Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16228 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Schorseneren oogsten

De schorseneer is een wortelgroente uit de composietenfamilie. De wortel komt vooral voor in Azië, Europa en Noord-Afrika. Qua smaak lijkt het erg op asperges, vandaar dat ze ook wel ‘armelui’s asperges’ genoemd worden. Schorseneren zijn rijk aan ijzer en koolhydraten in de vorm van insuline en zijn daarom geschikt voor diabetici.

> Bestel nu biologische schorseneer zaden

 

Hoe en wanneer oogst je schorseneren?

De Schorseneer ‘VRN-Enorma’ oogst je van november tot en met begin maart. ‘VRN’ staat voor Verbeterde Reuzen Nietschieters – een verbetering van een vorige selectie. Schorseneren zijn winterhard, maar als je tijdens vorstperiodes schorseneren wil eten kun je het beste een kleine voorraad oogsten en goed bewaren. Wortels die je in het voorjaar oogst zijn vaak minder van smaak en kwaliteit.

Schorseneren zijn fragiele wortels en kunnen makkelijk breken bij het oogsten. Maak eventueel het bed vochtig voor de oogst, zodat je de wortel makkelijker zonder schade kunt rooien. Trek de grond rond de wortel los met een spade, en trek de wortel voorzichtig recht naar boven uit de grond. Bij zwaardere bodems is het soms nodig om naast de rij schorseneren wat grond opzij te scheppen, zodat je de schorseneren onbeschadigd kunt oogsten.

Bewaren

Schorseneren kun je het best op een koele en droge plek bewaren met een temperatuur van 12 tot 15°C. Op deze manier kun je de schorseneren enkele weken bewaren. Door de schorseneer in geperforeerd plastic te verpakken, voorkom je uitdroging. Ook kun je ze in de vriezer bewaren wanneer ze gekookt en geschild zijn. Hier kun je ze tot twaalf maanden bewaren bij een minimumtemperatuur van -18°C. Rauwe schorseneren kunnen ook ingevroren worden wanneer deze vijf minuten geblancheerd zijn. Daarnaast zijn schorseneren ook zeer geschikt om in te kuilen.

Recepten

De smaak van schorseneren lijkt op de smaak van artisjok of asperges en soms zelfs op die van oesters. Ze worden vaak gebruikt bij het maken van een kaassaus, in een soep, om te roerbakken of salade. Hier vind je een aantal lekkere recepten met de schorseneren: schorseneren met zalm, schorseneren met paddenstoelen en biefstuk, een schorsenerentaartje met gehakt en schorsenerensoep met tuinkers.

Schorseneer zaden bestellen bij De Bolster

Ben je benieuwd naar de biologische schorseneer zaden van de Bolster? Bestel hier en ontdek de smaken zelf. Voor vragen over de oogst van schorseneren kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Schorseneren
Schorseneren gesneden
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16228 reviews
Kiyoh