BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Maak je tuin klaar met de juiste bemesting

Maart is over het algemeen de maand om je moestuin voor te bereiden op het voorjaar. Maar hoe doe je dat precies? Hierbij geven we je een aantal tips om je moestuin te bemesten.

> Bestel nu onze biologische zaden

De moestuin bemesten

Een goede bodem in je moestuin is dé basis voor een succesvolle oogst. Daarom is het van groot belang om je moestuin ieder jaar te bemesten. Naast dat je gewassen voldoende, en de juiste balans van voedingsstoffen nodig hebben, draagt het toevoegen van mest en compost ook bij aan de structuur van je bodem. We adviseren om goede kwaliteit compost of mest te gebruiken om de bodemvruchtbaarheid op peil te houden - of liever nog - te verbeteren.

Het belang van compost

Compost is vooral belangrijk om het bodemleven van je moestuin te voeden, en draagt bij aan een basisbemesting van je tuin. Goed verteerde compost zal de voedingsstoffen relatief langzaam afgeven aan de bodem - het bodemleven moet eerst de compost verder afbreken. Sommige gewassen, zoals spinazie, koolgewassen, bladgewassen en ui-gewassen vragen in het voorjaar wat extra, en snelwerkende meststoffen. De plekken waar je deze gewassen gaat telen kan je voor de teelt extra bemesten met wat mestkorrels, of andere korrels die te koop zijn en relatief snel werken. Hoeveel je moet toedienen hangt af van het type korrel; volg de handleiding van het product dat je gebruikt.

Zelf compost maken of kopen?

Zelf goede - en voldoende - compost maken om je moestuin te bemesten is nog een hele uitdaging. Je hebt in het voorjaar een flinke bult nodig om je moestuin te voorzien van voldoende voeding. Bovendien is het belangrijk dat de compost de juiste voedingswaarde heeft, en voldoende is verteerd. Het is natuurlijk ook fijn dat de compost niet te grof is, zeker bij zaaiteelten. We adviseren beginnende tuinders daarom om hoogwaardige (liefst met het keurmerk biologisch) compost en/of mest in te kopen. Goede compost mag niet stinken, het moet nog een beetje vochtig zijn - als je met je vuist een bal maakt van de compost moet deze heel blijven, zonder dat het water tussen je vingers door sijpelt. Tuincentra bieden vaak biologische compost aan in zakken van 40 liter. Sommige moestuinverenigingen kopen collectief compost in bij een professioneel compostbedrijf.

De hoeveelheid compost en mest

Hoeveel compost moet je toevoegen? Dit hangt af van hoe goed je tuin reeds is bemest. Een uitgangspunt is dat je met een kruiwagen (vaak 70 liter), vlak afgestreken, ongeveer 10 m2 moestuin (buiten) kan bemesten. De bodem in een kas of tunnel heeft een stuk meer nodig - de temperatuur is hoger, en de afbraak van organisch materiaal gaat dan ook veel sneller. Houd in een kas rekening met een dubbele gift. Hoeveel mest je moet toedienen om je bodemvruchtbaarheid op peil te houden hangt heel erg af van het type mest dat je wil gaan gebruiken. Let op dat je niet te veel dierlijke mest toedient. In de moestuin kan je makkelijk overbemesten en een flink aantal gewassen zullen dit niet waarderen.

Mest en compost uitrijden

De mest en compost rijd je bij voorkeur uit in het voorjaar, een aantal weken voordat je op die plek gaat zaaien of planten. Zo heeft de bodem nog wat tijd om de mest enigszins op te nemen. Verdeel je moestuin in vakken van ongeveer 10 m2, of bijvoorbeeld in vakken van 5 m2 als je compost per zak van 40 liter koopt. Elke zak of kruiwagen kan je vervolgens uitharken op ieder vak. We raden niet aan om de compost of mest na het toedienen onder te spitten - vaak komt de mest of compost dan te diep in de bodem te liggen; het is juist belangrijk dat je de bovenste laag van de bodem voorziet van voedingsstoffen. Het bodemleven zal ervoor zorgen dat de mest of compost goed verteerd wordt.

Ben je klaar met het opbrengen van de mest? Dan kun je de bodem het beste met rust laten totdat je gaat beginnen met zaaien of planten. Tot die tijd zijn er uiteraard nog wel andere dingen die je kunt doen, zoals het maken van een moestuinplan. In maart kan het helaas nog wel slecht weer zijn, dus houd de weersvoorspellingen goed in de gaten voordat je bezig gaat in je moestuin!

Bestel onze biologische zaden online

Onze biologische zaden bestel je heel eenvoudig online. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvang je de zaden al in huis, en kun je gaan beginnen met zaaien! Heb je nog vragen over ons assortiment? Neem dan gerust contact met ons op.

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh