BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16723 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Inkuilen

In de winterperiode wil je natuurlijk het liefst je eigen geteelde groenten blijven eten. Een aantal gewassen zijn winterhard en kun je vrij zorgeloos de hele winter op het land laten staan, zoals boerenkool, spruiten, winterprei en pastinaak. Om andere groenten langer te kunnen bewaren is er een oude oplossing: inkuilen. Deze methode wordt nog heel weinig toegepast, omdat het wat bewerkelijk is. Maar als je ernaar streeft om zelfvoorzienend, en op een duurzame manier de winter door te komen, is het echt een aanrader om je groenten te gaan inkuilen.
 

> Bestel onze biologische zaden
 

Laag pitje

Bij inkuilen zorg je ervoor dat de groenten op een heel laag pitje door kunnen groeien. Je houdt de plant dus in leven. Dit betekent dat je de gewassen beschermt tegen vorst en uitdroging, en dat je rotting en schimmelaantasting zoveel mogelijk voorkomt. Je kunt zowel binnen (in een kelder of andere koele, donkere plek) als buiten inkuilen.
 

Buiten of binnen

Als je buiten wil gaan inkuilen is het type bodem en de waterhuishouding belangrijk. Bij lichtere gronden met een laag grondwaterpeil maak je een kuil in de grond. Bij zware, vochtige bodems maak je de kuil óp de grond (je maakt dan eigenlijk een bult), met een greppeltje eromheen om te voorkomen dat het vocht via de zijkant de kuil intrekt. Het is namelijk belangrijk dat de groenten droog blijven, om zo rotting te voorkomen. Zorg ervoor dat de groenten elkaar niet raken. Kolen zet je met wortel in de grond. Wortels leg je in de grond. Dek de kuil af met stro en vervolgens een plastic doek of plaat, om vorst- en waterschade te voorkomen. Binnen inkuilen in een koele kelder is wat eenvoudiger. Hierbij plaats je de groenten in een kist met vochtig zand. Meestal ligt de temperatuur in een kelder wat hoger dan buiten. De groenten kun je dan vaak wat minder lang bewaren.
 

Welke groentes inkuilen?

Groentes die je goed kunt inkuilen zijn:

  • Sluitkolen: witte kool, rode kool, savooiekool;
  • Wortelgroenten: pastinaak, wortelen, wortelpeterselie, schorseneren, witlofpennen, koolrapen, knolselderij

Let op: sommige rassen zijn meer geschikt voor bewaring (en voor inkuilen) dan anderen. Aangetaste of zieke exemplaren kun je beter niet inkuilen, omdat ze anders de andere gezonde exemplaren kunnen gaan aantasten.
 

Meer weten over inkuilen?

Voor meer informatie over het traditioneel bewaren van groenten verwijzen we je graag naar het Handboek Ecologisch Tuinieren van uitgeverij Velt.

 

Inkuilen
Ingekuilde groenten
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16723 reviews
Kiyoh