BIO-zaden voor een

succesvolle teelt
9,4/10 op basis van 16564 reviews 
Kwaliteitszaden, sterke kiemkracht
100% biologisch, GMO-vrij
Snelle levering, 3-4 werkdagen

3 manieren om kiemgroenten te kweken zonder kiemschaaltje

Het kan zomaar gebeuren; je hebt zakjes met zaden voor kiemgroenten liggen, maar je hebt geen kiemschaaltje tot je beschikking. Je bestelt vlot een kiemschaaltje bij De Bolster, maar het liefste wil je gelijk starten met het kweken van kiemgroenten. Om de korte tijd tussen bestelling en levering te overbruggen, geven wij jou graag drie alternatieve manieren om kiemgroenten te telen.

> Bestel hier je biologische zaden voor kiemgroenten


Wat zijn kiemgroenten?

We hebben natuurlijk al vaker teelttips gegeven over kiemgroenten, maar we vertellen toch kort wat kiemgroenten zijn. Het antwoord is heel eenvoudig: kiemgroenten zijn zaailingen. In plaats van ze tot volle wasdom te laten komen, eet je deze kleine plantjes vrij snel nadat ze ontkiemd zijn op. Zo gauw de eerste echte blaadjes aan je plantje zitten, zijn je kiemgroenten klaar om geoogst te worden. Bekende kiemgroenten zijn taugé en tuinkers, maar er zijn veel meer soorten groenten die je als net ontsproten plant kunt eten. Met het kweken van kiemgroenten haal je dus een scala aan nieuwe smaken in huis.


Gebruik watten of keukenpapier voor kiemgroenten

Veel mensen hebben als kind, vaak op school, weleens tuinkers gekweekt. Meestal gebeurde dit op een schoteltje of in een glazen potje, waar onderin een kleine hoeveelheid watten of dubbelgevouwen keukenpapier was gestopt. Voor deze methode maak je de watten of het keukenpapier nat, waarna je eventueel overtollig water laat weglopen. Hierna verdeel je de zaden over de vochtig gemaakte ondergrond. Het voordeel van deze methode is, dat je vaak de benodigde materialen wel in huis hebt. Let erop dat je de watten of het keukenpapier niet te nat maakt, maar ook niet laat uitdrogen. Besproei daarom je kiemgroenten regelmatig met een plantenspuit. Om je kiemen te oogsten, knip je ze net boven de watten of het papier af.


Kiemgroenten kweken in een bakje met aarde

Een andere manier om kiemgroenten te kweken, is door gebruik te maken van potgrond. Gebruik hiervoor een bakje dat je voorhanden hebt. Zorg ervoor dat je de potgrond niet te stevig aandrukt, zodat je zaden de ruimte krijgen om te kunnen wortelen. Strooi de zaden op de grond, door ze voorzichtig tussen je vingers te wrijven. Je kunt de zaden daarna bedekken met een dun laagje grond, maar dit is niet noodzakelijk. Besproei na het zaaien de grond met de zaden voorzichtig met een plantenspuit. Om te oogsten knip je de kiemgroenten boven de grond af. Het is wel belangrijk dat je de kiemgroenten goed afspoelt voordat je ze in je gerechten gaat gebruiken.


Laat kiemgroeten groeien in een pot

Een leuke en steeds populairder wordende manier van kiemgroenten kweken, is het kweken in een weckpot. Je hebt hiervoor uiteraard een schone pot nodig, een stukje stof of een gaasje en een elastiek. Je doet de zaadjes in de pot en je bedekt de opening met het stukje stof, dat je afbindt met het elastiek. Hierna vul je de pot voor de helft met water. Dit laat je een nachtje staan en de volgende morgen giet je het water, zonder het doekje te verwijderen, weg. Hierna voeg je nieuw water toe, dat je meteen weg laat lopen. Zet de pot schuin neer, zodat al het water weg kan. Dit spoelproces herhaal je elke ochtend en elke avond. Na een kleine week zijn je kiemgroenten klaar voor consumptie.
 

Extra: een snel recept met tuinkers

Er zijn veel gezonde, lekkere recepten met kiemgroenten te vinden. Je kunt kiemgroenten gebruiken als garnering, gebruiken in een gezonde smoothie of als extra smaaktoevoeging aan salades. Een van de meest makkelijke en snelle toepassingen van een kiemgroente is een eenvoudig lente-recept met tuinkers. Je hebt hiervoor maar drie ingrediënten nodig: matzes (of een andere cracker), biologische honing en je zelfgekweekte tuinkers. Smeer de honing op je matze, bedek dit ruim met tuinkers en genieten maar!


Kweek kiemgroenten met biologische zaden van De Bolster

Starten met het kweken van kiemgroenten kan snel en eenvoudig met ons zadenpakket ‘Kiemgroenten met schaaltje’. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om kiemgroenten te telen: zaden van zes verschillende groenten en een handig kiemschaaltje. Het kiemschaaltje is speciaal ontwikkeld voor het telen van kiemgroenten. Het is eenvoudig in gebruik en makkelijk te reinigen. Wanneer je meer wilt weten over kiemgroenten of onze andere biologische zaden, mag je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

 

Tuinkers kweken op watten
Kiemgroenten zadenpakket
Veilig betalen
9,4
Bekijk alle 16564 reviews
Kiyoh