Geachte klant, wegens grote drukte is de levertijd binnen Nederland 3-4 werkdagen.  > Lees dit eerst

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

De teelt en het gebruik van Sint-Janskruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) is een vaste plant uit de Hypericum-familie. Deze plant begint te bloeien rond de naamdag van Sint Jan op 24 juni. Om deze reden is de plant vernoemd naar de beschermheilige van de midzomerfeesten. Sint-Janskruid is een eeuwenoude plant met diverse geneeskrachtige werkingen. In de middeleeuwen werd dit kruid al gebruikt om koorts, wonden en bloedingen te genezen. In dit artikel geven we advies over de teelt van dit kruid en vertellen we hoe je zelf Johannesolie kunt maken.

> Bestel hier je biologische Sint-Janskruid zaden

Sint-Janskruid teelttips

Sint-Janskruid zaai je van april tot juli rechtstreeks in een droge, vochtdoorlatende grond op een zonnige standplaats. In het eerste jaar maakt de plant geen bloemen aan, maar een jaar later komen er tal van prachtige gele bloemen tevoorschijn. Bijen en vlinders zijn dol op deze bloemen en de bloeiperiode duurt de hele zomer.

Geneeskrachtige werking van Sint-Janskruid

Johannesolie wordt gemaakt van de gele bloemetjes van Sint-Janskruid. Deze olie kun je veilig uitwendig gebruiken bij lichte (brand)wonden, een rood ontstoken huid en gordelroos. Of verwarm de olie en gebruik het als massageolie tegen spierpijn. Een goede eigenschap van Johannesolie is dat het blijvend littekenweefsel voorkomt bij wonden.

Johannesolie maken

Volg onderstaande stappen om je eigen Johannesolie te maken:

1. Pluk op een warme, droge dag de pas geopende bloemetjes, zodat je een schone (jam)pot voor 1/3 kunt vullen.
2. Vul deze pot verder met een biologische koudgeperste olijfolie.
3. Zet de pot op een warme plek in de zon, bijvoorbeeld op je vensterbank.
4. Door de zonnewarmte zal de olie na een aantal dagen rood kleuren. Wanneer je bloemetjes naar de bodem zijn gezonken kun je er nog wat verse bloemetjes bij doen om de olie wat sterker te maken.
5. Laat het potje een aantal weken in de vensterbank staan en schud af en toe.
6. Zeef de bloemetjes uit het potje en giet de olie in goed afsluitbare flesjes.
7. Deze flesjes bewaar je op een koele en donkere plek.

Biologische Sint-Janskruid zaden bestellen

Bij De Bolster bestel je snel en eenvoudig biologische Sint-Janskruid zaden online. Binnen 1 tot 2 werkdagen ontvang je de zaden al in huis, en kun je er zelf mee aan de slag. Neem voor vragen gerust contact op met onze klantenservice.

Citroenmelisse
Close up Citroenmelisse
9,4
Bekijk alle 8453 reviews