NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
9 dagen  |  19 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Klant aan het woord: Stadsboerderij Caetshage

Todd en Boudien Philips van Stadsboerderij Caetshage in Culemborg nemen al sinds 2008 een grote hoeveelheid rassen af bij De Bolster. Dat het zaadbedrijf helemaal gericht is op de biologische teelt, spreekt hen aan. Maar ook het uitgebreide assortiment, de kwaliteit en de professionaliteit zijn voor de ondernemers redenen om voor De Bolster te kiezen.

Voor Todd en Boudien Philips is biologisch telen een soort levenswijze. Van jongs af aan heeft het stel al een passie hiervoor en dat is alleen maar toegenomen. “Wij werken vanuit de overtuiging dat alles met elkaar samenhangt”, licht Todd toe. Het is dan ook geen verrassing dat de ondernemers zich als een vis in het water voelen op Stadsboerderij Caetshage, waar ze inmiddels alweer vijftien jaar biologische groenten, bloemen en kruiden telen. Naast de biologische kwekerij is er op de 5 hectare tellende locatie een zorgboerderij, een kinderopvang en een boerderijwinkel met verse biologische producten. Ook zijn er plannen voor een ambachtelijke bakkerij met een horecagelegenheid. Het geheel is geïntegreerd in een park met fruitbomen, vee, kassen en openbaar groen. “Het is een prachtig gebied waar landbouw, veeteelt en natuur hand in hand gaan”, vertelt Todd.


Ruim en gevarieerd assortiment

Op deze bijzondere plek zetten de ondernemers zich iedere dag weer met veel passie in om de beste biologische producten te telen. En dat betaalt zich uit. Zo genieten elke week zo’n 250 klanten van een pakket met verse, biologische groenten en verwelkomt de winkel wekelijks meer dan 500 bezoekers. Caetshage onderscheidt zich door de grote diversiteit aan gewassen: er worden zo’n tachtig groenterassen, twintig verschillende kruiden en tientallen soorten bloemen geteeld. Dit wordt regelmatig aangevuld met ‘probeersels’ en ‘primeurtjes’. Todd en Boudien vinden het ‘hartstikke leuk’ om met zoveel verschillende gewassen te werken. Ook blijft er op die manier voldoende te doen voor de medewerkers van de zorgboerderij. Bovendien willen ze bezoekers zoveel mogelijk soorten laten zien en ervaren. “De Stadsboerderij heeft namelijk ook een educatieve functie; dat is iets wat we verplicht zijn naar de gemeente toe, van wie we de grond pachten. Daarom verzorgen we hier ook regelmatig rondleidingen voor bijvoorbeeld scholen en ouderen.”


Veel kennis en ervaring

De missie van Stadsboerderij Caetshage is het produceren van kwalitatief en gezond biologisch voedsel. En dat begint bij goed uitgangsmateriaal, zo vertelt Todd. Daarom is het stel kritisch in de keuze van hun leveranciers en het selecteren van de rassen. De Bolster levert al sinds 2008 biologische zaden aan de boerderij. “Ze zijn één van de weinige bedrijven in Nederland die zich helemaal op de biologische teelt richten. Daardoor hebben ze veel kennis en ervaring.” Voor het eerst doet De Bolster nu ook proeven met nieuwe rassen bij de Stadsboerderij. Zo is er onder andere paprika, komkommer, courgette, broccoli en suikermaïs gezaaid. “Wij zitten hier op zware klei, dus is het interessant om te kijken hoe die variëteiten het hier doen”, verklaart Todd.
 

"In bepaalde rassen zijn ze gewoon de beste!"


Professioneler

Hoewel Caetshage soms ook zaden bij andere leveranciers afneemt, is Todd erg te spreken over het assortiment en de kwaliteit van De Bolster. Zo vindt hij het bedrijf erg goed in peulvruchten: “Er is geen betere peul dan 'Sweet Horizon'. Maar ook de tuinbonen 'Eleonora' en 'Ratio' springen eruit. Daarnaast hebben ze goede tomaten, paprika’s en pompoenen. In bepaalde rassen zijn ze gewoon de beste!”

Dat De Bolster in de loop van de jaren steeds groter en professioneler is geworden, spreekt de ondernemers aan. Zo wordt het assortiment regelmatig uitgebreid en biedt het bedrijf steeds meer hybriderassen aan, wat voor een grotere teeltzekerheid en uniformiteit van het gewas zorgt. Bovendien is De Bolster bijna het enige bedrijf in Nederland dat biologisch bloemenzaad verkoopt. “De Bolster laat zich steeds meer gelden in het professionele segment, zonder dat ze het ‘ouderwetse idealisme’ verliezen. Dat vind ik een goede zaak”, licht Todd toe. “Ik ben ook sterk voorstander van een verdere groei van de biologische landbouw. Daarmee breng je de prijzen naar beneden en maak je biologische geteelde producten voor meer mensen toegankelijk. Ik ben ervan overtuigd dat we de wereld kunnen voeden met de biologische teelt. Maar dan moet de sector zich wel verder ontwikkelen. Wat dat betreft is het positief dat De Bolster daarin meegaat en groter, strakker en professioneler wordt. De tijd is er nu rijp voor!”