NU: 10% korting op zakjes én een kleurrijk cadeau!
10 dagen  |  11 uur
Sluiten

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16981 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Waarom is vruchtwisseling zo belangrijk?

Vruchtwisseling is het na elkaar afwisselen van verschillende plantensoorten op hetzelfde stuk grond. Dit wordt in de landbouw ook wel wisselbouw genoemd. Dat vruchtwisseling zo belangrijk is, heb je vast wel eens gehoord. Met vruchtwisseling voorkom je ziektes en verbeter je de kwaliteit van je bodem, met als resultaat een betere opbrengst en meer smaak. Lees verder om erachter te komen waarom dit zo is en hoe je vruchtwisseling het beste aanpakt.
 

Voorkom bodemziektes en bodemmoeheid

Door vruchtwisseling in je tuinbouw toe te passen, voorkom je bodemziektes en blijft je grond vruchtbaar. Je grond raakt niet uitgeput en je voorkomt allerlei bodemziektes. Dit komt omdat verschillende gewassen ook verschillende plaagdiertjes en schimmels aantrekken. Door regelmatig het gewas te veranderen, voorkom je dus dat deze diertjes zoals bijvoorbeeld aaltjes of bepaalde schimmels zich in de grond vast nestelen. Ook hebben de verschillende gewassen verschillende mestbehoeftes. Door ieder jaar hetzelfde gewas te planten, worden er ook steeds weer dezelfde bodemstoffen uit de grond gehaald. Je grond raakt hierdoor uitgeput. Men spreekt dan van bodemmoeheid. Door een optimaal vruchtwisselingsschema kun je deze tuindersproblemen dus grotendeels voorkomen.
 

Een vruchtwisselingsschema maken

De grote vraag is natuurlijk hoe je tot een optimaal vruchtwisselingsschema komt. Helaas is hier geen eenvoudig antwoord op en heeft iedere tuin zijn eigen behoeftes. Om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, kun je je tuin het beste in vakken indelen. Zorg dat de verschillende vakken goed van elkaar gescheiden zijn door bijvoorbeeld een wandelpad ertussen aan te leggen. Idealiter heb je per gewassoort minimaal één vak. Deel de gewassoorten als volgt in:

Aardappelen zijn hierbij als apart soort te behandelen. Deze zijn namelijk erg bijzonder in teelt. Tussen de teelt in één vak van blad- en vruchtgewassen en van aardappelen laat je het beste drie à vier jaar. Voor wortel- en peulgewassen is dit zelfs zes jaar. Klinkt dit ingewikkeld? Laten we dit dan met een voorbeeld verduidelijken: In één vak zou je bijvoorbeeld in het eerste jaar erwt kunnen planten, in het tweede jaar aardappel, het derde jaar wortel, het vierde jaar kool, het vijfde jaar boon, dan weer aardappel, gevolgd door wortel en dan een blad- of vruchtgewas. Maak een soortgelijk plan voor alle vakken en je vruchtwisselingsschema is klaar! Een heerlijke bezigheid tijdens de lange winteravonden, om in de lente als expert aan een betere en vruchtbare tuin te beginnen.

 

Bekijk onze biologische zaden

Hopelijk hebben we je met dit artikel een duidelijk antwoord gegeven op de vraag waarom vruchtwisseling zo belangrijk is. We wensen je veel succes met het toepassen van vruchtwisseling in jouw moestuin. Heb je jouw favoriete zaden voor het nieuwe moestuinseizoen nog niet in huis? Bekijk hier ons assortiment met biologische zaden.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16981 reviews
Kiyoh