BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Moestuin winterklaar maken

In de maand november gaan we alweer richting het einde van het moestuinseizoen. De dagen worden korter, de kou komt eraan, en de kans op regen wordt steeds groter. Tijd dus om je moestuin winterklaar te maken! Met de volgende tips maak je jouw moestuin helemaal winterproof. Uiteraard geven we slechts enkele algemene richtlijnen. Ga vooral af op je eigen ervaring, situatie en voorkeuren.
 

De laatste oogst

Bedenk ten eerste goed wat je nu nog kunt oogsten. Wellicht staan er nog spruiten, boerenkool, pastinaak en winterprei in je moestuin.
 

Onkruid weghalen en omspitten

Nadat je de laatste oogst hebt binnengehaald, kun je het onkruid alvast weghalen. Wanneer je dit doorschuift naar het voorjaar, kost je dit namelijk veel meer werk. Haal plantenresten van kolen en andere gewassen ook weg, hier kunnen ongewenste insecten in overwinteren.

Als je kleigrond hebt kun je het beste voor de winter je moestuin omspitten: dit maakt de grondstructuur lekker luchtig. Voor een optimaal resultaat schep je de grond tot ongeveer 15-20 centimeter diep helemaal om, waarbij je ervoor zorgt dat de grond ook echt wordt omgekeerd. Als je zandgrond hebt is dit niet nodig en kun je de grond ook in het voorjaar gereed maken.
 

Compost over je tuin verdelen

Na het omspitten van zware grond, is het tijd om een dunne laag compost (±1 cm) over de grond te verspreiden. Hiermee houd je het organisch stofgehalte van je bodem op peil, wat bijdraagt aan de bodemvruchtbaarheid. Dit is gunstig voor je toekomstige planten. Het voordeel van het uitrijden van compost aan het eind van het jaar bij zware grond, is dat de compost voldoende tijd heeft om in te kunnen werken in de grond. Dit resulteert in een voedzame en luchtige grond. Bij een zwaardere grond spoelen de voedingsstoffen minder snel uit dan bij lichtere gronden. Bij lichtere gronden kun je de compost beter in het voorjaar uitrijden. Kies dan goed verteerde compost die je makkelijk kan inwerken.
 

Kijk terug en vooruit

Het einde van het jaar is het ideale moment om het afgelopen jaar te evalueren. Denk na over wat er allemaal is goed gegaan en ook wat je komend seizoen anders wilt doen. Ook is dit de perfecte periode om alvast na te denken over de moestuinplanning voor volgend jaar. Bekijk ook deze pagina voor tips om een moestuin en teeltplan op te zetten.

 

Moestuin winterklaar maken
Laatste oogst
9,4
Bekijk alle 8565 reviews