NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
10 dagen  |  10 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16981 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wat is verspenen en hoe doe je dat?

Je bent druk bezig geweest met voorzaaien en waarschijnlijk staan er dus al heel wat zaaitrays in jouw vensterbank of in je kas. Je wilt immers planten die sterk genoeg zijn om vrucht te dragen en voorzaaien kan daarbij helpen. Je planten zijn beter ontwikkeld en groeien mooier uit. Sommige planten moeten in ons klimaat voorgezaaid worden, zoals tomaten en paprika’s. Door ze op tijd voor te zaaien, weet je zeker dat ze tijdens de zomermaanden voldoende zonlicht en warmte krijgen. Van andere gewassen wil je graag een wat vlottere oogst, dus ook dan is voorzaaien de perfecte oplossing. Maar met alleen voorzaaien ben je er niet. Want wat is nou de juiste manier de in je vensterbank gekweekte zaailingen in jouw tuin te krijgen? De eerste stap is dan het verspenen van je plantjes.


> Bestel nu biologische groentezaden


Wat is verspenen?

Wanneer je je zaden hebt voorgezaaid heb je vaak veel jonge kiemplanten bij elkaar staan. Wanneer deze plantjes op die plek door zouden groeien, krijgen ze te weinig ruimte om goed te ontwikkelen. De plantjes verdringen elkaar. Ze krijgen onvoldoende licht en voedingsstoffen en ze kunnen niet voldoende wortelen. Het gevolg daarvan is, dat je misschien wel heel veel plantjes hebt, maar dat deze plantjes zeer zwak zijn en zich slecht ontwikkelen. Daarom is het belangrijk je kiemplantjes te verspenen. Eenvoudig gezegd houdt dat in: je verplaatst je kiemplantjes naar eigen potten, waardoor ze meer ruimte krijgen om goed te wortelen en tot volle wasdom te komen. Verspeende planten zijn over het algemeen een stuk sterker dan planten die niet verspeend zijn.


Verspenen, verpotten en uitplanten

Misschien denk je nu dat verspenen hetzelfde is als het verpotten van je planten. Je plant krijgt immers ook bij verpotten meer ruimte om te groeien. Toch is er hier sprake van een verschil: bij verpotten heeft de plant al een eigen pot. De plant groeit in de loop der tijd bijna letterlijk zijn pot uit, wat natuurlijk niet goed is voor zijn gezondheid en ontwikkeling. Daarom verplaats je hem naar een grotere pot en kan de plant weer naar hartelust groeien en bloeien. Je kunt dus jonge planten verpotten, maar ook planten die al jaren oud zijn. Verspenen doe je daarentegen altijd met kiemplanten, die nog geen eigen pot hebben. Het is dus de eerste keer dat je je plant een eigen pot geeft, die hem de ruimte geeft om verder te groeien. Na het verspenen van de plant groeit deze verder, waarna je hem kunt verpotten of in de volle grond kunt uitplanten. Let daarbij er wel op dat je plant eerst moet afharden voordat je hem in je tuin uitplant. Dat doe je door je planten rustig aan te laten wennen aan de buitentemperatuur.


Verspenen: hoe pak je dat aan?

Wanneer je planten naast hun kiemblaadjes twee echte blaadjes hebben gekregen, kun je ze gaan verspenen. Doe dit met beleid, want je jonge planten zijn op dit moment nog erg kwetsbaar. Pak je plantjes daarom nooit bij het nog tere stengeltje of bij de wortels beet. Ze kunnen daardoor onherstelbaar beschadigen.
 

  • Zorg ervoor dat je de potjes waar de plantjes naartoe verhuizen klaar staan, inclusief aarde.
  • Maak met een potlood een gaatje in de grond die in de nieuwe potjes zit.
  • Woel de grond rondom je zaailingen voorzichtig los. Dit kan eenvoudig met een vork.
  • Haal je kiemplant voorzichtig uit de aarde. Houd je plantje beet bij de blaadjes.
  • Plaats je plant recht in het gaatje in de nieuwe pot. Zet het plantje tot aan zijn blaadjes in de grond.
  • Druk de aarde aan. Doe dit met beleid, maar zorg wel dat de grond voldoende stevigheid biedt.
  • Geef je plantje een beetje water. Maar niet te veel, want je nog kwetsbare plant kan dan snel gaan rotten.


Gefeliciteerd, je hebt je eerste plantjes verspeend!


Welke planten moet je wel en niet verspenen?

Niet elk gewas moet verspeend worden. Planten met een penwortel bijvoorbeeld, hebben geen baat bij verspenen. Denk dan bijvoorbeeld aan radijs, bietjes of pastinaak. Hun wortel beschadigt makkelijk als de planten jong zijn. Je moet deze planten dus zaaien op de plek waar je ze uiteindelijk ook wilt hebben staan. Wel is het belangrijk de zaailingen van deze planten uit te dunnen, omdat deze gewassen ook ruimte nodig hebben om goed te groeien. Planten die je wel moet verspenen zijn in elk geval de planten die van oorsprong niet in ons klimaat voorkomen. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld aubergine, paprika, pepers en tomaten. Maar ook koolsoorten als bloemkool en spitskool, witte kool en broccoli hebben er baat bij om verspeend te worden. Alle planten die je voorzaait, moeten verspeend worden zo gauw ze twee echte blaadjes hebben. Kijk dus goed op de verpakking van je gewassen, daar staat alle informatie op die je nodig hebt.


Vragen over verspenen? Wij staan voor je klaar

Wil je toch nog meer weten of verspenen van een bepaalde plant, of over verspenen in het algemeen? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag met het beantwoorden van al je vragen over verspenen en andere vragen over moestuinieren.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16981 reviews
Kiyoh