BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16272 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Dille en koriander kweken: onze tips

Kruiden zijn eigenlijk onmisbaar, of je nu graag gerechten uit de Nederlandse keuken of juist uit een heel andere keuken eet. De meeste kruiden zijn heel makkelijk om te kweken, en kun je ze na korte tijd al oogsten en gebruiken. Twee veel gebruikte kruiden zijn dille en koriander. Dille wordt vaak gebruikt in combinatie met vis (zalm), maar is ook heerlijk in sauzen, soep en door de aardappelpuree. De smaak van koriander is sterk en kruidig, waardoor je het niet alleen in de Hollandse pot prima kunt gebruiken, maar bijvoorbeeld ook in oosterse gerechten. Beide kruiden teel je op ongeveer dezelfde manier, ze hebben een vergelijkbare groeiduur. In dit artikel geven we je een flink aantal tips dat je kunt gebruiken als je dille en koriander in eigen tuin wilt kweken.

> Bestel hier dille zaden

> Bestel hier koriander zaden


Zaaien

Dille en koriander kweken is erg makkelijk. Zaai ze bij voorkeur direct op de plek waar je de planten wilt laten groeien: het voorzaaien en vervolgens uitplanten kan de groei negatief bevorderen. Het zaaien van dille en koriander doe je meestal in april tot juni, maar je kunt dit kruid ook het hele jaar door in een bloempot (in huis) laten groeien: al zal je merken dat de planten in de winter minder goed groeien, door gebrek aan licht. Zaai de dille en koriander buiten op een rijafstand van ongeveer 10 cm, en ongeveer 1 cm in de rij. Dek de zaadjes vervolgens af met een dun laagje (ongeveer 2-3 mm) aarde, en druk de grond voorzichtig aan om de zaden goed contact te laten maken met de ondergrond. Hierdoor drogen de jonge planten minder snel uit.

Wil je regelmatig verse dille en koriander eten, dan raden we je aan om eens per 2-3 weken een klein rijtje van beide zaden te zaaien. Want de gewassen groeien niet alleen snel, ze zijn ook redelijk snel over hun oogstmoment heen; het gewas maakt stevige stengels aan en de smaak van het blad gaat achteruit. Mocht je de planten toch laten staan: de bloemen zijn eetbaar en smakelijk.
 

Planten

Je kunt dille en koriander ook voorzaaien in perspotten, of in trays, en vervolgens later buiten (of in een kas) uitplanten. Je kunt een aantal (4-8) zaden per potje aanhouden. Plant dan in rijen van 10-15 cm, met ongeveer 5-10 cm tussen de potjes.
 

Standplaats

Dille en koriander zaai of plant je bij voorkeur op een zonnige plek. In principe is iedere grondsoort geschikt.
 

Bemesting

Dille en koriander hebben over het algemeen vrij weinig voeding nodig, ook op wat armere gronden doet deze kruiden het vaak prima. Voor het zaaien kun je in de grond het beste wat compost verwerken, zodat de grond vocht vasthoudt maar niet te nat blijft.
 

Gewasverzorging

Koriander en met name dille kiemen niet heel vlot, en bij traag kiemende teelten ligt het gevaar van overwoekerend onkruid altijd op de loer. Indien je de gelegenheid hebt, kun je een vals zaaibed maken: je bereidt het bed waar je de koriander en/of dille gaat zaaien voor, alsof je direct gaat zaaien. Wacht een aantal dagen zodat de meeste onkruidzaden gekiemd zijn. Schoffel de onkruiden vervolgens kapot op een droge, zonnige dag, zonder de lagen in de bodem te verstoren of onkruidzaden die dieper liggen weer naar boven te werken. Zaai vervolgens de dille en koriander op het relatief onkruidvrije bed (deze methode kan je ook goed hanteren bij de teelt van wortel). Na het zaaien is het belangrijk om tussen de rijen te schoffelen, en een aantal dagen later te wieden in de rij. Zorg er ook voor dat de jonge planten niet droog komen te staan.
 

Ziektes en plagen

Over het algemeen heeft dille weinig last van ziektes en plagen, zeker als je het onkruid voldoende weghaalt en erop let dat de planten elkaar niet in de weg zitten. Koriander kan gele bladverkleuring vertonen, meestal is dit een gebrek aan voedingsstoffen. Beide kruiden hebben een korte teeltduur en zijn daardoor ook minder gevoelig voor ziekten en plagen dan andere gewassen.
 

Oogsten

Oogst dille en koriander ongeveer 6-8 weken na het zaaien: de groeiduur varieert behoorlijk, afhankelijk van het seizoen. Snijd de hele plant af met een mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. De dilleblaadjes kun je vers gebruiken, maar je kunt ze ook drogen voor later gebruik. In sommige gevallen kan je twee keer oogsten van dezelfde plant.

Dille en koriander zijn een aantal dagen vers te houden in de koelkast, liefst in een zak om uitdroging te beperken. Sommige kruiden kan je ook invriezen.
 

Heerlijke recepten

Wat kun je zoal maken met kruiden als dille en koriander? We hebben enkele voorbeelden van smakelijke recepten voor je op en rij gezet: Venkel met sinaasappel en dille, wilde zalmfilet met knoflook-dillemarinade en pompoensoep met kokos en koriander.
 

Kruidenzaden bestellen

Kun je niet wachten om te beginnen met dille of koriander kweken? Bekijk ook ons gehele kruiden assortiment en plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.
 

Koriander
Dille
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16272 reviews
Kiyoh