BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16499 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Sojabonen telen

Sojabonen telen in je moestuin is goed mogelijk, ook in ons frissere zeeklimaat. Deze van oorsprong uit Azië afkomstige peulvrucht wordt tegenwoordig vooral in Brazilië geteeld. Toch wordt al bijna honderd jaar op zeer kleine schaal soja in Nederland gezaaid en geoogst. En nu er steeds meer soorten zijn die goed tegen de Nederlandse weersomstandigheden kunnen, neemt de sojaboon in populariteit toe, zowel op ons bord als in onze moestuin.


> Bestel nu je biologische sojaboon zaden


Sojabonen telen in de praktijk

Sojabonen komen dus van origine uit een tropisch klimaat. Daarom is het belangrijk om ze pas te zaaien als de temperaturen boven de 18 graden uitkomen. Sojabonen kunnen namelijk absoluut niet tegen vorst. Je zaait sojabonen het beste pas na de IJsheiligen; dus vanaf half mei kunnen de eerste sojaboon zaden de volle grond in.


Het voorzaaien van sojabonen

Je kunt sojabonen ook telen door ze eerst binnenshuis voor te zaaien, bij een temperatuur rond de twintig graden. Je maakt het kiemen door de gecontroleerde temperatuur een stuk eenvoudiger voor de plant. Binnen voorzaaien doe je het beste eind april, begin mei. De eerste week van mei kun je er echter ook voor kiezen ze onder glas te zaaien. Als de planten zo’n acht tot tien centimeter hoog zijn, kun je ze naar hun vaste plek in de volle grond verplaatsen. Het voordeel van voorzaaien is, dat je je eerste oogst ook eerder in het jaar binnenhaalt.


Sojabonen telen in de volle grond

De meeste sojabonen zijn stambonen. Deze laag groeiende bonen hebben dus geen ondersteuning nodig. Je zaait de sojabonen in rijen, met een ruimte van tien tot vijftien centimeter tussen elke boon. Tussen de rijen hou je een minimale afstand van zo’n dertig centimeter. Op die manier creëer je als het ware paden van de breedte van een stoeptegel, zodat je makkelijk tussen de planten door kunt lopen en onkruid weg kunt schoffelen.


De beste plek om sojabonen te telen

Sojabonen telen doe je op een warme plek, maar wel een plek die uit de wind ligt. Ook houden sojaplanten niet van te veel water. De grond moet daarom luchtig zijn, om makkelijk water door te laten. Je kunt sojabonen telen op elke grondsoort, maar zand- en kleigrond zijn de ideale grondsoorten voor sojabonen. Zandgrond laat makkelijk water door, terwijl kleigrond aan het einde van het seizoen warmte vasthoudt. Bemesten is in principe niet nodig, omdat sojabonen zelf voldoende stikstof aanmaken in hun wortels. Het kan bij zure gronden wel verstandig zijn de grond wat te neutraliseren met kalk.


Sojabonen oogsten

De teeltduur van sojabonen ligt tussen de 75 en 90 dagen. De peulen worden tegelijkertijd rijp, wat zorgt voor een snelle oogst. Voor edamame bonen oogst je de peulen zo’n twee weken voor ze rijp zijn. Je kunt de bonen dan goed zien in de peul en de peul gaat al voorzichtig over van groen naar geel. De peulen zitten vrij vast, dus het is verstandig bij het oogsten een schaar te gebruiken, om de plant niet te beschadigen. Wanneer je de peulen later oogst, zijn ze zeer geschikt om te drogen, voor latere consumptie.


Bestel nu je sojaboon zaden

Sojabonen telen is dus niet moeilijk. Heb jij ook zin in een gezond bijgerecht of lekkere snack van sojabonen? Bestel dan nu je biologische sojaboon zaden en start meteen met zaaien. Wil je eerst nog meer weten over het telen van sojabonen of over onze andere biologische zaden? Neem dan contact met ons op. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16499 reviews
Kiyoh