BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16409 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Herfststuk maken met pompoen

Als er een vrucht de herfst inluidt, dan is het wel de pompoen. Het is eind september en zeker in oktober de tijd om je pompoenen te oogsten. Je kunt je pompoenen gebruiken in een groot scala aan gerechten. Denk bijvoorbeeld aan pompoensoep, geroosterde pompoen met feta en pijnboompitten of de bekende pumpkin pie. Ook zijn er pompoenen die puur voor de sier zijn, dus als je pompoenen wilt kweken heb je een ruime keuze uit soorten, kleuren en toepassingen. Pompoenen kun je telen voor een gezonde én vrolijke herfst. Een leuke manier om je pompoen te gebruiken, is door er een aantrekkelijk herfststuk mee te maken. Hoe je dat doet, leggen wij in dit artikel uit.


> Bestel nu onze pompoenzaden


De benodigdheden

Voordat je gaat beginnen, is het slim om alles wat je nodig hebt alvast klaar te leggen:

 • Pompoen naar keuze
 • Scherp mes
 • Lepel
 • Appelboor
 • Schaar
 • (Biologisch) steekschuim/oase
 • Plastic folie
 • Water
 • IJzerdraad of, beter nog, groen floral tape
 • Bloemen 
 • Decoratieve herfstelementen

Het uithollen van een pompoen kan nogal een rommelig werkje zijn, dus hou daar rekening mee wat betreft je kleding. Ook is het soms zwaarder dan je denkt en is de kans op uitschieten met een mes of appelboor aanwezig; zeker als je samen met kinderen pompoenen uitholt, moet je daar rekening mee houden. 


Welke pompoen moet je gebruiken?

Welke pompoen je wilt gebruiken, is helemaal aan jou. Je kunt kiezen voor de traditionele Halloweenpompoen 'Jack O’Lantern’, maar hou er rekening mee dat deze pompoen, net als de pompoen ‘Gele Centenaar’ erg groot kan worden. Een pompoen die zeer geschikt is, is de Halloweenpompoen ‘Owls Eye F1’. Dit is een sierpompoen met een platte onderzijde, waardoor deze goed kan blijven staan. Wil je liever een klein herfststuk maken met pompoen als basis? Kijk dan eens naar de Delicata-pompoen ‘Sweet Dumpling’. Hoewel deze niet de kenmerkende oranje kleur heeft, is deze door zijn formaat en zijn bijzondere uiterlijk ook zeer geschikt voor bijzondere bloemstukken. 


Hol je pompoen uit

Je start met het afsnijden van de bovenkant van de pompoen. Je kunt de bovenkant recht afsnijden, of kiezen voor een gekartelde rand. Hierna begint het lastigste klusje: het verwijderen van het vruchtvlees. Ze zult zien dat de binnenkant van je pompoen bestaat uit draden met pitten en stevig vruchtvlees. Je kunt de zaden vaak makkelijk uit de pompoen schrapen met een lepel. Het vruchtvlees is vaak makkelijker te verwijderen met een appelboor. Doe dit wel voorzichtig; je wilt immers niet dat je door de schil van je pompoen steekt. De pitten kun je laten drogen en het vruchtvlees gebruik je uiteraard voor een smakelijk gerecht, mits je een eetbare pompoen gebruikt. 


Plaats het steekschuim

Als de pompoen helemaal uitgehold is, is de basis van je herfststuk klaar. De pompoen wordt namelijk de ‘vaas’ van je bloemstuk. Leg nu je oase in een bak met water. Deze zal zelf voldoende water opzuigen en zinken, dus je hoeft je steekschuim niet onder water te duwen. Terwijl je oase zich volzuigt met water, bekleed je de binnenkant van je pompoen met plastic folie. Dit doe je, om zo veel mogelijk schimmelvorming te voorkomen. Als je oase voldoende vocht bevat, snijd je deze voorzichtig met een scherp mes op maat. Druk de oase voorzichtig, maar stevig aan, zodat het goed blijft zitten. Gebruik je alleen droogbloemen? Dan hoef je je steekschuim niet in water te leggen en kun je het droog in je uitgeholde pompoen plaatsen.


Selecteer je bloemen

Een herfststuk maken met pompoen doe je natuurlijk met echte herfstbloemen. Gebruik bijvoorbeeld de prachtige zonnebloem ‘Velvet Queen’ of kies voor leeuwenbekjes, die zeer geschikt zijn als snijbloemen. Ook kun je je herfststuk aanvullen met droogbloemen. In ons zadenpakket ‘Droogbloemen uit de tuin’ vind je een prachtige selectie bloemen, die uiterst geschikt zijn om te drogen. Denk dan aan lavendel, amarant of de decoratieve slaapbol. Kies bloemen met warme tinten, zoals rood, geel en bruin. Bij verse bloemen snijd je de stelen schuin af, zodat ze een groter oppervlak hebben waarmee ze water kunnen opnemen.


Schik de bloemen

Bloemschikken is een hele kunst, maar wij geven jou een aantal tips om een gebalanceerd herfststuk te maken met pompoen. Begin in het midden met de hoogste bloemen en werk rondom naar buiten toe met kortere bloemen. Dit zorgt voor een gelaagde look van je herfststuk. Snijd al doende je bloemen af op de gewenste lengte. Zorg wel dat je eventuele bladeren die in de pompoen zouden kunnen verdwijnen verwijdert, zodat deze niet kunnen gaan rotten. Varieer met kleuren en texturen voor een afwisselende uitstraling.


Voeg typische herfstelementen toe

Met bloemen alleen ben je er nog niet. Een herfststuk maken met pompoen is extra leuk als je bijvoorbeeld herfstbladeren toevoegt. Ook met een grote tak als centraal punt in je herfststuk, kun je een mooie, herfstachtige sfeer neerzetten. Wil je toch ook graag wat groen in je herfststuk? Dan is klimop erg geschikt. Je kunt ook andere herfstelementen toevoegen als kastanjes, eikels of takken met besjes. Zet alles goed vast met ijzerdraad of floral tape.


De verzorging van je herfststuk met pompoen

Je gebruikt als basis voor je herfststuk natuurlijk een uitgeholde pompoen. Dit heeft als gevolg dat het bloemstuk niet heel lang kan blijven staan. De pompoen zal immers langzaam maar zeker vergaan. Geef je steekschuim regelmatig een beetje water en verwijder uitgebloeide bloemen vlot, zodat schimmelvorming minder kans krijgt. Zet je herfststuk met pompoen op een mooie schotel of op een bord, zodat eventuele vrijgekomen sappen de ondergrond niet kunnen beschadigen. En zorg ervoor dat je herfststuk op een plekje in de schaduw staat; zo blijven je bloemen langer vers en fris. 


Bestel onze biologische pompoenzaden

Een herfststuk maken met pompoen is een ontzettend leuke bezigheid. Je kunt dit zelf doen en wanneer je met kinderen een moestuin onderhoudt, is het ook een uitstekende activiteit voor in de herfstvakantie. Met een herfststuk haal je het mooie van de herfst een beetje in huis en zorg je voor een extra knusse, warme sfeer. Het is een creatieve manier om de herfst te vieren en je huis te versieren, zonder dat het overdadig wordt. Wil jij ook graag pompoen telen? Bestel dan nu jouw biologische pompoenzaden via onze webshop.

 

pompoen amoro     herfststuk pompoen maken

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16409 reviews
Kiyoh