Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16219 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Spinazie telen: onze tips

Spinazie is en blijft een klassieker. Je kunt er ontzettend veel mee, of je nu liefhebber bent van de Nederlandse keuken, of liever buitenlandse gerechten maakt. Spinazie is een bladgroente die heel veel mineralen bevat. Het blad is lekker zacht en mals als je kiest voor koken of stoven, maar ook rauw kun je deze groente prima eten. Kortom: mogelijkheden genoeg! We leggen je graag uit waar je rekening mee moet houden als je zelf spinazie wilt telen.

> Bestel nu biologische spinazie zaden

Zaaien

Zaai ter plekke in rijtjes. Als je dicht op elkaar zaait (zaaiafstand in de rij van 1-2 cm), dan krijg je malse blaadjes met een lichtgroene kleur. Wil je juist een iets stugger en donkerder blad, dan kun je uitdunnen of gewoon iets ruimer zaaien.

Planten

Spinazie zaai je eigenlijk altijd meteen in de vollegrond, buiten of in een kas. Deze groentesoort hoef je niet eerst voor te zaaien. Mocht je het seizoen willen vervroegen, dan kun je spinazie in februari binnen voorzaaien in perspotjes om de plantjes drie weken later buiten uit te planten. We raden af om spinazie voor te zaaien in losse potgrond. Bij het verplanten zal de spinazie namelijk te veel schade oplopen om zich goed verder te ontwikkelen.

Standplaats

De ideale standplaats hangt natuurlijk af van wanneer je de spinazie gaat zaaien. Als je kiest voor zomerteelt, kun je de spinazie het beste op een stukje grond zaaien dat wat koeler is, en dus enigszins in de schaduw ligt. Een winterteelt vereist dat je zaait op een beschut plekje. In het voor- en najaar kan spinazie prima buiten in de zon staan, vanwege de wat lagere temperatuur. De groente zal dan minder snel doorschieten, en heeft over het algemeen ook minder last van insecten. Wil je in februari al spinazie voorzaaien, dan raden we aan dit in een kas of tunnel toe doen. Eind februari zou ook goed buiten kunnen op een lichte grond, zonder wateroverlast.

Bodem en bemesting

Spinazie stelt best wat eisen aan de bodem: de bodem moet voldoende vocht kunnen vasthouden, maar ook luchtig zijn. Spinazie kan niet tegen natte voeten. Daarnaast vraagt spinazie veel bemesting, omdat de groente snel groeit. Gebruik het liefst goed verteerde compost, want spinazie kan slecht tegen verse mest. Op een wat zuurdere grond kun je beter wat kalk strooien, omdat spinazie over het algemeen niet van zure grond houdt (pH boven de 6,5).

Verzorging

Omdat spinazie snel groeit is het vaak niet nodig om te wieden, en moet je alleen even schoffelen. Regent het een periode wat minder? Geef spinazie dan vaak water, het liefst in de ochtend onder glas, zodat het gewas tijdens de dag kan opdrogen. Houd de grond verder onkruidvrij, dat zorgt ervoor dat je later ook gemakkelijker oogst.

Ziektes en plagen

De grootste bedreiging voor spinazie in eigen tuin is het aanvreten door dieren. Muizen, vogels, slakken en insecten zijn over het algemeen gek op de bladeren van spinazie. Verschillende bladvlekkenziekten kunnen het blad ook aantasten. Echte meeldauw, ook wel wolf genoemd, is de bekendste. Deze schimmel maakt zacht schimmelpluis aan de onderkant van de bladeren, het lijkt een beetje op een vachtje, vandaar de naam wolf.

Naast deze ziekten en plagen is doorschieten de grootste moeilijkheid in de spinazieteelt. Met doorschieten bedoelen we dat de spinazie een bloeistengel aan gaat leggen, die boven de plant uit gaat steken. Dit gebeurt onder invloed van daglengte, maar ook door stress zoals te natte voeten of te weinig mest. Het beste is om de spinazie te oogsten voordat de schietstengel boven de plant uitsteekt.

Oogsten

Zodra de spinazie oogstrijp is, is het van belang dat je de spinazie afsnijdt. Wacht je daar te lang mee, dan wordt het blad geel en gaat de plant nitraat opslaan, en spinazie kan - afhankelijk van ras en zaaimoment behoorlijk snel schieten. Voor de oogst als babyleaf is de spinazie oogstrijp als de eerste bladeren ongeveer 10 centimeter lang zijn. Oogst de spinazie dan door de bladeren net boven het groeipunt af te snijden. De plant kan daarna weer uitgroeien voor een 2e oogst. Dit is de beste spinazie voor in salades. Voor grovere spinazie kun je net wat later oogsten. Die spinazie is goed om te koken of stomen. Als de plantafstand wat groter is, kan de spinazie nog wat verder groeien, en dan kun je ook hele planten oogsten. Snij dan de plant net boven de grond af. Je oogst dan een mooi rozet van bladeren van zo'n 25 cm hoog. Er vindt dan geen hergroei plaats. Deze spinazie wordt vaker gebruikt in de Aziatische keuken. Let wel op dat je oogst voordat de bladeren geel worden, of de planten gaan doorschieten. Het beste is om 's morgens vroeg te oogsten, zodat de plant nog koel en stevig is. Indien je de spinazie op een koel moment oogst kan je deze zeker een aantal dagen goed in de koelkast bewaren.

Heerlijke recepten

Spinazie kan op veel verschillende manieren bereid en gegeten worden. Wat dacht je van spinazie stamppot, pasta met spinazie, of een heerlijke salade met deze groente? Bekijk deze recepten die je kunt maken met de spinazie die je zelf hebt gekweekt. Spinazie met kabeljauw, pasta met spinazie of maak eens deze stampot broccoli-spinazie.

Spinazie zaden bestellen

Heb je zin om aan de slag te gaan met spinazie? Bekijk dan ons totale aanbod van spinazie. Binnen 3-4 werkdagen ontvang je de producten al in huis. Voor meer informatie over onze biologische zaden, kun je altijd contact met ons opnemen.

Zaaien
Zaaien
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16219 reviews
Kiyoh