BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16783 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Spruitkool telen

De kool waarvan je de okselknoppen (de spruitjes) kunt eten heet spruitkool. Je kunt het zien als een kleine kool die in de bladoksel groeit. Naast de spruitjes van de kool, zijn de bladeren ook lekker om te eten. Deze bladeren zijn bovenaan de stam te vinden, waarvan het topblad ook een kooltje vormt. In ons assortiment vind je de spruitkool ‘Groninger’ en – nieuw in ons assortiment - ‘Irene F1’.

Spruitkool ‘Irene F1’ is een ras voor oogst in de vroege herfst, terwijl het ras ‘Groninger’ meer geschikt is voor de late herfst. ‘Groninger’ is een oud landras, terwijl ‘Irene F1’ een modern ras is, dat ook gebruikt wordt door akkerbouwers.

Op deze pagina vind je een aantal handige tips voor als je zelf spruitkool wil gaan telen.

> Bestel nu biologische spruitkool zaden

Zaaien

‘Irene F1’ kun je van half februari tot eind maart binnen voorzaaien op een tray. Het ras ‘Groninger’ zaai je voor in april. Zet de plant na opkomst op een lichte, liefst koele plek. Wanneer ze ongeveer 5-10 cm zijn, zet je de planten buiten op een zonnige plek neer, om af te harden. Vergeet ze niet af te dekken bij vorst. Later kun je het ras ‘Groninger’ ook buiten zaaien. Het ras ‘Irene F1’ kan je beter niet in de volle grond zaaien, dit ras is echt bedoeld voor de vroege oogst. Wanneer je 'Irene F1' later zaait heeft de plant zich wellicht onvoldoende kunnen ontwikkelen voordat het de late herfst ingaat.

Planten

Het ras ‘Irene F1’ plant je in de maanden april en begin mei. Het ras ‘Groninger’ is wat later en plant je eigenlijk alleen in de maand mei. Zorg ervoor dat je bij het uitplanten voorzichtig met de worteltjes omgaat, en ze zo min mogelijk beschadigt. Bij het planten dienen de planten goed contact te maken met de ondergrond. Druk de planten dus stevig aan. Hierdoor zullen de planten minder snel uitdrogen. Houd een plantafstand aan van 75 x 40 of 60 x 50 cm.

Standplaats

De beste standplaats voor spruitkool is in de zon/halfschaduw. Houd er daarbij rekening mee dat je kolen ongeveer 60 tot 80 cm hoog kunnen worden. Daarnaast zijn spruitjes geschikt om op allerlei grondsoorten te telen. De enige bodems die niet goed werken zijn zware kleigronden of zeer lichte zandgronden.

Bemesting

Koolsoorten staan erom bekend behoorlijk wat voedingsstoffen te verbruiken. Wel moet je oppassen dat je niet te veel mest geeft. Dit kan namelijk resulteren in losse spruitjes die sneller worden aangetast. Te veel stikstof leidt tot een té snelle groei, waardoor de kooltjes niet goed kunnen sluiten. Heb je een lichte grond die zwaar wordt bemest? Dan heeft de spruitkool dus geen extra stikstof nodig. Mocht je een armere grond hebben, dan is het aan te raden om de bemesting in een aantal beurten te doen. Het is tenslotte van belang dat de spruitkool regelmatig kan doorgroeien zonder tekort aan voeding.

Verzorging

Zorg ervoor dat je gaas over de jonge spruitkolen spant, want vogels en andere dieren houden erg van deze koolsoort. Een goede structuur en drainage is bij het telen van spruitkool ook erg belangrijk.

Ziektes en plagen

Kolen worden door een zeer brede reeks ziekten en plagen belaagd; spruitkool is hierop geen uitzondering. Gelukkig is spruitkool iets minder gevoelig voor knolvoet dan een aantal andere kolen. Wel blijft het aanhouden van een ruime vruchtwisseling zeer belangrijk om knolvoet zo veel mogelijk te voorkomen. Het handboek Ecologisch Tuinieren van uitgeverij Velt geeft een volledig en gedetailleerd overzicht van ziekten en plagen bij koolgewassen.

Oogsten

De oogst van het ras ‘Irene F1’ vindt meestal plaats van begin oktober tot halverwege november, en bij ‘Groninger’ is dit van november tot januari. Zijn de spruitjes onderaan dik genoeg? Dan is het tijd om te oogsten. Er zijn twee opties om dit te doen: door ze met een mesje van de stam af te snijden, of ze te plukken door ze zijdelings af te breken. Het is dan handig om direct de losse en rotte spruiten te verwijderen. Om de kwaliteit van de volgende spruitjes te waarborgen, dien je ook meteen eventuele scheuten aan de voet te verwijderen. Verderop in het seizoen haal je de spruitjes aan de middelste en bovenste zijde eraf. Nadat je de spruitjes hebt geoogst, kun je ze gekoeld ongeveer een week bewaren. Zonder koeling is dat zo’n vier tot vijf dagen.

Heerlijke recepten

Niet iedereen houdt van spruitjes, maar het is een groente die op allerlei manieren lekker is om te eten. Op zoek naar inspiratie? Wat te denken van een curry met spruitjes, Spruitentaart, Wraps met spruiten en kastanjes.

Spruitkool zaden bestellen

Ben je benieuwd naar onze spruitkool zaden? Bekijk dan hier ons assortiment. Voor vragen over ons aanbod of over de teelt van spruitkool kun je gerust terecht bij onze klantenservice.

Spruiten 'Groninger'
Spruitkool 'Irene F1'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16783 reviews
Kiyoh