Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Moestuin winterklaar maken

In de maand november gaan we alweer richting het einde van het moestuin-seizoen. De dagen worden korter, de kou komt eraan, en de kans op regen wordt steeds groter. Tijd dus om je moestuin winterklaar te maken! Met de volgende tips maak je jouw moestuin helemaal winterproof. Uiteraard geven we slechts enkele algemene richtlijnen. Ga vooral af op je eigen ervaring, situatie en voorkeuren.

De laatste oogst

Bedenk ten eerste goed wat je nu nog kunt oogsten. Wellicht heb je nog spruiten, rucola, boerenkool, pastinaak en winterprei in je moestuin liggen. In december kun je weer beginnen met het zaaien van prei en uien, maar de rest begint pas weer vanaf half januari.

Onkruid weghalen en omspitten

Nadat je de laatste oogst hebt binnengehaald, kun je het onkruid alvast weghalen. Wanneer je dit doorschuift naar het voorjaar, kost je dit namelijk veel meer werk. Als je kleigrond hebt kun je het beste voor de winter je moestuin omspitten: dit maakt de grondstructuur lekker luchtig. Voor een optimaal resultaat schep je de grond ongeveer 20 centimeter diep helemaal om, waarbij je ervoor zorgt dat de grond ook echt wordt omgekeerd. Als je zandgrond hebt is dit niet nodig en kun je de grond ook in het voorjaar gereed maken.

Compost over je tuin verdelen

Na het omspitten is het tijd om een laag compost van ongeveer 2 centimeter over de grond te verspreiden. Het doel van composteren is dat de laag compost de grond van goede grondstof voorziet. Dit is gunstig voor je toekomstige planten. Het voordeel van het uitrijden van compost aan het eind van het jaar, is dat de compost voldoende tijd heeft om in te kunnen werken in de grond. Dit resulteert in een voedzame en luchtige grond.

Kijk terug en vooruit

Het einde van het jaar is het ideale moment om het afgelopen jaar te evalueren. Denk na over wat er allemaal is goed gegaan en ook wat je komend seizoen anders wilt doen. Ook is dit de perfecte periode om alvast na te denken over de moestuin-planning voor volgend jaar. Onze nieuwe catalogus kan je daar vast bij helpen!

Zaaien
Zaaien