Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16060 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Biologische compost maken

Composteren is een ontzettend belangrijke bezigheid in ieders (moes)tuin. Vooral de langetermijneffecten van het gebruik van compost is aanzienlijk. Door de toevoeging van mineralen en voeding verbetert de bodemstructuur van jouw tuin, waardoor planten beter kunnen groeien. Daarnaast kan compost ervoor zorgen dat de bodem beter beschermd wordt tegen erosie en verwering. Het is natuurlijk een stuk goedkoper om zelf compost te maken, in plaats van dat in de winkel te kopen. Meer dan genoeg reden dus om zelf zo’n mooie composthoop aan te leggen. Ontdek zelf hoe leuk en gemakkelijk het kan zijn om compost te maken!
 

Geschikte locatie voor de composthoop

Kies een geschikte plek uit in je tuin om de composthoop aan te leggen. In de open zon is verre van ideaal want dan droogt de compost te snel uit. De voorkeur gaat dus uit naar een beschutte plek die in de (half)schaduw ligt en waar de wind niet te hard waait.

Een composthoop kan natuurlijk los worden neergelegd, maar het is in ieder geval wenselijk om de bodem te bedekken met tegels of ander materiaal. Hierdoor weet je precies waar de composthoop begint. Een andere optie is om bakken te maken. Hiervoor worden vaak wilgentenen, ander hout of gaas gebruikt. Let er vooral op dat de afmetingen hiervan kloppen. Bij voorkeur is een composthoop niet hoger en breder dan 1,50 meter. Dit om te weinig zuurstof of uitdroging te voorkomen.


Compost maken: de do's

  • Voeg er alleen groente-, fruit- en tuinafval aan toe.
  • Ook kun je oogstresten, plantenresten, bladafval, grasmaaisel en snoeiafval toevoegen. Let wel: kijk natuurlijk uit met het eventuele verspreiden van (gras)zaden. Zo kun je anders onbedoeld onkruid verspreiden waar het net gewied is!
  • Daarnaast zijn eierschalen (het liefst fijngestampt), fijngemaakt hout en kleine stukken takken goed compostmiddel.
  • Zorg dat je de compostbak regelmatig even omspit en keert, want het verteerproces werkt het beste als er lucht tussen het afval zit. Daarnaast kunnen er schadelijke stoffen ontstaan bij het ontbreken van zuurstof.
  • Biologische citrusschillen


Compost maken: de don'ts

  • Zorg dat je nooit gekookte etensresten op de composthoop gooit, want hier komt namelijk ongedierte op af. Niet alles is verteerbaar en kun je aan de composthoop toevoegen.
  • Gooi er dus geen plastic, stenen, glas of blik op.
  • Knolvoet is een zeer schadelijke schimmelsoort die vooral koolgewassen lastigvalt. Gooi daarom geen koolstronken op de composthoop.
  • Niet-biologische citrusschillen
(Ter aanvulling: Citrusschillen die niet biologisch zijn, worden vrijwel altijd bespoten of behandeld met een zogenaamde schellak. Dit is erg nadelig voor de samenstelling van je compost. Biologische, onbespoten citrusvruchten kunnen juist een verrijking van mineralen voor de bodem zijn. Bedenk dus goed of de schillen die je wilt gebruiken biologisch zijn of niet).


Alternatieven op en tips voor de composthoop

Helaas is niet iedereen gezegend met een grote tuin waar ruimte is voor een composthoop. Of zitten mensen simpelweg niet te wachten op een grote compostberg. Daarnaast is het soms fijn om de natuur een handje te helpen. Gelukkig zijn er genoeg interessante alternatieven en hulpmiddelen om eens dieper op in te gaan:

  • Wormenhotel: Een wormenhotel is een soort bak of kast waarin, je raadt het al, wormen zitten. De wormen eten het afval en de ontlasting wordt dan mooi compostmateriaal.
  • Compostversneller: Dit bestaat uit natuurlijke materialen die ervoor zorgen dat, na vermenging met de compost, het rottingsproces gestimuleerd wordt. Daar waar composteren wel eens een paar maanden kan duren, kan dit proces verkort worden naar weken. Ideaal dus voor mensen die weinig ruimte hebben, of weinig geduld!
  • (In vuilniszakken) met bladeren bladaarde maken: Met deze methode help je moeder natuur een handje door het verteerproces te versnellen. Ondanks het feit dat het proces versneld wordt, kan dit nog steeds lang duren. Bladaarde is ideaal om te gebruiken bij struiken en bomen, vanwege de vochtregulerende eigenschappen.


Gebruik en aanbrengen van de compost

Inmiddels is het duidelijk geworden wat een geschikte plek voor een composthoop is, wat voor alternatieven er bestaan en wat je beter wel en niet op de composthoop kunt gooien. Maar waar kun je precies je compost allemaal voor gebruiken?

Het is raadzaam om zelfgemaakte compost vooral oppervlakkig aan de bodem toe te voegen. De mineralen en voedingsstoffen kunnen goed in de bodem trekken, en er is voldoende zuurstof om het materiaal mooi te houden. Wanneer je voor het eerst een moestuin aanlegt, kan het onderwerken of onderspitten van compost raadzaam zijn. Zo bereid je de grond goed voor en kunnen dankzij de vruchtbare bodem je gewassen goed groeien. Kortom, genoeg redenen om zelf aan de slag te gaan met composteren!

 

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16060 reviews
Kiyoh