BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16731 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Sluitkolen telen: onze tips

Tot de sluitkolen familie behoren rode kool, witte kool, spitskool en savooiekool. Dit zijn kolen die met hun bladeren een gesloten kool of krop vormen. De rode kool, witte kool en savooiekool zijn alle drie wintergroenten die een lange teeltduur hebben. De spitskool is hierin een uitzondering. Voor de sluitkolen is een geschikte grond van essentieel belang: de grond moet niet te zuur, en ook niet te licht zijn.

> Bestel nu biologische rode kool zaden
> Bestel nu biologische witte kool zaden
> Bestel nu biologische spitskool zaden
> Bestel nu biologische savooiekool zaden

Zaaien en planten

Sluitkolen kun je in maart buiten voorzaaien op een zaaibed, in de platte bak of onder een plastic tunnel. Zaaien kun je het beste in rijtjes doen, waarbij je 10 op 3 cm als afstand aanhoudt. Vervolgens kun je de kolen in april en mei uitplanten in de vollegrond. Houd daarbij een plantafstand aan van 70 x 60 cm. Het is ook mogelijk om de kolen op een tray voor te zaaien, en de plantjes na 4-5 weken te planten.

Standplaats

Om koolgalmug te voorkomen, kun je de sluitkolen het beste op een plek met veel wind neerzetten. Bovendien staan de sluitkolen op het aparte perceel van de koolgewassen. In verband met ziekten (met name knolvoet), plan je kolen eens in de zes jaar op hetzelfde stuk tuin.

Bemesting

Als basisvoeding hebben sluitkolen grote hoeveelheden verteerde compost nodig. Aangezien de planten zware bladmassa’s produceren, hebben ze veel bouwstoffen nodig. Het liefst komen deze bouwstoffen geleidelijk vrij gedurende de teelt. Daarom is voldoende kalium erg belangrijk. Te weinig kalium geeft namelijk een zachter blad en slechte bewaring.

Verzorging

Het belangrijkste qua verzorging is dat je het onkruid verwijdert. Het scheelt dat het onkruidvrij houden van het perceel eenvoudig is dankzij de grote plantafstand.

Ziektes en plagen

Zodra je de sluitkolen in de vollegrond uitplant, kun je deze onder insectengaas zetten. Zo bescherm je de kolen goed tegen insecten en vogels.

Oogsten en bewaren

Wanneer je rode kool, witte kool, spitskool of savooiekool in maart voorzaait, vindt de oogst in de zomer plaats. Met een mes kun je de sluitkolen dan gemakkelijk van de stronk afsnijden. Wanneer je niet op tijd bent met oogsten, zullen de sluitkolen barsten.

Heerlijke recepten

Spitskool kun je zowel koken als rauw in een salade eten. Het hele jaar door kun je genieten van deze kool. Probeer bijvoorbeeld eens deze ovenschotel met spitskool. Rode en witte kool zijn ideaal voor stamppotten en stoofschotels. In combinatie met appel en spekjes smaken deze kolen erg goed. Bekijk dit recept van rode kool met spekjes of dit roerbakgerecht met witte kool. Ben je op zoek naar een recept met savooiekool? Deze curry met kip, kokosrijst en savooiekool is een aanrader.

Sluitkool zaden bestellen

Wil je onze biologische sluitkool zaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin? Bekijk hier ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over de zaden kun je altijd bij onze klantenservice terecht.

Koriander
Lavas
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16731 reviews
Kiyoh