BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Moestuinieren met kinderen

‘Er groeit een appel aan die boom!’ De verbazing op het gezicht van het kind spreekt boekdelen: hoe komt die appel daar? Misschien frons je nu je wenkbrauwen over het gebrek aan kennis. Maar bekijk het eens anders: juist die nieuwsgierigheid is de perfecte basis om te starten met moestuinieren met kinderen. Wil jij jouw kind (of de kinderen waar jij de zorg voor hebt), kennis laten maken met de moestuin? Lees in dit artikel waarom dit belangrijk is en hoe je van dit avontuur een succes kunt maken.

> Bekijk hier gemakkelijk te telen gewassen
 

Spelenderwijs belangrijke kennis opdoen

Voor veel kinderen zijn groenten en fruit iets dat je in de supermarkt koopt of dat op bijna magische wijze in de koelkast of op de fruitschaal verschijnt. En juist daarom is het belangrijk dat kinderen weten waar groenten en fruit vandaan komen. Door te starten met moestuinieren met kinderen, doen ze als vanzelf een schat aan kennis en ervaring op: ze leren over zaaien en oogsten, de kringloop van het leven en het belang van goed voor onze aarde zorgen. Daarnaast stimuleer je gezonde eetgewoonten en breng je kinderen het gevoel van verantwoordelijkheid bij. 
 

Kies het juiste formaat tuin

Kinderen kunnen meehelpen in een grote moestuin, maar hoe leuk is het als je als kind zelf de beschikking hebt over je eigen stukje tuin? Je kunt samen met het kind precies plannen welke groenten je waar en wanneer moet zaaien, ook als het gaat om moestuinieren op een kleiner oppervlak. Kies bijvoorbeeld voor het zadenpakket ‘De Stadstuin’ en maak samen met je kind een moestuinplan, waarbij natuurlijk de mooiste tekeningen het plan visueel kunnen maken. 
 

Kiemgroenten in de vensterbank

Wanneer je letterlijk en figuurlijk klein wilt beginnen, kun je kiezen voor onze kiemgroenten. Het kweken van kiemgroenten kun je in je vensterbank doen en je kunt al vrij snel genieten van de eerste oogst. Zeker voor jonge kinderen of kinderen die een wat kortere concentratieboog hebben, kunnen kiemgroenten een uitstekende manier zijn om voor het eerst kennis te maken met moestuinieren. Daarbij zijn kiemgroenten gezond en ontzettend lekker.
 

Kies de juiste gewassen

Als je wilt moestuinieren met kinderen is het belangrijk om het tuinieren aantrekkelijk te maken én te houden. Daarom is het verstandig te kiezen voor gewassen die makkelijk te telen zijn, een korte teeltduur hebben en die tot de verbeelding spreken. Denk dan aan kleurrijke groenten en fruitsoorten, zoals tomaten, radijs en wortelen. Vind je het lastig om te bepalen welke biologische gewassen geschikt zijn voor beginners? Dan hebben we voor jou het zadenpakket ‘Startende moestuin’ ontwikkeld, met daarin biologische zaden van makkelijk te telen groenten, die ook nog eens een korte teelt hebben. Een ideale start voor het moestuinieren met kinderen dus!
 

Verantwoordelijkheid

Het (samen) zorgen voor een moestuin geeft kinderen als vanzelf een gevoel van verantwoordelijkheid. Uiteraard is het wel belangrijk dat je het proces blijft monitoren. Wanneer je met meer kinderen een tuin onderhoudt, kun je de kinderen een specifieke taak geven. Denk dan aan:

  • Water geven
  • Onkruid wieden 
  • Controleren of de groenten klaar zijn voor de oogst.

Op deze manier stimuleer je teamwork en zorgzaamheid. Ook kan een succesvol moestuinavontuur leiden tot meer zelfvertrouwen en het besef dat inspanningen resultaat opleveren.
 

Creatief zijn in de tuin

Om moestuinieren voor kinderen nog aantrekkelijker te maken, kun je ze aanmoedigen creatief te zijn in de moestuin. Laat ze kleurrijke plantenstekers maken, zodat de gewassen makkelijk te identificeren zijn. Maak samen een vogelverschrikker met afgedankte kleding van het kind of knutsel een insectenhotel, wat een mooie manier is om ze het belang van bijen, vlinders en andere insecten te leren. Zaai dan ook meteen bloemen voor bijen en vlinders; veel kinderen vinden bloemen aantrekkelijk en je geeft nuttige bestuivers een extra steuntje in de rug. Andere creatieve dingen waar je aan kunt denken zijn:

Gezonde eetgewoonten

Veel ouders en andere opvoeders vinden het belangrijk hun kinderen gezonde eetgewoonten mee te geven. Een moestuin starten met kinderen is een uitstekende manier om deze goede gewoonten aan te moedigen. Door betrokken te zijn bij het zaaien, onderhouden en oogsten van gewassen, ontwikkelen kinderen sneller een positieve relatie met groenten en fruit. En vergeet ook niet om samen lekker te koken. De ervaring leert dat kinderen groenten die ze zelf geteeld hebben vaak smaakvoller vinden.
 

Moestuinieren met kinderen: investeren in de toekomst

Moestuinieren met kinderen gaat verder dan het telen van groenten. Het bevordert meer begrip voor de natuur, de kinderen ontwikkelen als vanzelf belangrijke vaardigheden als het gaat om tuinieren en het legt een basis voor kennis en hopelijk liefde voor duurzaamheid en gezonde voeding. Moestuinieren met kinderen is daarom niet alleen leuk, maar ook een investering in de toekomstige generatie: dankzij de fijne tijd in hun eigen moestuin groeien kinderen op met meer respect voor de aarde en haar natuurlijke processen. Daarom adviseren wij te starten met onze zaden: die zijn immers 100% biologisch en GMO-vrij. Neem gerust contact op als je vragen hebt, of bestel je favoriete zaden vandaag nog in onze webshop.


Moestuinieren met kinderen     Kleurrijke oogst 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh