BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16272 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Chinese kool telen: onze tips

In Azië wordt Chinese kool zeer regelmatig gegeten. Deze bladgroente uit China is daar zelfs één van de meest gegeten koolsoorten. Eigenlijk is dit wel te begrijpen, want je kunt er alle kanten mee op: het smaakt zowel gekookt als rauw in salades erg goed. Wat betreft gebruik in de keuken lijkt Chinese kool eerder op andijvie of witlof dan op een kool. Wil je het zelf eens proberen door Chinese kool in je moestuin te telen? Met behulp van dit artikel geven we je graag een aantal tips voor de teelt.
 

> Bestel nu biologische Chinese kool zaden
 

Zaaien en planten

Nieuw in ons assortiment is het moderne Chinese kool ras ‘Emiko F1’. Dit ras kun je in het voorjaar, de zomer en najaar telen, een echte allrounder dus. Dit ras is ontwikkeld voor de professionele teelt: het ras is zeer uniform, vormt een compacte kool, en is in hoge mate resistent tegen knolvoet. Zaai dit ras voor in tray of pot, en plant na 4 tot 5 weken uit op een plantafstand van 50 x 40 cm.

Het Chinese kool ras ‘Granaat’ is vooral geschikt voor de herfstteelt. Dit ras zaai je in juni en juli direct in de vollegrond, op een rijafstand van 40 cm. Wanneer je eerder zaait, is de kans groter dat het gewas gaat schieten. Na opkomst dun je de planten in de rij, zodat er ongeveer 30-35 cm tussen de planten zit.
 

Standplaats

Chinese kool is familie van de koolgewassen, wat betekent dat je rekening moet houden met een ruime vruchtwisseling. Plan kolen eens in de vier (zware/klei grond) tot zes (zandgrond) jaar op hetzelfde stuk grond in. Het ras ‘Granaat’ is erg gevoelig voor knolvoet, terwijl het ras ‘Emiko F1’ in hoge mate resistent is tegen knolvoet.
 

Bemesting

De Chinese kool vraagt om een voedzame, vochthoudende grond die niet te zuur is. De bodem dient rijk bemest te zijn, omdat de plant in korte tijd veel bladmassa produceert. Deze kool reageert het beste op organische bemesting.
 

Verzorging

Je dient de Chinese kool regelmatig water te geven, want dit gewas is zeer gevoelig voor doorschieten. Dek jonge planten indien nodig af met insecten- of vogelgaas, tegen vraat van duiven of konijnen.
 

Ziektes en plagen

Chinese kool is net als andere kolen behoorlijk vatbaar voor diverse ziekten en plagen. Houd in verband met knolvoet een ruime vruchtwisseling aan, en dek de kool indien nodig af met insectengaas tegen koolvliegen en rupsen.
 

Oogsten en bewaren

Chinese kool groeit erg snel. Dit betekent dat er tussen het zaaien en oogsten meestal slechts twee tot drie maanden zit. Afhankelijk van het ras, kan de oogst plaatsvinden in het late voorjaar, zomer, of herfst. Snijd de kroppen net boven de grond af, verwijder het losse buitenblad, en snijd de kool daarna af met een scherp mes. In een open plastic zak in de groentelade van je koelkast kun je de Chinese kool ongeveer een week bewaren. Zorg er wel voor dat je aangesneden vlakken afdekt met folie. Wanneer je de kool wilt invriezen dien je deze eerst te blancheren. Dan is deze een jaar houdbaar in de diepvries.
 

Heerlijke recepten

Nadat je de Chinese kool in zijn geheel hebt gewassen, kun je haar doormidden in reepjes snijden. Dan is het tijd om deze groente te verwerken in een gerecht: zowel gekookt als in salades kun je deze kool goed eten. Maak deze geroosterde Chinese kool op de bbq of verwerk groente in een salade met appel, oude kaas en spekjes zoals in dit recept. Ook in combinatie met kerrie smaakt Chinese kool erg lekker, wat resulteert in deze smaakvolle ovenschotel.
 

Chinese kool zaden bestellen

Bekijk hier onze Chinese kool zaden en bestel ze snel en eenvoudig online. Mocht je vragen hebben over ons assortiment of over het telen van deze kool, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.
 

Chinese kool 'Emiko F1'
Chinese kool doorgesneden
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16272 reviews
Kiyoh