BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Aziatische bladgewassen telen: onze tips

Het aanbod van Aziatische bladgewassen in de Nederlandse supermarkten is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Aziatische bladgewassen zijn onder andere tatsoi, paksoi, raapsteel en bladmosterd. Het is helemaal niet moeilijk om ze in je eigen moestuin te kweken, en je krijgt er mooie en bijzondere groenten voor terug. Tatsoi, paksoi en bladmosterd lenen zich uitstekend voor gebruik in een salade of een roerbakgerecht. Wil je het zelf eens gaan proberen? Lees dan hier onze tips!

> Zaden bladmosterd bestellen
> Zaden paksoi bestellen
> Zaden raapsteel bestellen
> Zaden tatsoi bestellen 


Zaaien

De beste periode om de zaden van deze gewassen te zaaien, is tussen maart en augustus. Kies je voor telen onder glas, dan kun je zaaien in twee verschillende periodes: van maart tot mei, en rond september-oktober. Sommige Aziatische bladgewassen zaai je direct in de vollegrond (of in een kas), andere gewassen zaai je voor en plant je vervolgens uit naar de vollegrond, of naar een koude kas. Bladmosterd ('Purple Frills' en 'Golden Frills'), maar ook de raapsteel 'Mizuna', zaai je direct in de vollegrond (op een rijafstand van 10-15 cm, zaaiafstand in de rij ± 1-2 cm); tatsoi en paksoi 'Taisai' zaai je vóór en die plant je vervolgens uit. De Bolster biedt ook bladmosterd 'Red Giant' aan die je beter kan voorzaaien en verplanten.
 

Planten

De aan te raden plantafstand van de tatsoi is 20x20 cm, en bij bladmosterd Red Giant houd je ongeveer 25 x 25 cm aan. Zorg ervoor dat de planten niet uitdrogen na het planten.

Paksoi zaai je voor in wat grotere potjes, en plant je uit op 30x30 cm. als de zaailingen al redelijk groot zijn (±10 cm). Laat ze echter niet té lang in het potje staan, want als ze te weinig ruimte hebben neemt de kans op doorschieten toe.
 

Standplaats

De beste standplaats van bladmosterd is in de zon, en eventueel halfschaduw. Bladmosterd reageert sterk op warmte. Bij veel warmte wordt de smaak van het gewas pittiger, bij lagere temperaturen is bladmoster milder van smaak.

Kies ook bij paksoi voor een zonnige standplaats, en let erop dat de grond niet te zuur is. Wanneer je paksoi kweekt op een wat zuurdere grond, is het verstandig om wat kalk te geven.
 

Voeding

Paksoi vraagt veel voeding, omdat het gewas in een korte bij voldoende voedingstoffen moet kunnen opnemen. Je kunt bijvoorbeeld wat compost onderspitten, of een andere stikstofrijke, snelwerkende meststof geven om de bladgroei te bevorderen.
 

Verzorging

Het is vooral belangrijk dat je de bladgewassen voldoende water geeft, en dat de gewassen voldoende de ruimte hebben om te groeien. Zo voorkom je dat ze doorschieten. Voorkom dat de gewassen uitdrogen. Omdat deze gewassen zo vlot weggroeien heb je weinig last van onkruid. Dek de gewassen in het vroege voorjaar eventueel af met een insectengaas om nachtvorstschade te beperken.
 

Ziektes en plagen

Aziatische bladgewassen behoren tot de zelfde familie 'Brassica's' als de koolgewassen. Bij het kweken van de koolgewassen kun je te maken krijgen met een reeks van ziekten en plagen, maar omdat de Aziatische bladgewassen relatief snel groeien vergeleken met meer traditionele koolgewassen, zullen de Aziatische bladgewassen er meestal minder last van hebben. In het voorjaar hebben de Aziatische bladgewassen daarnaast minder last van ziekten en plagen, vanwege de relatief lage temperatuur. Bij koolgewassen is het van belang om de principes van vruchtwisseling aan te houden; plant kolen minimaal eens in de 6 jaar op dezelfde plek in je tuin, 8 jaar is nog beter.
 

Oogsten

Als je zelf geteelde paksoi op z’n best wilt eten, oogst je die vlak voordat je het gerecht gaat bereiden. Je snijdt paksoi altijd net boven de grond af. Als je je moestuin niet vlakbij huis hebt, is het belangrijk om de gewassen te oogsten bij een zo laag mogelijke temperatuur. De gewassen zijn dan vaak nog stevig, gewassen die je bij een hogere temperatuur hebt geoogst zullen veel minder lang houdbaar zijn. Voor het bewaren kan het helpen om de paksoi in een krant te rollen en in de koelkast te leggen. De smaak loopt wel hard achteruit naarmate je de groente langer bewaart.

Bladmosterd oogst je zoals rucola: snijd het gewas boven het maaiveld af als het ongeveer 15 – 20 cm hoog is. De bladmosterd zal teruggroeien, en je kunt de mosterd een tweede keer oogsten. Ook de bloemen van bladmosterd zijn – net als die van rucola – smakelijk en goed eetbaar. Raapsteel Mizuna oogst je door de hele plant, met wortel en al, uit de grond te trekken.

Paksoi, tatsoi, en Bladmosterd ‘Red Giant’ oogst je door de hele plant vlak boven het maaiveld af te snijden. Verwijder de oudste bladeren, deze zijn vaak minder mooi en soms ook wat aangetast.

Alle Aziatische bladgewassen zijn redelijk goed te bewaren (tot wel een week), mits je de gewassen op een koel moment hebt geoogst en ze direct in de koelkast bewaart.
 

Heerlijke recepten

Online zijn er heerlijke recepten te vinden met paksoi, tatsoi of bladmosterd. Wij hebben er twee voor je geselecteerd die je zeker moet uitproberen: Groene Thaise curry en gestoofde paksoi.
 

Aziatische bladgewas zaden bestellen

Kun je niet wachten om te beginnen met het zaaien van bladmosterd, paksoi, raapsteel of tatsoi? Plaats je bestelling. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh