BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16484 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Knolvenkel telen: onze tips

Venkel is een heerlijke zomergroente, maar kan ook prima in het voorjaar en de herfst geteeld worden. Dit knolgewas kun je het beste binnen voorzaaien om zo sneller een lekkere venkel te kunnen oogsten. Ook het loof van de venkel is eetbaar, het heeft een anijsachtige smaak en is heerlijk om in een salade, dressing of saus te verwerken. Venkelknollen hebben wel veel ruimte nodig in de moestuin, want het loof kan flink groeien. Knolvenkel wordt ook wel eens gewoon venkel, zoete venkel of bolvenkel genoemd. Deze laatste naam wordt gebruikt, omdat het eigenlijk niet echt een knol is, maar meer een bol. Je kunt de knolvenkel niet vergelijken met het kruid venkel. Dat wordt namelijk gekweekt voor haar blad en zaden, en is niet geschikt voor de teelt van de bol. De knolvenkel komt uit West-Azië en heeft een zoete en anijsachtige smaak.


> Bestel nu biologische knolvenkel zaden

 

Teeltplanning

Knolvenkel kun je zowel onder glas als in de vollegrond telen. Voor een teelt onder glas zaai je voor in maart en april. Wanneer de plantjes sterk genoeg zijn, plant je deze uit in de maanden april en mei. De oogstperiode valt dan in de periode juli tot september.

Voor een teelt in de vollegrond zaai je voor in de maand mei en kun je uitplanten in mei en juli, de oogst valt dan in juli en september. Voor een late teelt kun je rechtstreeks zaaien van half juni tot half juli, de oogst valt dan in oktober.

Let op: voor de knolvenkel 'Solaris F1' geldt een ander teeltadvies. Voor teelt onder glas zaai je voor in november en december. Deze kunnen in de maanden januari, februari en maart uitgeplant worden. Het oogsten kan in april en mei. Voor de teelt in de vollegrond zaai je voor van januari tot en met mei en het uitplanten kan van maart tot en met juni. De 'Solaris F1' heeft een lange oogsttijd: van juni tot en met november.
 

Standplaats

Geef de knolvenkel een goede zonnige plek in de tuin. Onze rassen 'Fino' en 'Géant Mammouth Perfection' zijn echte zonaanbidders! Zorg bij het uitplanten voor voldoende afstand: 20 cm tussen de planten en 40 cm tussen de rijen.
 

Voeding

Venkel heeft tijdens de teelt geen extra voeding nodig. De knol groeit het beste op een goede vochthoudende grondsoort, die niet te vast en niet te zanderig is.
 

Tijdens de teelt

Heb je konijnen in de omgeving? Scherm dan je planten af met kippengaas. Anders hebben de konijnen binnen no-time het loof gesnoeid; ze zijn er dol op!
 

Oogsten

Knolvenkel is na drie groeimaanden rijp om te oogsten, en zal dan ongeveer 250 tot 300 gram wegen. In de zomer kan de knolvenkel schotgevoelig zijn. Op tijd oogsten is hierbij gewenst. De oogst bij een teelt in de vollegrond vindt meestal plaats van augustus tot oktober – bij een teelt in de kas kun je al eerder oogsten. Met een mes snijd je de planten net onder de knol van de wortel los. Je kunt het blad een paar centimeter boven de bol afsnijden, of je laat het blad zitten. Het blad is namelijk ook eetbaar of te gebruiken als garnering. Laat de knollen niet te groot worden, omdat de kans op doorschieten dan groot is.

Wanneer de kans op vorst groter wordt, rond begin november, is het aan te raden de knolvenkel af te dekken met fijn insectengaas of de knollen aan te aarden. Zo kun je ze langer buiten laten staan. Mocht het heel erg gaan vriezen, dan dien je de knollen te rooien en ze te verhuizen naar een koele plaats. Vervolgens kun je ze nog een aantal weken bewaren.
 

Culinaire tips

Knolvenkel smaakt erg goed in combinatie met vis, zoals in dit gerecht met venkel en zalmburgers of deze groentencrumble uit de oven met kabeljauw. Ook met kip kun je venkel goed combineren, zoals je kunt zien in dit recept voor knolvenkel met kip. Wil je liever een vegetarisch gerecht klaarmaken met knolvenkel? Maak dan eens deze venkelquiche.
 

Knolvenkel zaden bestellen

Heb je vragen over onze knolvenkel zaden? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen je zo goed mogelijk helpen met het beantwoorden van je vragen. Bekijk onze biologische knolvenkel zaden en plaats vandaag nog jouw bestelling online.
 

Knolvenkel Fino telen     'Géant Mammouth Perfection' knolvenkel telen 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16484 reviews
Kiyoh