BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16731 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Wat zijn koudekiemers en warmtekiemers?

Het laten ontkiemen van zaadjes doe je over het algemeen in de vensterbank. Lekker in de zon en misschien ook afgedekt, om de warmte te bewaren. Door vocht, zonlicht en warmte zie je veel zaden opkomen. Misschien is het je opgevallen dat niet alle zaden goed of soms helemaal niet ontkiemen en dat kan een reden hebben. Er zit namelijk verschil in koude- en warmte kiemers. Sommige zaden hebben juist kou nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Het is daarom handig om te weten met welke soort kiemer je te maken hebt.


Kiemrust en de ideale temperatuur

Veel planten vormen zaden die een kiemrust hebben en bij de juiste omstandigheden opkomen. Door vocht, zonlicht en warmte worden de enzymen die de kiemrust veroorzaken, afgebroken. Wanneer deze enzymen niet afgebroken worden, zal het zaadje niet of slecht kunnen ontspruiten. Of een zaadje wel of niet ontkiemt is dus sterk afhankelijk van de ideale temperatuur. Wat ideale temperatuur is, hangt af of je te maken hebt met een koude- of warmte kiemer. De meeste groentezaden zijn warmtekiemers, maar er zijn genoeg gewassen die kou nodig hebben om te ontkiemen.


Koudekiemers

Koudekiemers zijn planten waarvan de zaden pas ‘wakker worden’ als ze kou hebben ervaren. Je kunt zelf de winter nabootsen door de zaden regelmatig in de vriezer te leggen of de zaden in de koelkast voor te zaaien, maar dat is behoorlijk omslachtig. Zeker wanneer je bedenkt dat je de meeste zaden van koudekiemers in de herfst of soms zelfs in de winter gewoon in de volle grond kunt zaaien. Wanneer ze voldoende kou hebben gehad, ontspruiten deze zaden bij de eerste zachtere temperaturen. Denk bij koudekiemers in de moestuin bijvoorbeeld aan:

Vaste planten zijn vaak koudekiemers en veel bloemen laten ook pas in de herfst hun zaden vallen. Ook zij zijn dan onder te verdelen in de groep koudekiemers.


Warmtekiemers

Warmtekiemers hebben juist warmte nodig om de kiemrust te onderbreken. Dat zijn dus ook de zaden die wel op je vensterbank in het zonnetje opkomen. Gewassen die hun oorsprong kennen in warmere gebieden, zijn warmtekiemers. Warmtekiemers zaai je in het voorjaar of kun je al eerder binnen voorzaaien. Voorbeelden van typische warmtekiemers zijn:

Je kunt deze gewassen vaak goed voorzaaien op je warme vensterbank of makkelijk opkweken in je kas.


Wanneer moet je jouw favoriete groenten zaaien?

Weet je niet zeker of je zaden onder de koude- of warmtekiemers vallen? Je kunt zaden beter te koud dan te warm zaaien. Je kunt je gezaaide zaden immers altijd warmer zetten. Wil je graag in één oogopslag kunnen zien in welke periode je welke gewassen het beste kunt (voor)zaaien? Download dan onze zaaikalender. Lees voor het zaaien ook altijd de informatie op onze website en de verpakking van je biologische zaden. Heb je nog vragen over koude- en warmtekiemers? Neem dan contact met ons op. Of bestel je biologische zaden vandaag nog en ga met alle informatie, én de weersomstandigheden in gedachten, vandaag nog van start.

 

Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16731 reviews
Kiyoh