Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Knolvenkel telen: onze tips

Venkel is een heerlijke zomergroente! Dit knolgewas kun je beste binnen voorzaaien om zo sneller een lekkere venkel te kunnen oogsten. Ook het loof van de venkel is eetbaar, het heeft een anijs-achtige smaak en is heerlijk om in een salade, dressing of saus te verwerken. Venkelknollen hebben wel veel ruimte nodig in de moestuin, want het loof kan flink groeien.

Teeltplanning

Knolvenkel kun je zowel onder glas als in de vollegrond telen. Voor een teelt onder glas zaai je voor in maart en april. Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, plant je deze uit in de maanden april en mei. De oogstperiode valt dan in de periode juli tot september.

Voor een teelt in de vollegrond zaai je voor in de maand mei en kun je uitplanten in juni en juli, de oogst valt dan in augustus en september. Voor een late teelt kun je rechtstreeks zaaien van half juni tot half juli, de oogst valt dan in oktober.

Standplaats

Geef de knolvenkel een goede zonnige plek in de tuin. Onze rassen 'Fino' en 'Perfection' zijn echte zonaanbidders! Zorg bij het uitplanten voor voldoende afstand: 20 cm tussen de planten en 40 cm tussen de rijen.

Voeding

Venkel heeft tijdens de teelt geen extra voeding nodig. De knol groeit het beste op een goede vochthoudende grondsoort, die niet te vast en niet te zanderig is.

Tijdens de teelt

Heb je konijnen in de omgeving? Scherm dan je planten af met kippenkaas. Anders hebben de konijnen binnen no-time het loof gesnoeid; ze zijn er dol op!

Oogsten

In de maanden augustus tot oktober kun je de venkel oogsten. Let op de grootte van de knol die boven de grond groeit, je kunt deze klein eten, maar ook als de knol volledig volgroeid is. Trek de plant in zijn geheel uit de grond en snijd daarna pas de wortel eraf. Doe je dit hiervoor, dan is het lastig om de wortel goed uit de grond te krijgen.
 

Culinaire tips

Probeer eens deze lekkere recepten: wortel-venkelsoep of venkel-roomsaus voor bij vis.

Zaden bestellen

Bekijk ons assortiment biologische knolvenkelzaden.

Knolvenkel
Knolvenkel