Vanwege hoogseizoensdrukte: dagelijkse telefonische bereikbaarheid tot 15.00 uur. Voor vragen, mail ons: info@bolster.nl  Bedankt!

BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16055 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

Witte kool telen

Ondanks de naam van witte kool, is de kleur van dit gewas eigenlijk lichtgroen. Deze kleur heeft het gewas te danken aan de bladgroenkorrels. In ons aanbod vind je de witte kool ‘Filderkraut’ en ‘Roem van Enkhuizen 2’. ‘Filderkraut’ is een smaakvolle kool die zacht en wat zoeter is, en een spitse groeiwijze heeft. De witte kool ‘Roem van Enkhuizen 2’ is een zware sluitkool die vooral gebruikt wordt voor het maken van zuurkool in september. Het kweken van deze gewassen is over het algemeen niet moeilijk. Lees in dit artikel onze tips, zodat je zelf aan de slag kunt in je eigen moestuin.

> Bestel nu biologische witte kool zaden
 

Zaaien en planten

Tot uiterlijk eind april kun je witte kool zaaien in trays of in een platte bak. Deze kun je verplaatsen en nemen weinig plek in. Van daaruit kun je ze verspenen, waarbij je een plantafstand van 70 x 60 cm aanhoudt.
 

Standplaats

Voor het kweken van witte kool heb je een zonnig plekje nodig.
 

Bemesting

De grond moet goed bemest zijn en voldoende vocht bevatten. Daarnaast vragen kolen om veel stikstof. Het is dan ook aan te raden om een mestgift te doen voor de teelt.
 

Verzorging

De verzorging van witte kool is niet zo ingewikkeld. Het belangrijkste is om goed te schoffelen.
 

Ziektes en plagen

Op zandgronden kun je te maken hebben met knolvoet. Daarnaast kan de koolvlieg schade aanrichten. Deze schade kun je beperken door een koolkraag te gebruiken. Dit is een rond of vierkant stuk plastic of karton, dat de directe omgeving van de koolstengel afdekt. Hierdoor kan de koolvlieg niet haar eitjes op de grond bij de koolplant leggen.
 

Bodem

Witte kool houdt van een rijke en zware bodem. Hierdoor kan de kool zich langzaam maar gestaag ontwikkelen. Het is belangrijk dat de bodem een voldoende hoge pH-waarde heeft, en dat de bodem dus niet te zuur is. Daarnaast moet er genoeg vocht worden aangeleverd. Je kunt witte kool het beste grote hoeveelheden verteerde compost geven.
 

Oogsten en bewaren

Je kunt witte kool oogsten van eind september tot en met november. Snijd de kool van de stam en gooi de buitenste bladeren weg. Het moment van oogsten is van essentieel belang bij het telen van witte kool. De kool moet namelijk volgroeid zijn, maar wel voor de vorst worden binnengehaald. Hiermee voorkom je dat de kool openbarst. Ondanks dat je niets aan de buitenkant ziet aan kolen die bevroren zijn geweest, zie en ruik je wel de opgelopen vorstschade als je ze na maanden opensnijdt.

Je kunt witte kool het beste bewaren op een donkere, koele en droge plek bij een temperatuur van 12 tot 15 graden. Zo kun je de kool 1,5 tot 2 maanden bewaren.
 

Heerlijke recepten

Witte kool is geschikt om een stamppot en ovenschotel mee te maken, maar ook om rauw in een salade te verwerken. Probeer eens deze ovenschotel met witte kool, gehakt en tomatensaus of maak deze stamppot met witte kool, ui en champignons. Meer zin in een frisse salade? Dan is deze witte koolsalade met groene appel een aanrader.
 

Witte kool zaden bestellen

Ben je enthousiast geworden over witte kool  en kun je niet wachten om te beginnen met het zaaien van deze groente? Bestel hier onze biologische witte kool zaden. Binnen 3 tot 4 werkdagen kun je de zaden thuis verwachten.

 

Witte kool 'Filderkraut'
Witte kool 'Roem van Enkhuizen 2'
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16055 reviews
Kiyoh