BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16252 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Uien oogsten

De ui is een ontzettend veelzijdig gewas en bovendien één van de meest gebruikte ingrediënten in de keuken. Maar hoe en wanneer oogst je een ui eigenlijk? Zijn er nog andere zaken waar je bedacht op moet zijn bij uien oogsten? We vertellen je alles zodat je zelf meteen aan de slag kunt gaan met het oogsten van jouw uien.
 

> Bestel nu biologische uien zaden
 

Hoe moet je uien oogsten?

Uien oogsten is op zich geen ingewikkelde klus. Er zijn alleen een aantal dingen waar je tijdens het oogsten bedacht op moet zijn.
 

Wacht tot het look is gedroogd
Gedurende de zomer valt het loof van de ui langzaam plat en begint deze op te drogen. Dat is het signaal om te gaan oogsten. Als je kleine uitjes hebt geplant, dan zullen deze eerder te oogsten zijn dan zaaiui. Een goede regel die je kunt hanteren is de volgende: begin met oogsten als tweederde van het loof is uitgedroogd. Het uitdrogen en omvallen van het loof noemt men ook wel strijken.
 

Te vroeg oogsten
Oogst je eerder, dan zullen je uien een stuk kleiner zijn. Dit komt omdat tijdens het strijken je uien per week een gewichtstoename van maar liefst 10 tot 15% hebben. Het kan dus flink wat schelen als je er te vroeg bij bent.
 

Risico van laat oogsten 
Echter, te laat je uien oogsten is ook niet ideaal. Daar je bij te vroege oogst wat kleinere uien zult hebben, loop je bij te laat oogsten het risico dat de uien openbarsten. Bovendien bewaren te laat geoogste uien minder goed.
 

Let bij het oogsten op schimmels en infecties
Oogst bij vochtig en nat weer bij voorkeur vroeg, zo heb je de grootste kans om schimmels en infecties te vermijden. Tijdens het oogsten van je uien is het van groot belang om de ui netjes intact te laten. Zelfs de kleinste beschadigingen aan de bollen kunnen voor schimmelinfecties zorgen bij het bewaren.

Verwijder bij het oogsten de beschimmelde exemplaren direct.
 

Het bewaren van uien

Hieronder lees je onze tips voor het bewaren van uien.
 

Uien goed laten drogen
Spreid de geoogste uien uit op een droge en goed geventileerde plaats. Leg je uien niet in de felle zon te drogen, hierdoor kunnen de uien barsten en dat zou zonde zijn van het werk.
 

Verschillende bewaarmethodes
Leg de uien eventueel op roosters, in kistjes met spleten of in hangnetten zodat de onderste uien ook goed gelucht kunnen worden. Een andere bewaarmethode is de zogenaamde vlecht. Je begint met drie uien, vlecht deze in elkaar en je vlecht er steeds één ui bij in. Deze vlecht kun je later aan een touwtje te drogen ophangen. Voor alle bewaarmethodes geldt dat de bewaarplek droog en het liefst wat donker moet zijn. Uien kunnen slecht tegen vorst, dus houd daar met het bewaren rekening mee.
 

Bestel je eigen uienzaden

Heb je na het lezen van onze tips zin gekregen om uien te oogsten, maar heb je ze nog helemaal niet in je (moes)tuin staan? Geen probleem, bestel bij De Bolster je biologische uienzaden en ervaar zelf hoeveel smakelijker biologische uien uit eigen tuin zijn. 

 

uien oogsten     uien oogsten
 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16252 reviews
Kiyoh