Zaden van eigen teelt, 100% biologisch en GMO-vrij, snelle levering

Veredeling

 

Biologische veredeling

Sinds het ontstaan van de landbouw heeft de mens planten begeleid tot nieuwe verschijningsvormen die voor hem beter geschikt waren. Planten die meer opbrengst geven, beter smaken, makkelijker te oogsten zijn, enz. Dit is het begin van veredelen. Een activiteit die in Nederland een lange historie kent.

 

De Bolster is een kleinschalig zelfstandig opererend bedrijf. Het aantal zelfstandig opererende bedrijven wordt steeds kleiner. Het gevolg is dat een beperkt aantal multinationals de biologische markt voor zaden en daarmee onze voedselvoorziening meer en meer gaan domineren. Hierdoor ontstaat een machtsconcentratie die wij als bedreigend ervaren ten aanzien van de agrobiodiversiteit, de keuzevrijheid van de boeren en voor de wereldwijde voedselvoorziening op termijn. Mede daardoor heeft De Bolster gekozen voor veredeling als één van de kerntaken van het bedrijf, naast uiteraard zaadvermeerdering.

Zo hebben wij inmiddels verschillende eigen rassen in pompoen (o.a. Fictor, Amoro en Alligator),  in tomaat (Bolstar Granda en Bartelly),  tuinbonen (Eleonora en Ratio) en rucola (Esmée) veredeld en nu ook voor u beschikbaar; ook hebben we een veredelingsprogramma in courgettes.  Rassen waarmee we in de toekomst ons assortiment zullen uitbreiden.
Door deze rassen speciaal te ontwikkelen voor de professionele biologische teler willen wij de biologische sector vooruit helpen en krijgt de hobby-tuinier de beste kwaliteiten tot zijn beschikking.

 

Klassieke veredelingstechniek

Alle veredeling bij De Bolster wordt uitgevoerd volgens de 'klassieke' techniek en onder biologische en 'low input' condities. Dit betekent dat we een minimale hoeveelheid water en bemesting geven, geen chemische middelen gebruiken en de planten in de volle grond telen. Wij passen klassieke veredeling toe door middel van observatie, kruising en selectie. Observatie helpt ons om planten met gewenste eigenschappen (zoals bv. smaak, vorm of kleur) te herkennen. Hierna worden kruisingen gemaakt tussen verschillende geselecteerde planten en hiervan oogsten wij het zaad. Wanneer wij dit plant-generaties achter elkaar doen, komen wij steeds een stapje dichter bij het ras met de gewenste eigenschappen.

 
Deze strategie is gekozen vanuit de visie dat we robuuste, krachtige en productieve rassen willen veredelen. Alle door ons ontwikkelde rassen kunnen daarom harde condities weerstaan en zijn ideaal voor het telen onder biologische omstandigheden. Het zijn topsoorten voor zowel de professional als de hobbytuinier.

 

De oorsprong van biologische rassen

 

Biologische zaden zijn net persé afkomstig van biologische rassen. Ieder ras kan in principe biologisch vermeerderd worden. Dat houdt in dat de planten waar zaden van gewonnen worden, minimaal één jaar onder gecertificeerde biologische omstandigheden zijn geteeld.


Een biologisch ras daarentegen komt voort uit een biologisch veredelingsprogramma, zoals we dat bij De Bolster hebben. Dit betekent dat de gewassen, ook voor de veredeling, onder biologische gecertificeerde omstandigheden geteeld en geselecteerd worden. Deze wijze van veredelen is uniek. Bij veel bedrijven worden rassen onder gangbare omstandigheden geteeld en geselecteerd. Vervolgens wordt de plant in de eindfase onder biologische omstandigheden vermeerderd. Dit zijn dus ook biologische zaden, maar geen biologische rassen.

 

 

100% Biologisch en beslist GMO-vrij

De Bolster produceert haar zaden biologisch en dat betekent automatisch dat deze zaden GMO-vrij (genetische modificatie vrij) zijn. Bij genetische modificatie wordt kunstmatig ingegrepen op het DNA van het ras; iets wat wij van De Bolster beslist niet willen. Wij maken enkel gebruik van de natuurlijke eigenschappen van de plant en grijpen niet in met genetische technologie. Dat is onze visie, daar staan wij voor.

 

F1 Hybride versus zaadvast veredelen

Wanneer zaad van een zaadvaste plant  wordt geoogst en gezaaid, groeien hieruit plantjes die nagenoeg gelijk zijn aan de originele plant waar het zaad van geoogst is. Dit noemen we zaadvast. Wanneer je  twee verschillende zaadvaste planten kruist, ontstaat een F1 Hybride. Het is feitelijk dus een kruisbestuiving tussen 2 zaadvaste planten. De voordelen van deze kruisbestuiving zijn dat je de goede eigenschappen van de 2 planten kunt combineren en dat je sneller stappen kunt maken om tot betere rassen te komen. Het cijfertje achter de F geeft aan welke generatie kruising het betreft, b.v. F1 is de eerste generatie kruisbestuiving.

Een Hybride kruising heeft niets te maken met GMO (genetische manipulatie). Bij De Bolster grijpen we niet kunstmatig in op het DNA. Wij maken uitsluitend gebruik van klassieke veredelingsmethoden en van natuurlijke eigenschappen die in planten voorkomen.