BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16269 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Bieten telen: onze tips

In Nederland is de biet een veelgebruikte groente in de keuken. Dit tweejarige gewas maakt in het eerste jaar een donkerrode, vlezige penwortel aan. In het tweede jaar gaat de plant bloeien en zaad vormen. In de moestuin komt dit weinig voor, want dan zijn de meeste bieten al geoogst. De vorm kan variëren van rond of platrond tot langwerpig. Tegenwoordig zijn bieten niet alleen maar rood, maar kunnen ze ook wit of geel zijn, zoals de gele biet ‘Boldor’. Je kunt de biet op verschillende manieren bereiden: gekookt bij een Hollandse maaltijd met aardappels, of rauw in bijvoorbeeld een salade. Ga je zelf aan de slag in je eigen moestuin met het telen van bieten? Op deze pagina vind je handige tips.
 

> Bestel nu biologische bieten zaden
 

Zaaien en planten

De normale zomerteelt vindt plaats van half april tot begin juli, wat resulteert in een oogst in augustus en september. Maak hierbij gebruik van een plantafstand van 30 cm tussen de rijen. Zaai op 5 cm in de rij, en dun het gewas na opkomst, zodat er elke 10 cm een plantje staat. Voor deze teelt kunt je de rassen ‘Cylindra’ en ‘Kogel 2’ gebruiken. Wanneer je wat over hebt, kun je dat in de grond laten zitten tot half november.

Bij de vroege teelt zaai je van half maart tot half april, wat een oogst vanaf half juni tot in half augustus oplevert. Hiervoor zijn onze rode bieten ‘Egyptische platronde’ en ‘Chioggia’ zeer geschikt. Deze rassen kun je zelfs al vanaf half februari met een teelt in de kas zaaien, of begin maart in de koude bak. Je zaait dan in potjes en plant die verderop in april uit.
 

Standplaats

Voor een optimale teelt van rode bieten moet de bodem luchtig zijn, en goed vocht kunnen vasthouden. Een humusrijke klei- en leemgrond met een goede bodemstructuur is het meest geschikt. In vergelijking met de andere groenten die je bij de wortelgewassen kweekt, heeft de biet een wat voedzamere grond nodig. Voor alle rassen geldt dat een standplaats in de zon/halfschaduw het beste is. Plan de teelt van bieten eens in de vier jaar op hetzelfde stuk grond in. Houdt er rekening mee dat de biet familie is van spinazie en snijbiet. Plan daarom dus geen bietenteelt na de teelt van spinazie of snijbiet.
 

Bemesting

Mocht de grond niet voedzaam genoeg zijn, dan kun je bij het begin van de teelt wat goed verteerde compost geven.
 

Verzorging

Zorg er na het zaaien voor dat de bodem niet uitdroogt, dus geef indien nodig voldoende water. Naast hakken en wieden is het van belang om te ‘dunnen’, wat inhoudt dat je elke bietenplant voldoende ruimte geeft om goed te kunnen groeien. Meestal zaai je wat extra om er zeker van te zijn dat er voldoende plantjes opkomen. Het is belangrijk om te weten dat bietenzaad vaak ‘multigerme’ is, wat inhoudt dat er meerdere planten kunnen kiemen uit één zaadkluw. Houd als afstand ná het dunnen 5 tot 10 cm aan tussen de bieten. Als je de afstand op 5 cm houdt, is het verstandig om op tijd te beginnen met het oogsten van kleinere bieten, zodat de andere bieten wat meer ruimte hebben om door te groeien.
 

Ziektes en plagen

De rode biet heeft over het algemeen weinig te maken met ziektes en plagen. Wel zijn er een aantal belagers die voor kunnen komen, zoals het bietenkevertje, dat donkerbruine gaatjes in de stengel vreet. Bij de vroege zaai komt het soms voor dat jonge plantjes wegvallen door een aantasting door kiemschimmels. Tot slot kan hartrot voorkomen, waarbij tijdens de teelt de hartblaadjes van de plant zwart worden en wegrotten. Dit is te vermijden door een goed uitgevoerde bemesting.
 

Oogsten en bewaren

Normaal gesproken kun je rode bieten eenvoudig uit de grond trekken. Vervolgens verplaats je ze naar een vorstvrije plaats. Na de oogst kun je de bieten op een donkere en koele plek ongeveer een week bewaren. Bij een zomerteelt kun je ze beter in de koelkast bewaren. Let op: zogeheten bewaarbieten kun je veel langer bewaren, maar deze zijn vaak ook minder zoet.
 

Heerlijke recepten

Wat betreft gerechten met biet kun je alle kanten op. Wat te denken van een lekkere lunch van linzen met geroosterde biet en venkel? Of deze salade? Wanneer je op zoek bent naar een wat specialer gerecht, dan kun je eens je eigen rode bietenburger maken of deze heerlijke rode bieten-chocoladetaart.
 

Bieten zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze bieten zaden? Bekijk dan hier ons uitgebreide aanbod. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van bieten kun je altijd terecht bij onze klantenservice.
 

Rode biet 'Cylindra'
Rode biet geoogst
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16269 reviews
Kiyoh