NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
35 dagen  |  14 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16834 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Koolrabi telen: onze tips

Koolrabi is een vrij kleine knol, een groente met een zachte smaak. De koolrabi groeit net boven de grond en komt in twee varianten: groenwit en paarsblauw. Koolrabi is heerlijk om bijvoorbeeld te verwerken in salades, en gaat goed samen met veel andere ingrediënten. Wil je zelf koolrabi telen? Goed nieuws: het is helemaal niet moeilijk! Met onderstaande tips kun je goed voorbereid aan de slag in je moestuin.

Zaaien

Koolrabi is matig gevoelig voor doorschieten, wat erg prettig is. Dit betekent onder andere dat je koolrabi al vroeg kunt zaaien. Bij een ras als de 'Delikatess Witte' doe je dat bijvoorbeeld binnen (onder glas) vanaf half februari, en buiten vanaf half maart - half juli. Zorg wel voor een stabiele opkweek (qua temperatuur, vocht en voeding), zodat het risico op doorschieten ook echt zo klein mogelijk is.

Planten

Plant koolrabi uit op een afstand van 30 x 30 centimeter, in kruisverband. Plant de zaailingen niet te diep uit, en wacht ook niet te lang met planten. Als de zaailingen te groot zijn, zullen ze even stoppen met groeien bij het uitplanten. Hierdoor wordt het risico op doorschieten groter.

Standplaats

Een zonnige standplaats werkt voor de koolrabi het beste: ga ervan uit dat je plant ongeveer 30-60 centimeter hoog wordt, afhankelijk van het ras dat je kiest en de omstandigheden.

Voeding

Koolrabi groeit het beste in een luchtige maar waterdoorlatende bodem, die goed wordt bemest. Tijdens de groei zul je soms de knollen ook wat moeten bijvoeden met extra mest.

Verzorging

De wortels van koolrabi zijn niet erg lang. Dit houdt in dat je de planten regelmatig voldoende water moet geven. Als ze niet voldoende water krijgen, wordt de koolrabi taai en vezelig.

Ziektes en plagen

Koolrabi heeft last van ongeveer dezelfde ziektes en plagen als de witte kool. Denk aan de koolvlieg, koolwitjes, knolvoet of de koolgalmug. Als je merkt dat je last hebt van insecten kan je koolrabi goed afdekken met insectengaas.

Oogsten

Oogst de koolrabi vooral jong (behalve als je het ras 'Superschmelz' hebt). Een normale diameter bij de oogst is zo'n 7 tot 10 centimeter. Timing is belangrijk, een koolrabi moet vaak nog een 'deukje' hebben in de bovenkant van de knol, een 'puntje' op de knol duidt juist op een voze (draderige, taaie) knol. Snijd de stengel onder de knol af; een snoeischaar werkt vaak het beste. De afgesneden knollen kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.

Heerlijke recepten

Koolrabi is een groente waar je veel mee kunt in gerechten. Ben je op zoek naar inspiratie? Probeer is deze koolrabi carpaccio of een groene curry met koolrabi.

Koolrabi
Koolrabi gerecht
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16834 reviews
Kiyoh