BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16404 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Een vals zaaibed maken: hoe en waarom?

Langzaam maar zeker verdringen de eerste zonnestralen de kou van het land. In de moestuin zie je de eerste telers weer terug om de grond te gaan bewerken. Het is bijna zover dat je in de volle grond kunt gaan zaaien, met je in de winter gemaakte teeltplan bij de hand. Wacht met zaaien tot de vorst echt verdwenen is, zodat je tere zaailingen niet kapot vriezen. En hoewel we begrijpen dat je het liefste meteen je favoriete groenten wilt gaan zaaien, adviseren we je nog even geduld te hebben. Het is namelijk verstandiger om zo’n twee tot vier weken voordat je gaat zaaien, valse zaaibedden te maken.


Wat is een vals zaaibed?

Een vals zaaibed maken is een van de manieren om onkruid te bestrijden. Met een vals zaaibed probeer je onkruid namelijk een beetje om de tuin te leiden. Wanneer je de grond gaat voorbereiden, komen de zaden van deze ongewenste planten omhoog. Het bewerken van de grond zorgt ervoor dat onkruid snel opkomt, omdat ze in aanraking komen met lucht en licht. Wanneer je je tuin dan al ingezaaid hebt, kan dit ertoe leiden dat het onkruid de zaailingen verdringt. De hele plant van je groenten worden verstikt. Daardoor is je oogst niet alleen minder groot, maar krijgen ziektes ook sneller een kans, omdat de wortels van je planten verzwakt zijn. Door het onkruid eerst op te laten komen, voordat je gaat zaaien, kun je dit makkelijk verwijderen.


Hoe maak je een vals zaaibed?

Het maken van een vals zaaibed gaat in de basis op dezelfde manier als een gewoon zaaibed. Je woelt de grond los, door deze te schoffelen of te spitten. Hierdoor komen de zaden van het onkruid naar boven. Laat je vals zaaibed nu met rust. Het onkruid zal gaan kiemen. Na ongeveer twee weken, kun je het opgekomen onkruid gaan verwijderen. Op een droge, zonnige dag ga je met beleid het onkruid handmatig uittrekken. Schoffelen gaat sneller, maar doe dit niet te diep. Wanneer je de grond opnieuw omwoelt, komen namelijk andere onkruidzaden weer naar boven. Hou bij het gebruik van een vals zaaibed wel in je achterhoofd dat je onkruid absoluut niet moet gaan bloeien. Wanneer zaadonkruid de kans krijgt tot bloei te komen, wordt dit immers door de wind over jouw moestuin (en die van je buren) verspreid! Het beste is om het valse zaaibed 2 of 3 keer te schoffelen. Je put hiermee het onkruid het meeste uit.


Wanneer maak je een vals zaaibed?

Wanneer je een vals zaaibed wilt gebruiken om onkruid te bestrijden, is het handig om zo veel mogelijk onkruid in één keer aan te pakken. Uiteraard heeft elk onkruid ook zo zijn eigen groei- en bloeiperiode, maar ons advies is om in elk geval in maart je eerste valse zaaibedden te maken. Hou hierbij de weersomstandigheden in de gaten. Later in het jaar kun je ervoor kiezen tijdens de hete zomermaanden nogmaals een vals zaaibed te maken. Hierdoor put je de aanwezigheid van ongewenste zaden steeds meer uit. Je zult altijd onkruid moeten blijven bestrijden, maar op deze manier kun je op een biologisch verantwoorde wijze ervoor zorgen dat de hoeveelheid onkruid een stuk afneemt.


Waarom bestrijden we onkruid?

Tot slot willen we graag melden dat onkruid natuurlijk ook gewoon planten zijn. Veel planten die we in onze moestuin als ongewenst beschouwen, hebben wel degelijk zo hun voordelen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan brandnetelthee of een smakelijke pesto van zevenblad. Het grote nadeel van veel onkruiden is echter, dat ze enorm snel opkomen en zich vlot verspreiden. Op een gegeven moment verlies je de controle over het onkruid en daarmee over je moestuin. Denk dus serieus na over hoe je onkruid aanpakt. Haal bij het winterklaar maken van je tuin het onkruid weg, zorg dat onkruidzaden minder kans krijgen door te mulchen en pas de truc van de valse zaaibedden toe. Dan ben je al een eind op weg.


Het valse zaaibed is een extra handvat

Met valse zaaibedden heb je een extra handvat binnen de biologische onkruidbestrijding. Je houdt de controle over wat er groeit en bloeit in jouw moestuin. Neem het maken van een vals zaaibed mee in de planning die je maakt voor je tuin, zodat je precies weet wanneer jij je favoriete groenten kunt gaan zaaien. Leg je valse zaaibedden aan in maart en bestel de biologische zaden die jij daarna in de onkruidvrije bedden wilt zaaien.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16404 reviews
Kiyoh