Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16055 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Salie telen: dit kun je ermee doen

Salie wordt ook wel Salvia officinalis genoemd. Dit komt van het Latijnse werkwoord ‘salvare’, wat genezen betekent. De toevoeging ‘officinalis’ geeft aan dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft. In dit artikel vertellen we je alles over de teelt van salie, en wat je er allemaal mee kunt doen. Naast de geneeskrachtige werking kun je dit kruid namelijk ook goed in de keuken gebruiken.


> Bestel hier onze biologische salie zaden


Salie telen in je (moes)tuin

Salie is een groenblijvende, vaste plant. Hij bloeit met roze bloemen van mei tot juni, het liefst op een droge, zonnige, kalkrijke grond. De plant groeit na enkele jaren uit tot een half-heestertje. Dit betekent dat alleen het lage gedeelte van de plant overblijft, terwijl het bovenste, kruidachtige deel afsterft.


Salie zaaien

Salie zaai je binnen of onder glas vanaf maart, of in de volle grond in april of mei. Bedek de zaadjes met een dun laagje aarde. Wanneer de jonge plantjes 6 echte blaadjes hebben, kun je ze uitplanten op 30 cm afstand van elkaar. Je kunt de blaadjes dan vanaf juni oogsten. Zorg dat je ook blaadjes oogst om te drogen, zodat je ook in de winter altijd een voorraad hebt. Hoewel salie een sterke plant is, is het beter om deze bij strenge vorst wat te beschermen. In de vroege lente kun je de salie snoeien door nieuwe scheuten terug te knippen tot ongeveer 5 cm. Zo blijft hij mooi bossig. In de tuin is salie, door zijn sterke geur, een ideale ‘companion-plant’. Hij is dus ideaal voor een combinatieteelt, waarbij planten gebruik maken van elkaars sterke punten. Zo verdrijft de plant ongewenste insecten en is hij zeer geschikt om bijvoorbeeld onder fruitbomen te planten.


Salie in de keuken gebruiken

In de keuken kun je de jonge takjes en bladeren van salie gebruiken, vers en gedroogd. Je kunt er een gezonde thee van maken, die tevens geneeskrachtig werkt. Daar gaan we hieronder verder op in. Wanneer je salie meebakt of meekookt met vlees- en vette gerechten, dan maakt dit het gerecht makkelijker verteerbaar. Daarnaast smaakt salie goed bij gerechten met tomaten, vis en in soepen.


Geneeskrachtige werking

Salie werkt antibacterieel en heeft een samentrekkende en ontstekingsremmende werking. Je kunt er een gorgeldrank van maken wanneer je last hebt van ontstekingen in de mond, zoals aften, bij bloedend tandvlees en ontstoken amandelen. Als thee kan salie helpen tegen overmatig transpireren, en bij gal- en maagaandoeningen. Bovendien is thee van salie opwekkend en kan het helpen om je te kunnen concentreren. Warme melk met salie kan voor het slapen gaan daarentegen juist heel rustgevend werken. Nog even een waarschuwing: drink de thee niet bij een zwangerschap en bij het geven van borstvoeding, vanwege de samentrekkende werking.


Salie zaden bestellen

Heb je zin om zelf aan de slag te gaan met je eigen salie? Bestel dan hier onze biologische salie zaden. Voor vragen over de kruiden in ons assortiment kun je gerust contact opnemen met onze klantenservice.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16055 reviews
Kiyoh