Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16230 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Het verschil tussen zaadvaste rassen en F1-hybrides

Het assortiment van De Bolster bestaat uit biologische zaden van zowel zaadvaste als F1-hybriderassen. Regelmatig krijgen we de vraag waar het verschil in zit, maar ook waarom wij ervoor kiezen om ook hybriderassen te verkopen. We leggen het graag uit.
 

Veredeling

Zowel onze zaadvaste als hybriderassen ontwikkelen wij door gebruik te maken van specifieke eigenschappen die van nature al in planten voorkomen. Bij de veredeling vermijden wij bewust het toepassen van genetische modificatie (GM) of andere gen-technieken. De selectie en kruising van nieuwe rassen gebeurt bij ons uitsluitend op gewassen die onder biologische omstandigheden zijn geteeld. Hierdoor sluit het assortiment van De Bolster perfect aan op de wensen van de biologische teler.
 

Zaadvaste rassen

Zaadvast zegt het eigenlijk al. Wanneer het zaad van zaadvaste rassen wordt geoogst en opnieuw uitgezaaid, zijn de nakomelingen op het eerste gezicht vrijwel identiek aan de ouderplant. Daardoor zijn zaadvaste rassen eenvoudig te vermeerderen. Echter, de genetische eigenschappen van een zaadvast ras zijn nooit 100 % uniform. Dit verschil kan juist als voordeel hebben dat een dergelijk ras zich beter kan aanpassen en daarom beter presteert onder verschillende omstandigheden. Tevens evolueert een zaadvast ras met de tijd mee en past het zich geleidelijk aan op gaandeweg veranderende omstandigheden. Als zaadproductie van zo’n ras bijvoorbeeld vaak onder droge omstandigheden plaatsvindt, zullen de planten die het beste groeien onder die omstandigheden vanzelf ook meer leveren. Zo ontstaat langzaam maar zeker een ras dat beter tegen droogte kan.


F1-Hybriderassen

Simpel uitgelegd worden bij de ontwikkeling van hybriderassen twee verschillende planten (vader- en moederplant, ook wel ouderlijnen genoemd) van zaadvaste rassen met elkaar gekruist. Het zaad van die kruising is dan het zogeheten hybridezaad. Het cijfertje achter de F geeft aan welke generatie kruising het betreft; zo is F1 (Filius primus) de eerste generatie kruisbestuiving. Op onze website en in de catalogus staat het teken F1 achter de rasnaam om aan te geven dat het een hybrideras is. Overigens kan zo’n kruisbestuiving ook spontaan in de natuur voorkomen. De planten van een hybrideras zijn genetisch uniform, maar als je er zaad van oogst, zijn de nakomelingen juist verschillend. Je krijgt dus niet het oorspronkelijke ras terug. Alleen met de twee op speciale eigenschappen geselecteerde zaadvaste ouderlijnen kan het bedrijf de zaadproductie van F1-hybrides in stand houden.

Hybriderassen hebben een aantal specifieke voordelen boven zaadvaste rassen:

1) de planten zijn in al hun eigenschappen veel uniformer, wat de teelt en oogstwerkzaamheden makkelijker maakt
2) de specifieke keuze van ouderlijnen biedt tal van mogelijkheden voor het combineren van positieve eigenschappen bij het veredelen
3) een hogere opbrengst door het zogenaamde heterosis-effect (versterkte hybride groeikracht)


Door hybridekruisingen te maken, kunnen wij snel tot een optimale combinatie van planteigenschappen komen. Zo kunnen bijvoorbeeld smaakcomponenten met elkaar worden gecombineerd voor een nog intensere smaakbeleving. Maar ook is het hierdoor mogelijk om makkelijker en sneller resistenties tegen ziekten en plagen in te kruisen. Zo maken we sneller grotere stappen, waardoor ook betere eindproducten in de winkels terechtkomen. Uiteindelijk heeft de hele bio-keten daar veel profijt van.


Hoe stellen wij ons assortiment samen?

Onze missie is het gebruik van 100% biologische zaden in de landbouw. Hierbij staan we voor de uitdaging om te zorgen voor voldoende beschikbare en kwalitatief hoogwaardige zaden en rassen. Wij willen de beste rassen ontwikkelen voor biologische telers. Bij sommige gewassen zijn zaadvaste rassen zeer geschikt; bij anderen zijn juist hybriderassen noodzakelijk om de gewenste planteigenschappen te kunnen combineren voor het beoogde resultaat. De keuze welk ras past bij een specifieke teelt(methode), is aan de teler zelf. Wij stemmen het assortiment af op zowel de biologische moestuinder als de professionele bioteler. Het voordeel is dat de hobbytuinder kan ‘meeliften’ met de rassen die ontwikkeld zijn voor de professionele teelt. Zo werken we met elkaar aan de toekomst van een 100% biologische landbouw!

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16230 reviews
Kiyoh