Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16227 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Koolraap zaaien

De koolraap, ook wel knolraap of rutabaga genoemd, is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Het is een dikke, vlezige wortel die half onder de grond groeit. De kleur van de schil heeft daardoor vaak twee verschillende kleuren, zoals paarsrood en soms geel of groen. Het jonge blad van de koolraap wordt ook wel snijmoes of snijkool genoemd, en is eveneens eetbaar. Daar waar de koolraap vooroorlogs veel door mens en dier werd gegeten, is het nu één van de vergeten groenten geworden. Zonde wat ons betreft, wat de koolraap is een zeer voedzame en smakelijke kool! Koolraap is zowel rauw als gekookt te eten. Door het hoge gehalte aan vitamine C en andere mineralen in de kool, heeft hij de bijnaam ‘de citroen van het noorden’ gekregen. Alle reden dus om deze veelzijdige kool te gaan zaaien!


> Bestel nu je biologische koolraap zaden


Hoe kun je het beste koolraap zaaien?


Welke standplaats is geschikt?

Koolraap stelt niet veel eisen aan de grond waar het op staat. Het is wel belangrijk om de bodem vochtig genoeg te houden. Op zandgrond geteelde koolraap is minder goed te bewaren. Een teveel aan stikstof geeft veel bladgroei en een zwakke wortel (knol), die vlugger hol worden en kan gaan rotten. De ideale standplaats is in de zon-halfschaduw.


Hoe te zaaien en telen?

In principe kun je koolraap vanaf half mei tot half juni ter plaatse zaaien en later uitdunnen tot op ongeveer 40 centimeter. Een andere mogelijkheid is om in de eerste helft van mei of juni eerst een zaaibed in te zaaien. Deze stekjes zijn dan vanaf de tweede helft van juli geschikt om uit te planten. Wanneer je in april of begin mei al start met rechtstreeks zaaien, vergroot je de kans op houtige knollen.


Het voorkweken van koolrapen heeft als voordeel dat je het stuk grond waar de gewassen zullen gaan groeien, langer kunt gebruiken voor voorteelt. Plant de stekjes vooral niet te diep, anders zullen de knollen kleiner blijven met een minder mooie vorm. De ideale rijafstand is 40 tot 50 centimeter, met ín de rij een afstand van 30 tot 45 centimeter.

Hou tijdens het groeien van de koolrapen de vochtvoorziening in de gaten. Het is zeker aan te raden om mulching aan te brengen. De eerste oogst kun je meestal in november verwachten.


Biologische koolraap zaden bestellen

Bij De Bolster bieden wij twee verschillende soorten biologische koolraaprassen aan, De ‘Helenor F1’ en de ‘Friese Gele’. De ‘Helenor F1’ is een ras met een prachtige paarse kleur en met zeer smakelijk vruchtvlees. De ‘Friese Gele’ is bestand tegen lichte nachtvorst en daarnaast een populair ras in Nederland. Bestel vandaag nog één van onze biologische koolraapzaden en start snel met zaaien! Heb je nog meer vragen over onze biologische koolraapzaden? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16227 reviews
Kiyoh