BIO-zaden voor een

succesvolle teelt

Veredeling

De Bolster is specialist in de veredeling van rassen voor de biologische teelt. Iedere dag zijn onze creatieve veredelaars vol enthousiasme bezig om kruisingen te bedenken die bestaande gewassen nog weerbaarder, productiever en smaakvoller maken. Hieronder vertellen we je meer over onze visie op de ontwikkeling van nieuwe rassen voor een succesvolle, biologische teelt.

Klassieke veredeling

Onze planten groeien uitsluitend in de grond, krijgen een afgepaste hoeveelheid water en voedingsstoffen en wij gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Onze veredeling bestaat uit observatie, kruising en selectie. Observatie helpt ons om planten met gewenste eigenschappen (zoals smaak, vorm, kleur en resistenties tegen ziekten en plagen) te herkennen. Hierna worden kruisingen gemaakt tussen verschillende geselecteerde planten en hiervan oogsten wij het zaad. Wanneer we dit plant-generaties achter elkaar doen, komen we steeds een stapje dichterbij rassen met de beste eigenschappen. Op deze manier ontstaan robuuste, krachtige en productieve rassen die uitermate geschikt zijn voor het telen onder biologische omstandigheden. Dit hele proces doen wij in nauwe samenspraak met biologische telers voor wie we deze rassen ontwikkelen.

Biologische rassen

Niet ieder ras is geschikt voor de biologische teelt, waarbij de groeiomstandigheden veel uitdagender zijn dan in gangbare teelten. De Bolster wil de BIO-teelt voor iedereen toegankelijk maken en verkoopt daarom uitsluitend ‘biologische rassen’: rassen die goed ‘tegen een stootje’ kunnen en geschikt zijn voor teelt in de grond, waarbij het klimaat, water en voedingsstoffen minder goed te sturen zijn. Alle rassen in ons assortiment zijn hierop zorgvuldig getest en hebben zich bewezen goed te presteren onder biologische teeltomstandigheden. Bijvoorbeeld in ons veredelingsprogramma van tomaat is veredeld op rassen met een sterk wortelgestel waarbij de planten ook zonder onderstam een hoge opbrengst geven. En bij pompoen zijn de rassen veredeld op goede opbrengst bij een laag stikstofniveau.

Zaadvast of hybride?

Regelmatig krijgen we de vraag over het verschil tussen zaadvaste- en hybride rassen, en dat leggen we graag even uit. Wanneer zaden van een zaadvaste plant worden geoogst en gezaaid, groeien hieruit nakomelingen die vrijwel identiek zijn aan de ouderplant. Zo zijn deze rassen eenvoudig te vermeerderen. Wanneer je twee zaadvaste planten met elkaar kruist, is het zaad wat je oogst een hybride-ras. Voor het maken van een hybride heb je dus de twee ouderlijnen nodig. Deze kruisbestuiving had ook spontaan in de natuur kunnen voorkomen. De voordelen van een doelbewuste kruisbestuiving zijn dat je de goede eigenschappen van twee planten kunt combineren en dat je sneller stappen kunt maken om tot betere rassen te komen. Ons doel is om de beste rassen te ontwikkelen voor biologische telers. Bij sommige gewassen zijn zaadvaste rassen zeer geschikt, bij andere gewassen zijn juist hybride rassen noodzakelijk om de gewenste planteigenschappen te kunnen combineren.

GMO-vrij

Alle veredeling bij De Bolster wordt uitgevoerd met 'klassieke' technieken. Onze rassen zijn 100% biologisch en gegarandeerd vrij van genetische modificatie (GMO). Bij genetische modificatie wordt kunstmatig ingegrepen op het DNA van het ras; een techniek waar wij groot tegenstander van zijn. Wij gebruiken uitsluitend de natuurlijke eigenschappen van de plant en grijpen niet in nieuwe gen-technologieën. Ook de nieuwste techniek 'CRISPR-cas9' past wat ons betreft niet in de biologische visie.

Patent-vrij

Bij De Bolster vinden we dat biologische groente wereldwijd voor iedereen toegankelijk moet zijn: eerlijk en bewust geproduceerd, met zorg en respect voor de natuur en voor elkaar. Vanuit die overtuiging hebben we ook jarenlang gestreden tegen patenten op natuurlijke eigenschappen. Geen mens of multinational mag bezit krijgen over eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen en daar zullen wij ons tegen blijven verzetten. Al onze rassen zijn dan ook vrij van patenten.

Ervaar het verschil!

De afgelopen jaren heeft De Bolster met succes diverse biologische rassen ontwikkeld, voor zowel hobby-tuiniers als professionele telers. En ondertussen werken we gestaag door aan nieuwe rassen die nodig zijn voor de toekomst. Ervaar zelf het verschil van de biologische rassen van De Bolster, die je kunt vinden op onze pagina professionele teelt.

Veredeling
Veredeling