BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16272 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Voorzaaien: hoe werkt dat?

De naam zegt het al: met voorzaaien kun je een voorsprong behalen in de teelt van je gewassen. Aangezien voorzaaien binnen gebeurt, bijvoorbeeld op de vensterbank van een raam met voldoende zonlicht, kun je al vroeger in het jaar beginnen met planten. Het resultaat hiervan is dat je vaak mooiere planten en een vroegere oogst krijgt. Maar voorzaaien is niet zo gemakkelijk als het lijkt, en ook zijn niet alle planten er geschikt voor. Bij andere planten moet je in het Nederlandse klimaat juist voorzaaien.


De voordelen van voorzaaien

Normaal plant je een gewas meteen waar hij moet groeien. Bij het voorzaaien laat je de planten eerst binnen in potjes ontkiemen. Als de planten dan sterk genoeg zijn en het weer voldoende mild is, zet je de plantjes in de tuin of buiten in de moestuinbak. Doordat de planten op het moment dat ze buiten gezet worden al sterker in hun schoenen staan, groeien ze vaak ook mooier uit. Een ander voordeel van voorzaaien is dat je je teelt kunt vervroegen


Soms is voorzaaien noodzakelijk 

Door het klimaat in Nederland kun je bij bepaalde planten ook niet anders dan voor te zaaien. De teeltduur van bijvoorbeeld knolselderij is met rond de 8 maanden langer dan de Nederlandse zomer. Als je dus niet voorzaait, haal je de oogst niet voor het einde van de zomer. De rijpingstijd speelt ook een rol. De vruchten van peper of paprika hebben zon nodig om rijp en lekker van smaak te worden. Daarom moet je deze planten al begin van de zomer klaar hebben om vruchten te produceren zodat de zon toch wel 3 maand de tijd heeft om ze te rijpen. Tot slot een niet te onderschatten voordeel: door het voorzaaien voorkom je dat vogels de zaden opeten voordat ze überhaupt kunnen ontkiemen.


Voorzaaien: hoe doe je dat?

• Je kunt het beste kiezen voor een raam aan de zuidkant van je woning. Daar komt namelijk het meeste zonlicht per dag binnen. Let wel op een te felle voorjaarszon. Achter glas zorgt deze namelijk snel voor te veel warmte. Op mooie lentedagen kun je je planten daarom het beste even op een koelere plek zetten of met karton of krantenpapier beschermen.

• Zaai niet te dicht op elkaar en niet te diep. Voor kleine zaadjes is één centimeter al redelijk veel. Een diepte van 3 keer de doorsnee van het zaadje is meestal voldoende.

• Zorg voor voldoende vocht, maar niet te veel. Gebruik daarom voor de bewatering een plantenspuit totdat de plant uitgekomen is. Daarna geef je de plant van onderuit water om de wortelgroei te stimuleren. Ook voeding is belangrijk, maar ook hier geldt: niet te veel.


Waar moet je op letten?


Zet je gewassen niet te vroeg buiten

Heb geduld en zet de gewassen niet te vroeg buiten. Half mei is een goede richtlijn, maar sommige gewassen kunnen wel al eerder naar buiten. Controleer de teelttabel op de website of de zadenverpakking. Laat je gewassen wel eerst wennen aan hun nieuwe omgeving door ze voor het verplanten iedere dag even buiten te zetten.
 

Let op de zon

Door de laagstaande winterzon gaan de planten binnen vaak schuin groeien. Planten groeien namelijk altijd naar de zon toe. Als je een groot zolderraam hebt met veel zonlicht zou dit een goede oplossing kunnen bieden. Veel tuiniers gebruiken ook speciale groeilampen om het licht recht van boven te laten komen. Doe dit echter alleen bij planten die echt voorgezaaid moeten worden. Het energieverbruik maakt anders de duurzaamheid van je eigen biologische teelt te hebben teniet.
 

Start niet te vroeg met voorzaaien

Begin daarom ook niet te vroeg met het voorzaaien, maar altijd zo laat mogelijk. Wat je wanneer kunt voorzaaien zie je in onze zaaikalender.
 

Niet ieder gewas is geschikt om voor te zaaien

Voorzaaien is sowieso niet bij ieder gewas zinvol. Bepaalde planten houden er namelijk niet van om verspeend te worden. Denk aan wortel, radijs, pastinaak en rammenas. Bij het verplanten beschadig je de wortels hoe dan ook altijd. Het is dus normaal dat je gewassen het na het naar buiten verzetten een weekje minder goed doen.


Kies voor kwaliteitszaden

Koop niet eerste de beste zaden in de supermarkt, maar gebruik kwaliteitszaden die speciaal ontwikkeld zijn voor de biologische teelt. Zo kies je voor zaden zonder gif en een gezondere bodem. Onze biologische zaden kun je eenvoudig online bestellen in onze webshop. Bij bestellingen van meer dan € 30,- nemen wij de verzendkosten voor onze rekening. Binnen 3 tot 4 werkdagen ontvang je de zaden in huis. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze biologische zaden.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16272 reviews
Kiyoh