Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16060 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Groenten inmaken

Ben je lekker bezig in je moestuin, en schieten de verschillende groenten uit de grond? Dit kun je natuurlijk niet allemaal direct opeten. Dus heb je een overschot aan geoogste groenten? Groenten inmaken is dan de ideale oplossing. Hierdoor kun je gedurende het hele jaar van je eigen oogst genieten. Wij vertellen je met behulp van een handig stappenplan hoe je dit het beste kunt doen.

Stap voor stap groenten uit je eigen moestuin inmaken

Vooraf is het belangrijk om alleen verse groenten te gebruiken die geen aangetaste plekken hebben. Vervolgens kun je de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: Zorg voor schone potten

Wanneer je aan de slag gaat met groenten inmaken, is het van essentieel belang dat je schone potten hebt om de groenten in te bewaren. Ontsmet de potten en deksels met heet water en soda. Laat ze vervolgens goed uitlekken op een schone theedoek. Heb je een vaatwasser? Dan is het ook mogelijk om daar gebruik van te maken.

Stap 2: Kook de groenten

Kook de groenten kort, zodat alle bacteriën worden gedood en aanwezige luchtbellen verdwijnen.

Stap 3: Vul de potten

Tijd om de weckpotten te gaan vullen! Doe de groenten in de pot, samen met een beetje kookvocht en natuurlijke conserveringsmiddelen, zoals zoet, zuur of suiker. Tip: vul de potjes niet helemaal tot de rand en zorg dat de rand schoon is. Nu kun je de deksel op de pot doen.

Stap 4: Begin met de groenten inmaken

Vul een pan met heet water, en zet de potten daar ongeveer tot de vulrand in. Maak je gebruik van potten met een schroefdeksel? Dan mogen deze potten niet helemaal onder water staan. Vervolgens breng je het water aan de kook. De tijd om te wecken gaat pas in wanneer het water de gewenste temperatuur heeft bereikt. Pas goed op met koude groenten. Hier kun je alleen koud water voor gebruiken, omdat de potten met warm water misschien kapot gaan.

Stap 5: Verhitten en afkoelen

Plaats de potten in water van ongeveer 60 graden, en vul hier steeds meer koud water bij. Wanneer het water afkoelt, ontstaat de onderdruk. Hierna kun je gaan testen of de deksels vacuüm gezogen zijn: til de pot op aan de deksel.

Stap 6: Bewaren en opeten maar!

Je kunt de potten het beste op een donkere en koele plek bewaren. Je groente blijft nu ongeveer een jaar goed, dus je hebt alle tijd om er eens goed van te genieten!

Welke groenten kun je inmaken?

Een aantal van onze pompoen rassen kun je goed gebruiken om chutney of jam mee te maken. Ook augurk is zeer geschikt voor inmaak. Courgette, wortelen, boontjes en tomaten zijn tevens goede gewassen om in te maken. Heb je nog vragen over het hele proces, of wil je meer weten over onze biologische zaden? Neem dan gerust contact met ons op.

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16060 reviews
Kiyoh