BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Zuring zaaien: onze tips

Zuring leren veel mensen kennen als onkruid, maar wist je dat dit kruid een aangename verrassing op tafel kan zijn? Wij hebben biologische zaden van spinaziezuring, tuinzuring en bloedzuring, waarmee je de heerlijkste salades en soepen kunt maken. Deze groente verdient dus zeker een plaatsje in jouw biologische moestuin. Wil je ook zuring zaaien? Onze tips helpen jou op weg.


> Bestel nu onze biologische zuringzaden


Wat is zuring?

Zuring is een van de vergeten groenten. Het is een kruid dat tot de duizendknoopfamilie behoort. De plant komt van nature voornamelijk voor in Europa en de noordelijke streken van Azië. Zuring groeit het liefst op zure grond, maar anders dan je misschien denkt is dat niet waar de naam vandaan komt. Die komt van de zurige smaak die de bladeren van de plant hebben. Juist die smaak maakt de zuring populair. Hij geeft een frisse, zure toets aan onder andere salades, maar zuring kan ook uitstekend gebruikt worden in soepen, sauzen en stoofgerechten. Een van de bekendste gerechten met zuring is bijvoorbeeld paling in het groen. Zuring heeft, als deze plant eenmaal op gang komt, een flinke productie. Met de juiste tips kun je het hele oogstseizoen genieten van dit bijzondere gewas.


Zuring zaaien

Je kunt al starten met zuring zaaien in april. De grond is voldoende opgewarmd om in de volle grond te zaaien. Kies voor een plekje in je moestuin in de zon of halfschaduw, daar gedijt de zuring het beste. In principe groeit zuring op elke grondsoort en de plant houdt van zon, maar droogte en extreme hitte zijn taboe. Je bereidt de grond voor door deze om te spitten tot een diepte van zo’n 15 tot 20 centimeter. Je verwijdert klonten en stenen en mengt de grond met compost, zodat de vruchtbaarheid verbetert. Hierna kun je je zuring zaaien. Dat doe je als volgt:
 

  • Plaats je biologische zuringzaden gelijkmatig over je zaaibed
  • Bedek ze met een laagje grond van ongeveer een centimeter
  • Druk de grond lichtjes aan
  • Zorg dat de grond licht vochtig blijft.


Zuring zaaien als babyleaf

Zuring is een vaste plant, maar zeker bloedzuring kan goed gebruikt worden voor babyleafteelt. Wil je zuring zaaien om van de jonge blaadjes te genieten? In dat geval zul je je je zuring elk jaar opnieuw moeten zaaien. Babyleaf telen doe je door de zaadjes dichter op elkaar te zaaien en ze vroeg in de groei al te oogsten.


Zuring oogsten

De zuring kan geoogst worden als de bladeren ongeveer 20 tot 30 centimeter lang zijn. Je snijdt de bladeren af bij de basis van de plant, maar zorg ervoor dat je niet alle bladeren verwijdert. Door regelmatig op deze manier te oogsten, stimuleer je de groei van nieuwe bladeren en verleng je het oogstseizoen. Oogst je zuring niet als deze al te oud is: de bladeren kunnen dan behoorlijk zuur en zelfs een beetje bitter worden! Ook als de plant gaat bloeien moet je opletten: knip de scheuten af. Deze zorgen voor taaie bladeren. Is je plant toch doorgeschoten? Knip deze af tot de basis. Hierdoor kan de plant in de herfst nogmaals jong blad genereren.


Bestel nu je biologische zuringzaden

Wil jij graag genieten van de culinaire veelzijdigheid van zuring? Met deze tips ben je al een eind op weg wanneer je zuring wilt zaaien. Bestel nu je biologische zuringzaden of neem contact op als je meer wilt weten over zuring zaaien.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh