NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
9 dagen  |  19 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16985 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Citroenmelisse: dit kun je ermee doen

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een veelzijdige plant. Er zijn veel toepassingsmogelijkheden van dit kruid en daarnaast is het in de zomer een mooie plant om te zien. In het voorjaar zie je mooi gevormde frisgroene blaadjes in je tuin en in de zomer verschijnen er prachtige kleine bloemetjes. Citroenmelisse staat niet alleen mooi in je tuin, maar is ook heel functioneel. Daarnaast wordt dit eeuwenoud kruid gebruikt in diverse geneeswijzen. Met onderstaande tips vertellen we je graag wat je met citroenmelisse kan doen.
 

> Bestel hier je biologische citroenmelisse zaden
 

Citroenmelisse in je (moes)tuin

Wist je dat de naam Melisse in het oud-Grieks ‘honingbij’ betekent? Bijen zijn onder andere dol op de kleine bloemetjes vol nectar van citroenmelisse. Muggen en roofinsecten hebben juist een hekel aan de citroenachtige geur van deze plant. Een gouden tip om straks lekker op je terras te zitten zonder overlast van muggen, is dan ook om citroenmelisse in je border of in potten te plaatsen bij je terras.

In je moestuin kan citroenmelisse goed als buurplant dienen van je koolplanten, omdat het diverse insecten weert die je kolen anders aantasten. Na de bloei van citroenmelisse kun je de plant snoeien en de blaadjes gebruiken als mulchmateriaal om je bodemstructuur te verbeteren.
 

Heerlijk in limonade en gerechten

Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
 

Geneeskrachtige werking

De Latijnse naam “officinalis” duidt op een medicinale werking. Al van oudsher wordt citroenmelisse in kloostertuinen aangeplant als middel tegen slapeloosheid, spijsverteringsproblemen, maagpijn, verkoudheid en koorts. Wanneer je gebruik wil maken van de medicinale werking van citroenmelisse, kun je het beste de jonge blaadjes plukken (vóór de bloei). Ook kun je blaadjes drogen voor het gebruik in de winter, maar dan gaat er wel veel van de genezende kracht van de blaadjes verloren.

Hieronder lees je hoe je zelf olie en zalf van citroenmelisse kunt maken.
 

Citroenmelisse olie maken

1. Vul een schoon glazen (jam)potje voor ¾ met fijngehakte blaadjes.
2. Vul het potje verder met een biologische olie. Dit kan olijfolie zijn, maar ook amandel-, jojoba- of sesamolie.
3. Sluit het potje en plaats dit 4 weken op een warme zonnige plek.
4. Zeef de blaadjes uit de olie.
5. Bewaar de olie in flesjes op een donkere koele plaats.
 

Citroenmelisse zalf maken

Voor het maken van citroenmelisse zalf heb je het volgende nodig: 100 ml citroenmelisse-olie (zie hierboven) en 20 gram bijenwas.

1. Verwarm de bijenwas au-bain-marie, tot het gesmolten is.
2. Voeg de olie toe en roer goed door elkaar.
3. Giet de zalf over in kleine potjes.
4. Laat de zalf in de potjes afkoelen en sluit deze goed af.
5. Deze zalf kun je het best in de koelkast bewaren voor een langere houdbaarheid.
 

Citroenmelisse zaden bestellen

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan met je eigen citroenmelisse? Bestel dan hier onze biologische citroenmelisse zaden. Voor vragen over de kruiden in ons assortiment kun je gerust contact opnemen met onze klantenservice.
 

Citroenmelisse
Close up Citroenmelisse
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16985 reviews
Kiyoh