BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16798 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Echte wintergroenten

Weet jij wat echte wintergroenten zijn? Vroeger was het onderscheid tussen de seizoensgroenten een stuk groter, tegenwoordig is dat door moderne bewaarmethodes, import en het hele jaar door telen een stuk lastiger te bepalen. Wintergroenten zijn over het algemeen een stuk beter bestand tegen slechtere weersomstandigheden, zoals regen of vorst. We kennen de welbekende boerenkool als wintergroente, maar er is nog zoveel meer wat je in de winter in je moestuin kunt telen. Hieronder hebben we een aantal andere wintergroenten uitgelicht, zodat je wat meer variatie in je moestuin kunt aanbrengen.
 

> Bestel biologische wintergroentezaden
 

Prei telen

Prei is een groente die al zeer lang door de mensheid wordt gegeten. Het is bekend dat de Egyptenaren, Grieken en Romeinen zelfs al prei teelden! In Nederland wordt de groente het hele jaar door gegeten. Het gewas is vrij goed bestand tegen vorst en dat maakt het tot de ideale wintergroente. Eet prei rauw of gekookt en verwerk het in soepen, salades of als smaakmaker in andere gerechten.


Spruiten telen

Ook spruitkool is een echte wintergroente. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, maar vanaf de middeleeuwen werd het gewas waarvan we de okselknop eten ook in Noord-Europa geteeld. Spruiten staan te boek als een bittere groente, maar door de jaren heen is de bitterheidsgraad in meerdere rassen sterk verminderd. Een nachtje vorst kan ook helpen in de verbetering van de smaak. Dit komt omdat het zetmeel door de vorst in suikers wordt omgezet. Spruiten kunnen strenge vorst tot wel -15 graden aan, met recht een echte wintergroente te noemen.


Pastinaken telen

Wist je dat de pastinaak vroeger vaak de basis was voor Nederlandse maaltijden en stamppotten? Pas later heeft de aardappel deze rol overgenomen. Ook deze groente werd vroeger al door de Grieken en Romeinen gegeten. Die laatste hebben de wortel meegenomen tijdens hun veroveringstochten. Pastinaak is een wortelgewas met een typische zoete en anijsachtige smaak. De wortel heeft een mooie witte kleur en loof en lijkt in dezen veel op de wortel. Pastinaak kan zowel rauw als gestoofd of gekookt gegeten worden. Dit tweejarige gewas is gemakkelijk te telen en kan veel vorst verdragen.


Savooiekool telen

De uit het Middellandse Zeegebied afkomstige gewas savooiekool is ook een echte wintergroente. Het is één van de oudste koolsoorten. In Nederland telen we tegenwoordig nog enkel de groene savooiekool, de gele soort is vrijwel geheel verdwenen. Dankzij de hoge mate van vitamine C en andere mineralen is het een erg gezonde groente. De bladeren van de kool worden op verschillende manieren en in verschillende gerechten in de keuken verwerkt. Laat je savooiekool gerust een tijdje langer in de moestuin staan, want deze kool kan zeker enige vorst verdragen.


Boerenkool telen

Tot slot onze klassieker: de boerenkool! Deze bekende wintergroente wordt doorgaans in Nederland gegeten wanneer het buiten weer kouder wordt. Het bekendste gerecht is boerenkoolstamppot, maar wist je dat de Amerikanen helemaal gek zijn op hun ‘kale’? Het staat daar zelfs als heuse superfood bekend, en dat is niet onterecht. Probeer boerenkool eens te wokken of te verwerken in een salade, de veelzijdigheid van deze groente zal je verbazen. Wacht wel het liefst tot er een nachtje vorst over het gewas heen is gegaan, dit komt de smaak ten goede (hetzelfde verhaal als bij spruiten).


Bestel je biologische wintergroenten zaden

Er is een enorme verscheidenheid aan wintergroenten te vinden die je op een duurzame en biologische manier in Nederland kunt telen. Zoek je favorieten uit en bestel je biologische zaden bij De Bolster. 

 

Spruitkool 'Groninger'    Pastinaak 'Tender and True'

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16798 reviews
Kiyoh