Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16228 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Spitskool telen: onze tips

De naam van dit gewas verklapt het al: de spitskool kun je herkennen aan zijn spitse vorm. Wat betreft de smaak en structuur is de spitskool een stuk zachter als je deze vergelijkt met andere sluitkolen, zoals witte- en rode kool. De spitskool kun je het gehele jaar door verwerken in gerechten, en is vooral geschikt voor salades. Op dit moment hebben we de spitskool ‘Caraflex F1’ in ons assortiment: een gladde kool met een mooie groene kleur.

> Bestel nu biologische spitskool zaden

Zaaien en planten

Het spitskool ras ‘Caraflex F1’ kun je vanaf maart tot halverwege juni voorzaaien, voor een oogst van eind juni tot en met oktober. Wil je de kool in het voorjaar al oogsten? Dan kun je de zaden het beste vanaf eind februari of maart binnen voorzaaien, of in een kas of platte bak. Voorgezaaid materiaal op een tray of pot zet je het liefst op een lichte, koele plaats. Vervolgens plant je de jonge planten na een week of zes in de vollegrond. Houd daarbij een plantafstand aan van 50 x 50 cm. Indien je in april gaat planten, is het verstandig om de planten af te dekken met een fijn insectengaas, om vorstschade en vraat van vogels te voorkomen.

Standplaats

Spitskool houdt van een zonnige standplaats. De teelt is op lichte grond zeer goed mogelijk, mits er voldoende voedingsstoffen en vocht is om vlot te kunnen groeien. Let wel goed op dat de grond niet te zuur is, omdat dat ervoor kan zorgen dat je met de ziekte knolvoet te maken krijgt.

Bemesting

Aangezien de teelt van spitskool relatief kort duurt is een wat lichtere bemesting, in vergelijking met andere sluitkolen met een langere teeltduur, voldoende.

Verzorging

Wanneer je de spitskool hebt geplant, is er nog maar weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is dat je het onkruid verwijdert. Is het een periode wat droger buiten? Dan geef je ze water. Je kunt overwegen om de spitskolen af te dekken met insectengaas indien je veel last hebt van rupsen. Duiven zijn dol op jonge spitskoolplanten, het is dus in ieder geval slim om de jonge planten goed te beschermen tegen vraat.

Ziektes en plagen

Span insectengaas over de kolen, om de spitskool goed tegen insecten en vogels te beschermen.

Oogsten en bewaren

Wanneer je spitskool in maart voorzaait, vindt de oogst in de zomer plaats. Ga uit van een teeltduur van 120-130 dagen. Je zult de spitskolen dan tussen de 30 en 40 cm hoog hebben. Mocht je niet op tijd zijn om met oogsten, dan zullen de spitskolen barsten. Na de oogst is dit gewas geschikt voor een middellange bewaring.

Heerlijke recepten

Spitskool is lekker om zowel te koken als om rauw te verwerken in een frisse salade. We hebben een aantal recepten voor je uitgezocht die op verschillende momenten in het jaar te bereiden zijn. Wat te denken van roergebakken spitskool met spekjes of deze ovenschotel met spitskool en rookworst voor in de winter. Probeer ook eens wat anders door spitskool samen te eten met geitenkaas-bechamelsaus zoals in dit gerecht.

Spitskool zaden bestellen

Wil je onze biologische spitskool zaden bestellen om er zelf mee aan de slag te gaan in jouw moestuin? Bekijk hier ons assortiment en plaats je bestelling vandaag nog. Voor vragen over de producten kun je altijd bij onze klantenservice terecht.

Spitskool 'Caraflex F1'
Spitskool 'Caraflex F1' doorgesneden
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16228 reviews
Kiyoh