Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16056 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Uien telen

De ui is een tweejarig gewas: in het eerste jaar wordt er een bol gevormd en in het tweede jaar komt de bloemstengel, de bloem en het zaad. In ons assortiment vind je verschillende soorten ui, waaronder de rode ui, witte ui, stengelui en bosui.
 

> Bestel nu biologische ui zaden
 

Zaaien en planten

Al vroeg in het jaar kun je uien zaaien: van maart tot half april. Wanneer je vanaf eind april begint met zaaien, is de kans groot dat je uien verdikte stengels krijgen. Tijdens het zaaien houd je een rijafstand aan van 25 cm, en dun je uit op 5 à 10 cm.
 

Standplaats

De vruchtwisseling is bij de teelt van uien het belangrijkst. Tussen twee teelten laat je vijf of zes jaar zitten, en gebruik je hetzelfde stuk tuin. Daarnaast is het van belang om geen uien na de teelt van prei, look en sjalot te plannen. De uien kunnen daardoor namelijk sneller worden aangetast door ziekten en plagen.
 

Bemesting

De teelt van ui werkt het beste met een zware grond die wel goed doordringbaar is. Uien kunnen niet goed tegen verse bemesting of halfverteerde compost. Breng dus nooit stalmest of een ander dierlijk afvalproduct op je uienveld aan.
 

Verzorging

Aangezien de bodem weinig is bedekt bij de teelt van de ui, is het van belang om regelmatig te wieden. Het is niet aan te raden om te hakken of te schoffelen, omdat het oppervlakkig wortelgestel dan eventueel geraakt kan worden. De enige uitzondering is bij het begin van de teelt als het wortelgestel nog niet ver ontwikkeld is. Dek de uien eventueel af met zeer fijn insectengaas, tegen uienvlieg.
 

Ziektes en plagen

Wanneer je ui wat later zaait, is er door de hogere temperaturen meer kans op aantastingen. De grootste belagers van de ui is de uienvlieg. De vlieg legt haar eieren aan de voet van de uienplant of op de bladeren. De jonge larven boren hun weg naar binnen, waardoor de planten verwelken. Het beste wat je kunt doen is de planten afdekken, voordat de vlieg haar eieren kan leggen.
 

Oogsten en bewaren

Wanneer je van maart tot en met half april zaait, vindt de oogst plaats van juli tot en met september. Bij het oogsten kun je de beschimmelde uien direct verwijderen. De rest van de uien spreid je uit op een droge en goed geventileerde plaats. Na een week zullen de uien droog zijn en kun je het overtollige loof eenvoudig met de hand verwijderen. Vervolgens kun je ze in bakjes leggen.
 

Heerlijke recepten

Ui is samen met knoflook de ideale basis voor een pastasaus. Daarnaast kan rauwe ui een pittige toevoeging zijn aan een salade. Eigenlijk kun je deze groente in ieder gerecht wel verwerken. Maak dit bijgerecht van zilvervliesrijst met tomaat en ui, of ga voor deze gehaktschotel met ui en gehakt.
 

Ui zaden bestellen

Ben je enthousiast geworden over de ui en kun je niet wachten om te beginnen met het zaaien van deze groente? Bestel hier onze biologische ui zaden. Binnen 1 tot 2 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.
 

Kapucijner ‘Blauwschokker’
Kapucijner 'Blauwschokker'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16056 reviews
Kiyoh