Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 15949 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Groenbemesters telen: onze tips

De kwaliteit van je grond is een zeer belangrijke factor voor een gezonde en geslaagde teelt in de moestuin. Het is daarom belangrijk om goed voor de grond te zorgen. Dit kunt je doen door het telen van groenbemesters in het najaar. Op deze pagina geven we je allerlei tips over deze groenbemesters.

> Bestel nu onze groenbemesters
 

Bodemverbetering

Groenbemesters zijn planten die we gebruiken om de grond te verbeteren. Ze worden over het algemeen na het hoofdgewas gezaaid en zorgen voor een betere bodemstructuur, houden het organische stofgehalte op peil of zorgen voor het vastleggen van stikstof. De zogenaamde vlinderbloemige groenbemesters kunnen zelfs stikstof uit de lucht binden. Deze stikstof komt in het komende moestuinseizoen weer beschikbaar voor je planten. Er zijn ook groenbemesters die effectief zijn tegen schadelijke aaltjes. De voordelen van groenbemesters zijn dus per soort verschillend. Voor het kiezen van de juiste groenbemester zijn een aantal zaken belangrijk om op te letten.
 

Welk doel

Wat is het beoogde doel van je groenbemesterteelt? Het is belangrijk om hier vooraf over na te denken. Wil je bijvoorbeeld stikstof uit de lucht binden en vastleggen voor volgend jaar? Zaai dan een vlinderbloemige groenbemester, zoals blauwe lupine en inkarnaatklaver. Wil je veel organische stof aan de bodem toevoegen? Zaai dan winterrogge of Japanse haver. Wil je vooral onkruid onderdrukken? Zaai dan gele mosterd. Wil je een groenbemester die bijen aantrekt? Zaai dan phacelia of Inkarnaatklaver.
 

Wanneer zaaien

Niet alle groenbemesters kun je het hele jaar door zaaien. Serradella en boekweit zaai je alleen in het voorjaar. Blauwe lupine kan niet later dan juli gezaaid worden, omdat het risico op een misoogst dan groter wordt. Phacelia kun je zaaien tot en met augustus. Gele mosterd, inkarnaatklaver en Japanse haver kun je zaaien tot en met september. Winterrogge zaai je van augustus tot en met oktober.
 

Welke grondsoort

Over het algemeen wordt zwaardere grond in het najaar of de winterperiode omgespit en lichtere grond in het voorjaar. Bij je keuze voor een groenbemester is het dus goed om te bedenken in welke tijd je de moestuin gaat omspitten. Wanneer een groenbemester de hele winter moet blijven staan, ben je beperkter in keuze, omdat een wintervaste groenbemester in dit geval gewenst is. Je kunt dan kiezen voor winterrogge.
 

Overige tips

Als je in de zomer zaait, pas dan goed op dat je de groenbemester afmaait (of onderspit) vóórdat deze in het zaad schiet, anders kun je er nog lang last van hebben. Zorg bij inkarnaatklaver voor een zuurtegraad van minimaal pH 5.5; in té zure grond kan het gewas niet goed ontwikkelen.
 

Bekijk ons assortiment groenbemesters

Ben je benieuwd naar ons assortiment? Bekijk dan ons totale aanbod van groenbemesters. In onze webshop plaats je snel en eenvoudig een bestelling online: binnen 1 tot 2 werkdagen leveren wij onze producten al bij je thuis. Wil je meer informatie over onze producten, of heb je vragen over de bezorging? Neem dan contact met ons op.
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 15949 reviews
Kiyoh