zo staat boerenkool tegenwoordig bekend. Nou zijn in onze ogen alle groenten superfoods, maar het is duidelijk dat boerenkool bij een gezond voedingspatroon past. Ook in deze bladgroenten tref je weer veel vitamine A, C en K aan, een hoog ijzergehalte en het is ook nog eens een bron van vezels en koolhydraten. Doordat boerenkool zo hip is, zijn er ontzettend veel leuke en bijzondere gerechten te vinden.
 

7. Kiemgroenten
Wil je het hele jaar door makkelijk net wat extra groenten binnenkrijgen? Dan zijn kiemgroenten ideaal voor jou. Deze kleine plantjes zijn binnen een week klaar voor consumptie en zijn het hele jaar te kweken. Gewoon, in je vensterbank. Kiemgroenten bevatten weinig calorieën, maar zijn wel een bron van vezels. Doordat kiemgroenten zo klein zijn, krijg je in verhouding veel voedingsstoffen binnen. Zorg er wel voor dat je je groenten altijd goed wast, om eventuele bacteriën te verwijderen.


Andere invloeden op je groenten

Naast dat groenten per soort verschillen qua voedingsstoffen, hangt de hoeveelheid van deze stoffen af van een aantal andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan het soort bemesting dat je gebruikt, in welk seizoen je groenten geteeld zijn of welke bodem je moestuin heeft. Dit kan allemaal van invloed zijn op de hoeveelheid gezonde stoffen in je groenten. Biologisch geteelde groenten hebben als bijkomend voordeel, dat ze zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Dat houdt overigens niet in dat je je groenten niet meer hoeft te wassen. Door je groenten onder stromend water te wassen, verwijder je niet alleen vuil, maar ook eventueel ziekmakende bacteriën.


Groenten afwisselen is het gezondst

Eigenlijk verdient elke groente een plek in de lijst van gezondste groenten. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en gezonde stoffen. Wanneer je echt gezond wilt eten, zul je dus moeten afwisselen qua groenten. Eet meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden groenten, dat maakt het gemakkelijker om aan de gewenste 250 gram groenten te komen. Hap regelmatig een lekkere snack-komkommer weg of zet een kommetje met heerlijke snacktomaatjes neer. Wanneer groenten zo voor het grijpen staan, eet je ze gemakkelijker weg. En natuurlijk zijn er veel heerlijke recepten te verzinnen met groenten, zoals deze Griekse traybake met pompoen of deze lekkere recepten met kiemgroenten. Zomaar een greep uit de vele mogelijkheden die groenten ons bieden. Eet om eenvoudig diversiteit op je bord te krijgen ook vooral groenten van het seizoen. Seizoensgroenten zijn vaak heerlijk vers, duurzaam en natuurlijk ontzettend lekker.


Zaai in je moestuin wat je lekker vindt

Hoe gemakkelijk een vaststaande opsomming van gezondste groenten ook zou zijn: er bestaat geen wondergroente die alle benodigde voedingsstoffen bevat. En eigenlijk zeggen wij: gelukkig maar, want er zijn zoveel lekkere groentes, dat het jammer zou zijn je maar tot een aantal soorten te beperken. Kies dus voor in je moestuin vooral voor verschillende groenten, die je echt lekker vindt. Wij bieden een enorme hoeveelheid biologische zaden, zodat er altijd wel iets is wat bij jouw smaak past. Of verras jezelf en kies voor een van de vergeten groenten. Heb je nog vragen over welke zaden je zou moeten bestellen? Neem dan gerust contact op.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh