BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16723 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Herfstbloemkool telen

Bloemkool is al jarenlang een bekende en populaire groente in Nederland, maar verkreeg haar bekendheid in eerste instantie in Egypte en Turkije. In tegenstelling tot veel andere kolen in de kruisbloemenfamilie eet je van bloemkool de bloem zelf in plaats van het blad. Samen met de onontwikkelde bloemknoppen en schutbladeren vormen de verdikte stengels een witte massa. De buitenkant van de bloemkool is gesloten en ziet er een beetje korrelig uit.

De teelt van herfstbloemkool is een stuk makkelijker dan de zomerteelt, dus voordat je het weet kun je zelf aan de slag in je eigen moestuin. Lees snel verder voor al onze tips over het telen van herfstbloemkool.
 

> Bestel nu biologische herfstbloemkool zaden
 

Zaaien en planten

In ons aanbod vind je diverse bloemkool zaden die geschikt zijn voor de herfstteelt, waaronder de bloemkool ‘Liria F1’ en ‘Flora Blanca’. Vanaf half mei tot begin juli kun je deze rassen voorzaaien in een tray. Flora Blanca kun je ook goed voorzaaien in de vollegrond. Plant vervolgens uit van half juni tot augustus, wat resulteert in een oogst van september t/m oktober of zelfs november. Voor de ‘Liria F1’ maak je gebruik van een plantafstand van 75 x 55 cm en voor de ‘Flora Blanca’ houd je een plantafstand van 50 x 60 cm aan. Je kunt het beste al vier weken na het zaaien planten, zodat je het risico op boorders (vroege kleine bloemkolen) beperkt. Wanneer je langer wacht, dan gaat de bloemkool versnelt een klein bloemkooltje aanmaken.
 

Standplaats

Herfstbloemkool wordt vaak verbouwd als nateelt, na zomerprei, sla of vroege aardappelen. Daarnaast moet de bodem niet te droog, maar wel goed ontwaterd zijn. Het is namelijk belangrijk dat de herfstbloemkool zonder groeistilstand opgroeit. Daarom is een bodem met een goede structuur ook van belang. Tot slot vraagt deze bloemkool om een zwaardere grond. Bloemkolen komen op het vak van de kolen. Plan kolen eens in de vier jaar (bij zware gronden) tot zes jaar (bij zandgronden) op hetzelfde stuk moestuin.
 

Bemesting

Wanneer je bloemkool vergelijkt met andere koolgewassen, heeft deze hoge eisen wat betreft bemesting: vooral stikstof en kalium. Breng de zware dosissen compost gespreid aan op een lichte grond. Het eerste gedeelte breng je voor het planten aan en het laatste gedeelte circa zes weken erna.
 

Verzorging

Om te voorkomen dat de kool tijdens de groei vergeelt, raden we aan om deze met één of meerdere bladeren af te dekken. Hierdoor bescherm je de herfstbloemkool tegen de zon. Zodra de bloemkool zich vormt en aan licht blootgesteld kan worden, kun je de buitenste bladeren aan de uiteinden met een touwtje aan elkaar knopen. Pas wel op dat je de kool niet met je handen aanraakt, omdat er dan na een paar dagen bruine vlekken op de kool kunnen ontstaan. Mocht je het niet erg vinden als je bloemkool vergeelt, dan is dit niet nodig. De kwaliteit of smaak wordt er namelijk niet minder van.
 

Ziektes en plagen

De herfstbloemkool kan door verschillende schimmels worden aangetast, zoals de schimmel die knolvoet veroorzaakt. Daarnaast kan er groeistilstand zijn, wat een te vroege vorming van kleine kooltjes veroorzaakt. Deze kooltjes worden ook wel boorders genoemd. Dit kun je voorkomen door ze niet te laat na het zaaien uit te planten.
 

Oogsten en bewaren

De oogst van herfstbloemkool vindt plaats van september tot en met november. Om het juiste moment te hebben, controleer je de zijkant van de kool. Voordat deze los begint te worden is het tijd om te oogsten: de kool moet dan nog mooi compact zijn. Samen met wat groene bladeren kun je de bloemkool met een mes van de stronk snijden. Vervolgens kort je het blad wat in. Gekoeld kun je bloemkool zo’n zes tot acht dagen bewaren. Buiten de koelkast blijft bloemkool slechts twee tot drie dagen lekker.
 

Heerlijke recepten

Bloemkool wordt in Nederland veel gegeten in combinatie met gekookte aardappels, een stukje vlees en groente- of kaassaus over de bloemkool. Dit is natuurlijk altijd goed, maar er is nog veel meer mogelijk met deze groente. Probeer deze bloemkoolsoep eens, of maak dit vegetarische gerecht van Thaise gele curry met bloemkool en spinazie. Ook kun je bloemkool goed verwerken in een ovenschotel, zoals deze met romige pasta en spekjes.
 

Herfstbloemkool zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze herfstbloemkool zaden? Bekijk dan ons aanbod. Voor vragen over ons aanbod of de teelt van bloemkool kun je terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact op.
 

Bloemkool ‘Liria F1’
Bloemkool ‘Flora Blanca’
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16723 reviews
Kiyoh