BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Doperwten telen: onze tips

Als je de zaden de nacht voordat je ze gaat zaaien, weekt in water, zullen ze sneller ontkiemen. Let erop dat je na het buiten zaaien of uitplanten, je de kleine plantjes afdekt met kippengaas. Duiven zijn dol op jong groen. (Rijs)doperwten zijn klimplanten en hebben van zichzelf grijpers. Kies dus een rek waar de planten langs omhoog kunnen klimmen. Na het uitplanten/zaaien van de doperwten in maart kun je er wat snel voorjaarsgroen tussen zaaien. Denk aan snelgroeiende gewassen zoals radijs, raapstelen of spinazie. Op deze manier zorg je dat de ruimte in de moestuin optimaal benut wordt. In iedere peul zitten ca. 5 tot 6 erwtjes. Oogst de peulen als je voelt dat de erwtjes dik geworden zijn – de doperwten zijn dan stevig tegen elkaar aangedrukt, je moet de peul niet goed kunnen indrukken, de peul zelf is mooi rond. Je kunt er altijd één testen en openmaken. Na het oogsten kun je de doperwten doppen en invriezen. Blancheer de erwtjes eerst ca. 3 minuten in kokend water en laat dan snel afkoelen in koud water. Doe ze hierna in de vriezer.

Je kan Doperwten (rijsdoperwten) al in januari binnen voorzaaien, om ze vervolgens eind februari of begin maart uit te planten. Uitplanten op 2 rijen langs een rek of gaas, liefst 150-200 cm hoog, 5 cm in de rij, en houdt ongeveer 150 cm aan tussen de rekken met gaas.

Heerlijke recepten

Wij geven je graag een paar heerlijke recepten om  is wat anders op tafel neer te zetten dan de gekookte doperwtjes met aardappels. Probeer is deze recepten: Risotto met doperwten, Spaghetti met doperwtenpesto en Doperwtenfalafel.

Bestel onze biologische doperwt zaden eenvoudig online, en ga ermee aan de slag.

Doperwten telen: onze tips
Doperwten telen: onze tips
9,4
Bekijk alle 8575 reviews