Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16232 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Moestuin winterklaar maken

In de maand november gaan we alweer richting het einde van het moestuinseizoen. De dagen worden korter, de kou komt eraan, en de kans op regen wordt steeds groter. Tijd dus om je moestuin winterklaar te maken! Met de volgende tips maak je jouw moestuin helemaal winterproof. Uiteraard geven we slechts enkele algemene richtlijnen. Ga vooral af op je eigen ervaring, situatie en voorkeuren.
 

De laatste oogst

Bedenk ten eerste goed wat je nu nog kunt oogsten. Wellicht staan er nog spruiten, boerenkool, pastinaak en winterprei in je moestuin.
 

Onkruid weghalen en omspitten

Nadat je de laatste oogst hebt binnengehaald, kun je het onkruid alvast weghalen. Wanneer je dit doorschuift naar het voorjaar, kost je dit namelijk veel meer werk. Haal plantenresten van kolen en andere gewassen ook weg, hier kunnen ongewenste insecten in overwinteren.
 

Bodembewerking

Een vuistregel bij bodembewerking: bewerk de grond alleen als dit noodzakelijk is. Aangelopen of verdichte stukken in je moestuin trek je los met een spitvork of cultivator, zonder de bodem te keren. Hierdoor breng je meer lucht in de bodem. Het diep keren van de bodem (dieper dan 15-20 cm), waarbij meerdere bodemlagen door elkaar worden gemengd, is in de meeste gevallen niet aan te raden: bodemleven wat in de toplaag van de bodem leeft en relatief veel zuurstof nodig heeft, komt lager te liggen, waar minder zuurstof is, en zal hier wegkwijnen. Andersom geldt ook: bodemleven uit diepere lagen komt bovenop te liggen, en zal hier weer niet presteren.

Bij zware gronden is het meestal verstandig om de bodem in het najaar al wat los te trekken als er sprake is van verdichting. Je kan overwegen om direct al een laag compost in te werken. Bij vorst zullen stevige brokken klei verkruimelen, en dit verbetert de bodemstructuur het volgende seizoen. Bij lichtere zandgronden is het vooral belangrijk om aangelopen bedden of paden los te trekken met een spitvork of cultivator.
 

Bodembedekking ter bescherming

Na het lostrekken van de bodem (waar nodig), kan je daarnaast overwegen om de bodem te gaan bedekken met stro, hooi, of bladafval (0,5-2 cm). Hiermee bescherm je de bodem tegen hevige wind, regen, en lage temperaturen. De bodembedekking zorgt er ook tevens voor dat onkruid minder kans krijgt, wat je weer tijd scheelt in het voorjaar. Tenslotte zorgt de vertering van de bodembedekking dat het bodemleven wordt gestimuleerd: het zorgt voor meer bacteriën en schimmels, wat de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. Hierbij is het verstandig om twee punten in de gaten te houden. Ten eerste, het is belangrijk om in de loop van maart de bodembedekking te verwijderen, zodat de zon de bodem weer kan opwarmen. Ten tweede, let erop dat je het onverteerde of half verteerde organisch materiaal beter niet in de bodem inwerkt. Het verteringsproces zal nutriënten onttrekken uit de bodem, en deze nutriënten zijn vervolgens niet beschikbaar voor de gewassen. Het is beter is om deze onverteerde of halfverteerde materialen eerst te composteren.
 

Kijk terug en vooruit

Het einde van het jaar is het ideale moment om het afgelopen jaar te evalueren. Denk na over wat er allemaal is goed gegaan en ook wat je komend seizoen anders wilt doen. Ook is dit de perfecte periode om alvast na te denken over de moestuinplanning

 

Moestuin winterklaar maken
Laatste oogst
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16232 reviews
Kiyoh