BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16730 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Komkommer telen: onze tips

De komkommer behoort tot de meest gegeten groente in Nederland. De meeste komkommer rassen groeien het beste in een kas of tunnel, maar er zijn ook rassen voor de vollegrond. De drie rassen in ons assortiment kun je zowel buiten telen als in een koude kas.

Bij een teelt in een kas is het verstandig om de planten te begeleiden langs een draad. Bij een buitenteelt laat je de plant over de grond ranken, zoals een pompoen. In dat geval zijn de vruchten vaak meer gekruld, en zitten er lichtere plekken op de vrucht waar die op de grond ligt. De smaak is meestal minstens net zo goed als een komkommer uit de kas.

> Bestel nu biologische komkommer zaden
 

Voorzaaien en planten

Komkommers zaai je vrijwel altijd voor in een pot, om na een aantal weken te planten. Zaai voor in de maand april en zet de potten op een warme, het liefst lichte plek neer. Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Buiten planten doe je halverwege mei, wanneer de kans op nachtvorst zeer klein is. In een kas kun je al eerder beginnen met planten, omdat de kans op nachtvorst dan wat kleiner is. Zowel in een kas als buiten plant je komkommers op 150 x 40 cm.

Standplaats

Komkommers houden van veel licht en warmte, dus zet ze op een beschutte, zonnige plek in je moestuin. Houd je daarnaast aan de principes van vruchtwisseling. Plan komkommers eens in de vier jaar op hetzelfde stuk grond in en probeer dit in de kas ook te doen.

Bemesting

Komkommers hebben een rijk bemeste grond nodig, met een hoog organisch stof gehalte. Gebruik hiervoor compost, aangevuld met goed verteerde mest of mestkorrels.

Verzorging

Komkommers hebben veel water nodig, dus geef ze voldoende gedurende de hele teelt. Een tip om het water geven wat makkelijker te maken: graaf een planten pot met gaten in naast de plant, en giet deze pot vol. Het water heeft zo de tijd om naar beneden te zakken op de plek waar de komkommer het water nodig heeft.

Verzorging in de kas

In een kas teel je komkommers het liefst langs een draad. Dit is meestal een touw dat je aan de bovenzijde van de kas vastmaakt. Het touw draai je vervolgens één of twee keer per week om de plant. Zorg ervoor dat het touw bij elke twee bladoksels één keer om de plant heen gaat, anders kan de plant alsnog langs het touw naar beneden zakken. Op deze manier ontstaat er meer overzicht, en krijg je mooiere, rechte vruchten die ook nog eens makkelijker te oogsten zijn.

Komkommers moet je net als tomaten en paprika’s snoeien. Vanuit de hoofdstengel ontstaan bij elke bladoksel zijscheuten. Deze zijscheuten verwijder je in het begin allemaal, tot de plant circa 50 cm groot is. Hierna verwijder je een deel van de zijscheuten, na het eerste blad van de zijscheut. Hier kunnen nog vruchten aan ontstaan, en het geeft de plant extra bladoppervlak (fotosynthese) om voldoende vruchten aan te maken. Indien mogelijk verwijder je de mannelijke bloemen. Aan vrouwelijke bloemen zit namelijk het vruchtbeginsel, waar je een minikomkommertje in kunt herkennen. Het vruchtbeginsel kan vervolgens zonder bestuiving uitgroeien tot een komkommer. Bestoven vruchten herken je aan harde zaden in de vrucht. Wanneer je dit niet prettig vindt is het dus belangrijk dat je alle mannelijke bloemen verwijdert.

Verwijder oude vruchten, ook als deze niet meer eetbaar zijn, want oude vruchten vertragen de aanmaak van nieuwe vruchten.

Verzorging buiten

Deze planten snoei je niet, maar laat je ranken over open stukken. Begeleid de ranken indien nodig. Zorg er wel voor dat je regelmatig oogst. Let erop dat de komkommers bij een buitenteelt vaak wel harde zaden bevatten.

Ziektes en plagen

Buiten zijn de planten gevoeliger voor ziekten en plagen dan in een kas of tunnel. De meest voorkomende ziekten en plagen zijn meeldauw en spint. Zorg ervoor dat de planten voldoende voeding en water hebben en giet geen water direct op de stengel. Komkommers houden van een vochtig klimaat, maar hier gedijen schimmels ook heel goed.

Oogsten en bewaren

Het is belangrijk om komkommers regelmatig te oogsten. Bij warm weer het liefst dagelijks, net als bij courgettes. Je oogst komkommers door het steeltje door te snijden of te knippen met een mesje of een snoeischaar. De ideale bewaartemperatuur van komkommers is 13 graden. Bewaar ze dus liever niet in de koelkast! Je kunt komkommers een aantal dagen buiten de koelkast bewaren.

Heerlijke recepten

 

Met komkommer is ideaal om door een salade te doen, maar je kan er ook diverse andere gerechten mee maken. Maak een heerlijke dip met komkommer of maak deze feestelijke komkommerringen met ham.

 

Komkommer zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze komkommer zaden? Bekijk dan ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van komkommers kun je terecht bij onze klantenservice. Neem gerust contact op.

Komkommer 'Marketmore'
Komkommer
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16730 reviews
Kiyoh